Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
More

    Επαναφέρουν στο τραπέζι την πώληση της Μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ οι δανειστές

    Μικρή ΔΕΗ

    Σε περίπτωση πάντα που δεν… περπατήσουν οι δημοπρασίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης σε έναν ή περισσότερους επενδυτές του 40% των ενεργών μονάδων της ΔΕΗ

    Ξανά στο τραπέζι βάζουν οι Θεσμοί το θέμα της πώλησης της Μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ στην περίπτωση που δεν τρέξουν οι εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης που συζητούνται εδώ και μήνες.

    Όπως γράφουν «Τα Νέα» με βάση το προσχέδιο συμφωνίας που έχουν δώσει οι δανειστές, η ελληνική πλευρά υποχρεούται είτε να υλοποιήσει με διαδικασίες – εξπρές το πολύπλοκο σχέδιο για την «κρατικοποίηση» του ΑΔΜΗΕ (51% στο Δημόσιο, 29% στο Χρηματιστήριο και 20% πώληση σε στρατηγικό επενδυτή) είτε να προχωρήσει άμεσα στην ιδιωτικοποίηση του 100% της θυγατρικής εταιρείας, όπως ακριβώς προέβλεπε το αρχικό πλάνο.

    Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα που βάζει το προσχέδιο είναι ασφυκτικό και η καταστρατήγησή του μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη αποκρατικοποίηση της εταιρείας. Το πολύ σε δύο μήνες από σήμερα – έως τον Ιούνιο – πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει προκηρύξει διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 20% του ΑΔΜΗΕ.

    Διαφορετικά, πρέπει έως τον Οκτώβριο του 2016 να ανακοινώσει ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 100% της εταιρείας, καταρρίπτοντας έτσι μία από τις πιο εμβληματικές κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

    Στόχος σε μια τέτοια περίπτωση είναι η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.

    [ad id=”6783″]

    Στην πρέσα επίσης βάζουν οι δανειστές τα όρια αντοχής της κυβέρνησης στο άλλο μεγάλο ενεργειακό θέμα-ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά τη μνημονιακή υποχρέωση να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά κατά 25% ώς το 2018 και κατά 50% ώς το 2020.

    Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την πώληση μέσω δημοπρασιών μέρους της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ (σ.σ.: μοντέλο ΝΟΜΕ), τότε για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος μείωσης του μεριδίου της είναι απαραίτητο να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο 34% της Επιχείρησης που κατέχει το Δημόσιο (πέραν του 17% που ήδη κατέχει). Σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για πώληση του 51% της ΔΕΗ.

    Ταυτόχρονα, και σε περίπτωση πάντα που δεν περπατήσουν οι δημοπρασίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης σε έναν ή περισσότερους επενδυτές του 40% των ενεργών μονάδων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προβλέπει ο νόμος για τη Μικρή ΔΕΗ, και να ανακοινώσει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2017.

    Η διατύπωση αυτή δείχνει ακριβώς και την πίεση που ασκούν προς την κυβέρνηση οι δανειστές, οι οποίοι απειλούν πλέον με πώληση περισσότερων μονάδων από το 30% που προέβλεπε ο νόμος για τη Μικρή ΔΕΗ. Σημειωτέον ότι ο νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου διατηρείται σε ισχύ, απλώς έχει παγώσει και δεν έχει καταργηθεί, παρότι η νυν κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα το κάνει, κάτι για το οποίο δέχεται συχνά πυρά από τη ΓΕΝΟΠ.

    Εξάλλου, ακόμη και αν εγκριθούν τελικά τα ελληνικά ισοδύναμα απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των δύο ενεργειακών εταιρειών, είναι πολύ πιθανό η πώληση του 51% της ΔΕΗ να αποτελέσει ένα από τα επιπλέον μέτρα-ρεζέρβα ύψους 3 έως 3,6 δισ. ευρώ ώς το 2018, όπως απαιτεί το ΔΝΤ.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ