Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο βλέπουν οι αγορές

    Νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο βλέπουν οι αγορές

    Το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον επόμενο μήνα εμφανίζεται όλο και πιο πιθανό, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη επιβεβαιώνονται.

    Τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο έχουν αυξηθεί στο 50%, από περίπου 20% που ήταν την περασμένη εβδομάδα. Η ανατιμολόγηση αυτή ήρθε μετά από τα τελευταία στοιχεία που καταγράφουν συρρίκνωση της δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα και μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία.


    Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει το κόστος δανεισμού δύο φορές φέτος και έχει δηλώσει ότι οι περαιτέρω μειώσεις θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα της οικονομίας. Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μειώσεις μια φορά το τρίμηνο, αλλά τα νέα οικονομικά στοιχεία, που δείχνουν αδυναμία στην ανάπτυξη, ενδέχεται να επιταχύνουν τη διαδικασία.

    Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, υπό την καθοδήγηση του Σβεν Τζάρι Στεν, σημείωσαν ότι «τα εισερχόμενα στοιχεία ενισχύουν την άποψή μας πως η ΕΚΤ θα επιταχύνει τον ρυθμό των μειώσεων επιτοκίων», προσθέτοντας ότι «μια μείωση τον Οκτώβριο είναι αρκετά πιθανή εάν οι συνθήκες παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα».

    Η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και έχει αυξήσει την πίεση στην ΕΚΤ να μην καθυστερήσει στη λήψη αποφάσεων. Ο στρατηγικός αναλυτής της MUFG, Λι Χάρντμαν, επεσήμανε ότι, ακόμα και αν δεν υπάρξει μείωση τον Οκτώβριο, οι αγορές αναμένουν μεγαλύτερη κίνηση, της τάξης των 50 μονάδων βάσης, τον Δεκέμβριο.


    Οι traders πλέον προεξοφλούν χαλάρωση κατά 48 μονάδες βάσης στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ φέτος, με τις συνολικές μειώσεις το επόμενο έτος να αναμένεται να φέρουν το επιτόκιο καταθέσεων κάτω από το 2%.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ