Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Δεσμευτική προσφορά για αρδευτικό έργο στην Ξάνθη μέσω ΣΔΙΤ

    Δεσμευτική προσφορά για αρδευτικό έργο στην Ξάνθη μέσω ΣΔΙΤ

    Η δεσμευτική προσφορά για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 169,5 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) με χρηματοδότηση 51 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, κατατέθηκε μέσω του συστήματος ΕΣΗΔΗΣ από την εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», το οποίο θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο πλαίσιο του προγράμματος Ύδωρ 2.0, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης και ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης.


    Η δεσμευτική προσφορά για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 169,5 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) με χρηματοδότηση 51 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, κατατέθηκε μέσω του συστήματος ΕΣΗΔΗΣ από την εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 220,5 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για το δεύτερο έργο ΣΔΙΤ του προγράμματος Ύδωρ 2.0, ενώ είναι και το μεγαλύτερο έργο που δημοπρατήθηκε μέχρι στιγμής. Το έργο αφορά τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση υποδομών άντλησης νερού από το φράγμα Τοξοτών στον ποταμό Νέστο και τη διάθεσή του στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης, με στόχο την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών σε μια έκταση περίπου 56.000 στρεμμάτων. Η περιοχή αυτή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υφαλμύρωσης, γεγονός που καθιστά το έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.

    Η διάρκεια της σύμβασης είναι 25 έτη, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου κατασκευής, ενώ το έργο περιλαμβάνει την υλοποίηση βασικών υποδομών μεταφοράς και διανομής νερού. Οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν τη βελτίωση των υδροληψιών στο φράγμα Τοξοτών, την κατασκευή νέας διώρυγας μεταφοράς, καθώς και αντλιοστάσια και δεξαμενές για τη διανομή του νερού στις αγροτικές εκτάσεις της περιοχής.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ