Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Ράλι δίχως φρένα οι τιμές των ενοικίων

    Ράλι δίχως φρένα οι τιμές των ενοικίων

    Σχεδόν έναν βασικό μισθό χρειάζεται να ξοδέψει κανείς για να μείνει σε ένα σπίτι 50τμ στις περισσότερες περιοχές της Αττικής και κυρίως σε αυτές που βρίσκονται πέριξ του κέντρου.

    Τι πρέπει να γίνει για να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων; Το νέο καθεστώς του Airbnb θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την κατάσταση;


    Παρά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη στις αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, σχετικά με τα μέτρα για τα Airbnb, οι τιμές εξακολουθούν και παραμένουν στα ύψη. Ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), μιλά και σχολιάζει αναλυτικά στο Dnews τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και εξηγεί τι ακριβώς πρέπει να συμβεί προκειμένου τα μέτρα να έχουν απήχηση και να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων.

    Σύμφωνα με τον ίδιο εάν τα μέτρα αυτά υιοθετηθούν χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις θα έχουν μεγάλη απήχηση.

    «Αν όμως αρχίσουμε να λέμε ότι το ακίνητο πρέπει τρία χρόνια να είναι κλειστό αντί ένα χρόνο, αν λέμε πράγματα τρελά όπως για να φύγει κανείς από τη βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να έχει κάνει τρία χρόνια για να πάει στη μακροχρόνια -χωρίς καμία λογική-, ότι θα «φύγουν» τα ακίνητα των νομικών προσώπων, κυρίως των μη κερδοσκοπικών που είναι ιδρύματα, με πολλά κλειστά σπίτια, δηλαδή αν αρχίσουμε να αποκλείουμε όλα αυτά, βεβαίως θα μειώσουμε την απήχηση των μέτρων», αναφέρει.


    Ο κ. Παραδιάς υποστηρίζει πως τα μέτρα θα πρέπει να είναι χωρίς περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό εύρος.

    «Αν τα σαμποτάρουμε εμείς που τα νομοθετούμε και να λέμε για παράδειγμα ότι κάποιος που μπήκε στη βραχυχρόνια πριν από πέντε μήνες για να δει τι γίνεται αλλά τελικά δεν του επέφερε το αποτέλεσμα που ήθελε, για ποιο λόγο θα πρέπει να περιμένει να περάσουν τρία χρόνια, που σημαίνει πως θα έχει χάσει και την τελευταία προθεσμία που είναι στις 31–12-25. Και αναφερόμαστε σε σπίτια που είναι ανακαινισμένα και έτοιμα να βγουν στην αγορά αύριο το πρωί», λέει στο Dnews.

    Όσον αφορά τις τιμές που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ο ίδιος εξηγεί πως όσο δεν αυξάνεται η προσφορά, όσο δεν βοηθάμε την προσφορά να αυξηθεί δίνοντας κτίρια στους ιδιοκτήτες τόσο θα έχουμε την ίδια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και οι τιμές θα παραμένουν υψηλές.


    «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Οι τιμές πέφτουν μόνο όταν αυξάνεται η προσφορά. Αυτή είναι και η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ. Κάθε σπίτι διαθέσιμο σε όποιον ανήκει εφόσον είναι κενό τους τελευταίους 20 μήνες, κάθε τέτοιο σπίτι να βγει στην αγορά, να μπορεί να νοικιαστεί με τριετή φορολογική απαλλαγή. Αυτό θα βοηθήσει πολύ κόσμο να πάρει άμεσα αποφάσεις, να επισκευάσει και να διαθέσει τα σπίτια στην αγορά. Επιπλέον να δώσουμε την ευκαιρία σε νομικά προσωπικά, τουλάχιστον σε μη κερδοσκοπικά που είναι σωματεία, εκκλησίες, βρεφοκομεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια με τεράστιες περιουσίες σπιτιών από δωρεές, αν τα βάλουμε όλα αυτά μέσα στο «τσουβάλι» θα έχουμε ανταπόκριση».

    Φόβος και νέες αυξήσεις

    Μέχρι να ξεκινήσουν τα μέτρα να ισχύουν και να αποφασιστεί κάτω από ποιο πλαίσιο θα λειτουργήσει η απαγόρευση διάθεσης μέσω AirBnB, οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίσουν πανάκριβα ενοίκια που πολλές φορές μία οικογένεια χρειάζεται περισσότερο από έναν ολόκληρο μισθό τον μήνα.

    Οι πολίτες εδώ και καιρό περιμένουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για να υπάρξει μία ομαλοποίηση στις τιμές των ενοικίων. Η απαγόρευση διάθεσης ακινήτων μέσω AirBnB από τη μία πλευρά μπορεί να μειώσει τις τιμές των ενοικίων, εφόσον λειτουργήσει χωρίς περιορισμούς όπως ανέφερε στο Dnews ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, από την άλλη όμως το νέο πρόγραμμα για αγορά πρώτης κατοικίας με φθηνό στεγαστικό δάνειο «Σπίτι μου» ενδέχεται να αυξήσει τόσο τις τιμές των ενοικίων όσο και τις τιμές για αγορά κατοικιών.


    Από την πλευρά τους πολίτες δηλώνουν στα Dnews πως οι αυξήσεις στα ενοίκια συνεχίζονται, ειδικότερα αυτή την εποχή που οι φοιτητές αναζητούν κατοικία.

    «Σε ένα μήνα λήγει το συμβόλαιο μας και από τα 550 ευρώ για ένα σπίτι 50 τμ στα Εξάρχεια ο ιδιοκτήτης το ανεβάζει στα 600 ευρώ. Κάθε δύο χρόνια συμβαίνει το ίδιο πράγμα ακριβώς. Καμία σταθερότητα, μόνο αυξήσεις. Δηλαδή θα φτάσω να πληρώνω ένα διαμέρισμα 50 τμ 1000 ευρώ; Είναι δυνατόν, με έναν μισθό 800 ευρώ; Η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά έδειξε την ανικανότητας. Δεν με απασχολεί τι ανακοινώνουν. Με νοιάζει το αποτέλεσμα και αυτό φαίνεται στην τσέπη μας, που μέσα σε 10 ημέρες έχουμε ξεμείνει από χρήματα», δηλώνει πολίτης στο Dnews.

    Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα ενοίκια είναι η εξής.

    Ζωγράφου

    Στη κατ΄ εξοχήν φοιτητική περιοχή, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 430€/μήνα έως 550€/μήνα, ενώ για κατοικία 40τμ-50τμ κυμαίνεται από 470€/μήνα έως 780€/μήνα. Οι ανώτερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης, αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσυσκευών.

    Στου Ζωγράφου 118 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πέρυσι την ίδια χρονική στιγμή ήταν 106 ακίνητα.

    Στο Νέο Κόσμο

    Η διαθεσιμότητα μη επιπλωμένων κατοικιών είναι σχεδόν μηδενική. Το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 35τμ στον Νέο Κόσμο κυμαίνεται από 400€/μήνα, έως και 680€/μήνα για διαμερίσματα πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών.

    Στην ίδια περιοχή, το ζητούμενο κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ, κυμαίνεται από 470€ έως και 750€ αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον Ν.Κόσμο είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 912 κατοικίες (όχι ιδιωτικά δωμάτια), ενώ πέρυσι ήταν 781.

    Καλλιθέα

    Στην Καλλιθέα το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος 40τμ-50τμ κυμαίνεται από 450€/μήνα έως και 800€/μήνα αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυκευές,

    Το ζητούμενο μίσθωμα για γκαρσονιέρα έως 35τμ στη Καλλιθέα κυμαίνεται από 400€/μήνα έως 550€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

    Η Καλλιθέα έχει 376 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ πέρυσι ήταν 281.

    Πετράλωνα

    Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ, τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 640€/μήνα έως 750€/μήνα (κατοικία πλήρως ανακαινισμένη και επιπλωμένη).Ενώ για κατοικία έως 35τμ, το κόστος μίσθωσης αγγίζει ακόμη και τα 520€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη και επιπλωμένη.

    Τα Πετράλωνα έχουν 338 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όταν πέρυσι ήταν 275.

    Κουκάκι  

    Στο Κουκάκι καταγράφεται μικρή διαθεσιμότητα κατοικιών έως 35τμ, με το κόστος μίσθωσης να ξεκινά από 620€/μήνα.  Όσον αφορά κατοικίες από 40τμ έως 50τμ, το ζητούμενο μίσθωμα κυμαίνεται από 630€/μηνα.

    Το Κουκάκι έχει 1.122 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όταν πέρυσι ήταν 984.

    Νεάπολη, Μουσείο, Εξάρχεια

    Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης στις περιοχές του κέντρου όπως, Νεάπολη, Μουσείο και Εξάρχεια για κατοικίες έως 35τμ κυμαίνονται από 400€/μήνα έως και 690€/μήνα  για πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα ακίνητα. Όσον αφορά κατοικίες 40τμ-50τμ, το ζητούμενο μίσθωμα αγγίζει ακόμη και τα 700€/μήνα αν πρόκειται για διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο ή/και νεόδμητο, επιπλωμένο και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

    Στις περιοχές Εξάρχεια, Μουσείο και Νεάπολη, 817 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, έναντι 658 πέρυσι.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ