Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Μόνο οι δαπάνες που δηλώνονται μέσω myDATA θα γίνονται αποδεκτές – Ποιοι επηρεάζονται

    Μόνο οι δαπάνες που δηλώνονται μέσω myDATA θα γίνονται αποδεκτές – Ποιοι επηρεάζονται

    Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προχωρούν σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, καταργώντας την πρακτική φουσκώματος των δαπανών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.

    Από την 1η Ιανουαρίου 2025, μόνο οι δαπάνες που δηλώνονται μέσω της πλατφόρμας myDATA θα γίνονται αποδεκτές, καθώς τα ανεκτά ποσοστά αποκλίσεων στα έξοδα θα μηδενιστούν.


    Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να διορθώσουν τα στοιχεία τους μετά την ανάρτησή τους στο myDATA, και οι δηλώσεις ΦΠΑ καθώς και η φορολογική δήλωση θα κλειδώνονται αυτόματα με βάση τα καταχωρημένα δεδομένα.

    Με τον μηδενισμό των αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα, κανένας επαγγελματίας δεν θα μπορεί πλέον να αυξήσει τεχνητά τις δαπάνες του. Αντίθετα, θα μπορεί να προσθέσει έσοδα και το αντίστοιχο ΦΠΑ σε περίπτωση που δεν είχαν διαβιβαστεί εγκαίρως στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ λόγω τεχνικών προβλημάτων ή ειδικών εξαιρέσεων.

    Η δυνατότητα υπερβολικών δαπανών που εμφανίζονταν μέχρι πρότινος θα εξαλειφθεί, ενώ οι αποκλίσεις στις δηλώσεις ΦΠΑ, που μέχρι τον Ιούνιο του 2024 έφταναν το 30%, έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά.


    Τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων στα φορολογικά δεδομένα έχουν οριστεί στο 10% για τα έσοδα και στο 20% για τα έξοδα για την περίοδο από την 1η Ιουλίου έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2024. Από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, οι αποκλίσεις για τα έξοδα περιορίζονται στο 5%, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2025 δεν θα επιτρέπεται καμία απόκλιση τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα σε σχέση με τα δεδομένα που διαβιβάζονται στο myDATA.

    Το νέο μέτρο επηρεάζει άμεσα διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς καταργείται η δυνατότητα τεχνητής αύξησης των εξόδων για τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος:

    • Ελεύθεροι επαγγελματίες όπως δικηγόροι, λογιστές, γιατροί και μηχανικοί, οι οποίοι συχνά εμφάνιζαν υψηλές δαπάνες για να περιορίσουν το φορολογητέο τους εισόδημα. Με το νέο μέτρο, μόνο τα πραγματικά έξοδα που θα δηλωθούν μέσω της πλατφόρμας myDATA θα λαμβάνονται υπόψη.


    • Εμπορικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται μεγάλους όγκους τιμολογίων, όπως χονδρέμποροι και λιανέμποροι, δεν θα μπορούν να εμφανίζουν υπερβολικές δαπάνες ή να αναβάλουν τη δήλωση εσόδων. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που καθυστερεί να δηλώσει πωλήσεις για να μειώσει προσωρινά τα φορολογητέα κέρδη της θα πρέπει πλέον να δηλώνει ακριβή έσοδα εντός 24 ωρών.

    • Κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν μεγάλες συναλλαγές σε υλικά και εργατικά, συχνά χρησιμοποιούσαν τεχνητά φουσκωμένες δαπάνες για να μειώσουν το φορολογητέο κέρδος τους. Αυτές οι εταιρείες θα χρειαστεί να δηλώνουν αυστηρά τις πραγματικές δαπάνες και έσοδα.

    • Ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλό τζίρο, οι οποίοι ενδεχομένως έκαναν χρήση χειρόγραφων τιμολογίων ή ειδικών εξαιρέσεων, θα πρέπει πλέον να υποβάλουν τα δεδομένα τους ηλεκτρονικά και εγκαίρως, χωρίς περιθώρια για διορθώσεις μετά την προθεσμία.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ