Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    ΣΥΡΙΖΑ: «Πυρ ομαδόν» κατά Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία

    ΣΥΡΙΖΑ: «Πυρ ομαδόν» κατά Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία

    Διαφωνία Πολάκη με το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών – Ενοχλημένη η Όλγα Γεροβασίλη από την περιοδεία Κασσελάκη στην Άρτα

    Τη διαφωνία του με την πρόταση της πλειοψηφίας επί του χρονοδιαγράμματος για το συνέδριο και την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση του οργάνου, καταθέτοντας παράλληλα πρόταση για την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να μην παρατείνεται η σημερινή εσωκομματική κατάσταση.

    Ο κ. Πολάκης, που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημεία της τοποθέτησης του, προτείνει το εξής χρονοδιάγραμμα:

    1. 29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων (μοναδική προϋπόθεση οι 30 υπογραφές)

    2. 05/10/2024 Διαρκές συνέδριο (με τους ίδιους συνέδρους με τον Φεβρουάριο) για ανακήρυξη υποψηφιοτήτων.

    3. 03/11/2024 Α΄ ψηφοφορία για πρόεδρο

    4. 10/11/2024 Β΄ ψηφοφορία για πρόεδρο

    Επιπλέον, κάλεσε «τους πάντες, με πρώτους τους υποψήφιους προέδρους, να δηλώσουν από σήμερα τα εξής δύο πράγματα: πρώτον, ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό και θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εκλογή του προέδρου θα προχωρήσουμε σε προγραμματική συνδιάσκεψη και καταστατικό συνέδριο του κόμματος». Τόνισε ότι προσωπικά δεν θα εκλάβει πιθανή εκλογή του ως εν λευκώ εξουσιοδότηση για να φέρει καταστατικές αλλαγές. «Έχει γίνει ήδη αρκετή δουλειά, την οποία δεν πετάμε».

    Είπε ότι η σοβαρότερη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι η περιφερειακή ανασυγκρότηση του κόμματος και υποστήριξε ότι «θα πρέπει να γίνουν κάποιες μικρές αλλά κρίσιμες αλλαγές στην εκφώνηση του προγράμματος μας». Ως προς αυτό, ανέφερε ότι «είναι άλλο πράγμα να λες μειώνω τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και άλλο να λες επιστρέφω στα 9 δολάρια από τα 25 το κέρδος ανά βαρέλι, είναι άλλο πράγμα να λες ρυθμίζω το target model και άλλο να λες όριο στην τιμή της χονδρικής του ρεύματος από τη ΔΕΗ που την επαναφέρουμε σε δημόσιο έλεγχο, είναι άλλο πράγμα να λες θα μπει φραγμός στην αισχροκέρδεια και άλλο θα μπει διατίμηση στα είδη λαϊκής κατανάλωσης». Σχολίασε πως «το ένα είναι σύγκρουση με τη διαπλοκή με συγκεκριμένο τρόπο που αναιρεί τα υπερκέρδη και κάνει αναδιανομή υπέρ των φτωχών και το άλλο είναι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”».

    Ο ίδιος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, για να σχολιάσει ότι «απέναντι σε όλο αυτό, εμείς σύντροφοι αγαπημένοι, εξακοντίζουμε ο ένας στον άλλο κουβέντες για πραξικοπήματα». Είπε ειδικότερα, ότι «τη δευτερομιλία του Στέφανου μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, την εξέλαβα ως μια λυπημένη αντίδραση σε ένα αποτέλεσμα που δεν το περίμενε». Σχολίασε ότι «κανείς δεν αμφισβήτησε τη δυνατότητα της ΚΕ να ψηφίζει πρόταση μομφής, κανείς δεν αμφισβήτησε τη δυνατότητα να λάβει απόφαση για τον τρόπο ψηφοφορίας» και πως «ο ίδιος ο Στέφανος φάνηκε να αποδέχεται το αποτέλεσμα, μαζεύοντας την άλλη μέρα πράγματα από το γραφείο του». Πρόσθεσε ότι «ξαφνικά, τέσσερις μέρες μετά άρχισε να χύνεται αυτός ο ποταμός δηλητήριου». «Γιατί δεν πάμε καθαρά και ξάστερα στη βάση για να ψηφήσουμε και να αποφασίσουμε ξανά; Από τους περισσότερους από εσάς μπορώ να δεχτώ ό,τι και να πείτε. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ από τον Αντώναρο ή από τον Σπηλιωτόπουλο να μιλάνε για πραξικοπηματίες», ανέφερε.

    Είπε ότι όλοι γνωρίζουν πως αρχικά στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη, προσθέτοντας: «Προσπάθησα να βοηθήσω, συγχώρεσα πάρα πολλές ατιμίες απέναντι μου, δεν βγήκα ποτέ να πω πράγματα δημόσια. Όμως, έτσι δεν πάμε μπροστά και κυρίως δεν νικάμε και λόγω ηγεσίας και λόγω γραμμής».

    Νωρίτερα, ο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Νίκος Παππάς, ανέφερε ότι πρέπει να επιλεγεί ένα χρονοδιάγραμμα και μια μέθοδος «που ακουμπά στα κοινά κεκτημένα και μας θυμίζει γιατί είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα». «Και να θυμίσει στον κόσμο γιατί στρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Έξω από απολυτότητες», τόνισε. Δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα να συζητηθεί το Καταστατικό ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, έμπειροι σύντροφοι και συντρόφισσες, έκαναν δουλειά με πάρα πολύ κόπο. Και έφεραν μια συνθετική πρόταση. Παρά τη διαφορετική επιλογή που κάνουν για το πρόσωπο του επόμενου προέδρου, ομονόησαν στις αναγκαίες αλλαγές». «Το κόμμα θα συνεχίσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφέρειακες του οργανώσεις, θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο. Θα την πετάξουμε αυτή τη δουλειά; Όχι, πρέπει να τη συζητήσουμε με τη βάση», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «αυτή η δουλειά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, που ξεκίνησε το 2022 καθυστερημένα, τότε που αποφασίσαμε να εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση».

    Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Παππάς τόνισε: «και πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά. Αν θα μπορεί να ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να φέρει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό. Όταν δεν θα έχει δεσμευτεί στο καταστατικό». Υπογράμμισε ότι «οι ηγεσίες στην αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις» και πως «όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές». Ο κ. Παππάς σχολίασε ότι ακούει «κουβέντες περί πραξικοπήματος» και ότι διαβάζει «αθλιότητες περί χούντας», για να τονίσει πως «το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές». «Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική μας λειτουργία. Είναι πολύ βαριά η λέξη «χούντα» και η λέξη «πραξικόπημα». Εδώ υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες, που επί χούντας υπέφεραν. Εκτός και όσοι θεωρούν ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα, θα φέρουν και την πρόταση να αφαιρεθεί από το καταστατικό η ανάκληση», είπε.

    Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «στη ΔΕΘ είχαμε μια συνεκτική παρουσία με προτάσεις», ενώ επισήμανε ότι «εχθές προναγγείλαμε την κατάθεση τροπολογίας για την προστασία της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών». Σχολίασε ότι «θα ήμασταν πάρα πολύ περισσότερο παραγωγικοί αν δίναμε σε αυτά τον χώρο που θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο» και ανέφερε ακόμη ότι «οφείλουμε να αντισταθούμε στην επιχείρηση του ιστορικού αναθεωρητισμού του κ. Μητσοτάκη».

    Την πλήρη αποδόμηση του Στέφανου Κασσελάκη επιχείρησε στην ομιλία του ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι «οι πολιτικές επιλογές του πρώην προέδρου που οδήγησαν στην πρόταση μομφής» και πρόσθεσε ότι «οι ασυνεπείς πολιτικές παλινωδίες, η αποσπασματικότητα, η παραβίαση των αποφάσεων του συνεδρίου, με τα παράλληλα φαινόμενα προσωπικής υπερπροβολής και απαξίωσης της συλλογικότητας, δεν μας στέρησαν μόνο ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές αλλά και οδήγησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη συρρίκνωση της απήχησής μας και στην κοινωνική απαξίωση».

    Ο κ. Φάμελλος τάχθηκε κατά της επίσπευσης των διαδικασιών που προτείνει ο Παύλος Πολάκης, λέγοντας ότι «το χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου και των εκλογών πρέπει να δώσει χρόνο για την επανεκκίνηση του κόμματος και την ενεργοποίηση των οργανώσεων. Δεν μπορούμε να ακούμε τα μέλη μόνο όταν ψηφίζουν για πρόεδρο και να μην θέλουμε να συζητάνε πολιτικά οι οργανώσεις και να μη λειτουργούν. Αυτός είναι ο κίνδυνος των fast track διαδικασιών που προτείνουν επιτάχυνση των διαδικασιών». Όσον αφορά στην επιλογή νέου προέδρου είπε, ότι «η επιλογή ηγεσίας και μαζί ενός συνεκτικού πολιτικού σχεδίου μας εξασφαλίζει ότι πέρα από το πρόσωπο θα υπάρχει και ομάδα. Που θα βάλει πλάτη την επόμενη ημέρα. Χωρίς παρατράγουδα, χωρίς τοξικότητα, αφού θα έχει ολοκληρωθεί δημοκρατικά η πολιτική συζήτηση. Θα είμαστε όλοι μαζί: χωρίς αρχηγισμούς, χωρίς ΕΓΩ, αλλά και χωρίς πολυφωνική παραφωνία, αυτό μας πλήγωσε».

    Η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Ράνια Σβίγκου τόνισε, ότι «εδώ μέσα δεν υπάρχουν ούτε αντίπαλοι, ούτε εχθροί. Αντίπαλός μας είναι η Δεξιά και οι πολιτικές της» και πως η συζήτηση πρέπει να επιστρέψει στην πολιτική». «Επειγόντως, πρέπει να αλλάξουμε ρότα», «όλοι και όλες μας, να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Πρέπει να κλείσουμε τη ρωγμή που ανοίχθηκε μεταξύ του κόμματος και του προοδευτικού κόσμου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το οφείλουμε στον προοδευτικό κόσμο», που «μας ανέθεσε τη βαριά ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και που παρά την εικόνα μας, παρά τα λάθη και τις αστοχίες μας, παρά την ατέρμονη εσωστρέφειά μας, περιμένει ακόμα πολλά από εμάς».

    Ζήτησε «να δείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα, αλλά και το μέγιστο συλλογικό πνεύμα, τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις διαδικασίες, όπως προβλέπονται από το Καταστατικό μας». «Να προχωρήσουμε», είπε, «σε έκτακτο συνέδριο και εκλογές για πρόεδρο και ΚΕ, με συντεταγμένο τρόπο, με δημοκρατία και με συλλογικές αποφάσεις. Τιμώντας τον ρόλο μας, και με σεβασμό στις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων. Με ενότητα και συντροφικότητα». Σημείωσε ότι «εδώ μέσα δεν υπάρχουν ούτε αντίπαλοι, ούτε εχθροί» και πως «αντίπαλός μας είναι η Δεξιά και οι πολιτικές της. Οι προσωπικές επιθέσεις, οι χαρακτηρισμοί, δεν ανήκουν στην κουλτούρα του αριστερού, προοδευτικού χώρου».

    Ο Γιάννης Ραγκούσης κατά την τοποθέτησή του εξαπέλυσε επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας ότι «υπερψήφιση της πρότασης μομφής σημαίνει εκ νέου προσφυγή στη βάση, δεν σημαίνει πραξικόπημα. Ισχυρισμοί τέτοιου τύπου για εκτροπή και πραξικόπημα, θα μπορούσαν να έχουν βάση, εάν μετά τη μομφή γινόταν αντικατάσταση του πρώην προέδρου με κάποιον ή κάποια άλλη, από την Κεντρική Επιτροπή. Όμως αυτό δεν συνέβη. Εκλογές από τη βάση προκηρύσσονται». Είπε ακόμη ότι «αντίθετα, η ρητορική περί πραξικοπήματος συνιστά de facto διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, από όσους την χρησιμοποιούν».

    Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί πολιτικό Συνέδριο πριν από την εκλογή προέδρου». Ειδικότερα ανέφερε ότι «οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά από δυόμιση χρόνια, άρα έχουμε άπλετο χρόνο για ανασυγκρότηση» και πως «επειδή όμως, όποιος κι αν εκλεγεί νέος πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι, είναι απαραίτητο να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για τα μείζονα πριν από την εκλογή νέου προέδρου». «Σε διαφορετική περίπτωση», υποστήριξε, «ο πολιτικός διχασμός και η εσωστρέφεια θα συνεχιστούν και μετά την εκλογή προέδρου. Κι έτσι ο κατήφορος θα συνεχιστεί. Θα έχουμε πολλές περισσότερες αναταράξεις μετά την εκλογή προέδρου, αν δεν έχουμε αποφάσεις Συνεδρίου».

    Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στο στόχαστρο και του πρώην διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος είπε ότι «στην προηγούμενη συνεδρίαση υπερψηφίσθηκε η πρόταση μομφής και συνεπώς είναι συλλογική μας απόφαση ότι ο Στέφανος Κασσελακης εξέπεσε για όλα όσα έχει πει για τα “μαύρα ταμεια”, για τη συνεχόμενη κατασκευή εσωτερικών εχθρών, την στοχοποίηση στελεχών, τον διχασμό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, τις εκκαθαρίσεις, τις προτάσεις ρευστοποίησης του κόμματος, την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής. Αυτή είναι πλέον θέση του κόμματος μας». Πρόσθεσε ότι «μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής η κατάσταση χειροτέρεψε από τον έκπτωτο πρόεδρο. Κουκουλοφόροι, εκτροπή, πραξικοπηματίες, στοχοποίηση στελεχών και νέες δολοφονίες χαρακτήρων».

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σήμερα σε αυτό και να αποφασίσουμε ως Κεντρική Επιτροπή ότι προσβλητικές αναφορές σε βάρος της προσωπικότητας στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως “κουκουλοφόροι”, “πραξικοπηματίες”, “εκτροπές” κ.ά. καθώς και συμπεριφορές και πράξεις που στοχοποιούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν σχέση με την Αριστερά». Ο Θ. Θεοχαρόπουλος εξέφρασε τη συμφωνία του με την κεντρική εισήγηση όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα και το Συνέδριο, «καθώς οι διαδικασίες δεν πρέπει να είναι ούτε fast track, ούτε αργόσυρτες».

    Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται για περιοδεία στην Άρτα, κάτι που ενόχλησε την τοπική βουλεύτρια Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σε ανάρτησή της στα social media έγραψε: «Η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου. Εξάλλου στην Άρτα είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι».

    Στέφανος Κασσελάκης ΣΥΡΙΖΑ



    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ