Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Πότε τα κεφάλαια ομαδικού ασφαλιστηρίου επιχείρησης «ανήκουν» στους εργαζόμενους

    Πότε τα κεφάλαια ομαδικού ασφαλιστηρίου επιχείρησης «ανήκουν» στους εργαζόμενους

    Αν μια επιχείρηση στην οποία «τρέχει» ομαδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα μεταβιβαστεί και ο νέος ιδιοκτήτης δεν θέλει να το συνεχίσει, είναι υποχρέωμενος να μοιράσει χρήμα στους εργαζόμενους.

    Με την απόφαση 430/2024 του Αρείου Πάγου, ορίστηκε ότι σε περίπτωση που υπάρχει ομαδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα για συνταξιοδοτικές παροχές με καθορισμένη παροχή σε ασφαλιστική εταιρεία, και ο νέος εργοδότης αρνηθεί να το συνεχίσει μετά από μεταβίβαση της επιχείρησης, τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί από το πρόγραμμα ανήκουν στους εργαζόμενους. Η εκκαθάριση των κεφαλαίων αυτών είναι υποχρεωτική και πρέπει να γίνει με σκοπό τη διανομή τους στους δικαιούχους.


    Η απόφαση διευκρινίζει ότι με την άρνηση του νέου εργοδότη να συνεχίσει την ασφαλιστική σύμβαση, οι εργαζόμενοι αποκτούν αξίωση για άμεση εκκαθάριση και καταβολή της παροχής, σα να είχε επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος. Η διαδικασία εκκαθάρισης πραγματοποιείται από τον εργοδότη σε συνεργασία με επιτροπή εργαζομένων, χωρίς η απουσία της τελευταίας να ακυρώνει τη διαδικασία.

    Η απόφαση επίσης καθορίζει ότι τα κεφάλαια των προγραμμάτων καθορισμένης παροχής περιλαμβάνουν όχι μόνο τις συσσωρευμένες εισφορές του εργοδότη και τις αποδόσεις τους, αλλά και τυχόν απαιτήσεις κατά του εργοδότη για την καταβολή των ποσών που απαιτούνται ώστε κάθε δικαιούχος να λάβει την παροχή που δικαιούται κατά την ημερομηνία μεταβίβασης της επιχείρησης. Ειδικότερα, για τους αποχωρήσαντες εργαζόμενους, η παροχή υπολογίζεται με βάση την ημερομηνία αποχώρησής τους, ενώ για τους υπόλοιπους υπολογίζεται κατά την ημερομηνία μεταβίβασης της επιχείρησης.

    Παράδειγμα

    Ένα παράδειγμα για να καταδειχθεί η σημασία της απόφασης: Ας υποθέσουμε ότι μια εταιρεία, η «ABC Α.Ε.», έχει συνάψει ομαδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα με καθορισμένες συνταξιοδοτικές παροχές για τους εργαζόμενους της. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει ότι, όταν οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτηθούν, θα λάβουν συγκεκριμένα ποσά είτε ως εφάπαξ είτε ως σύνταξη. Η εταιρεία «XYZ Α.Ε.» εξαγοράζει την «ABC Α.Ε.» και γίνεται ο νέος εργοδότης. Ωστόσο, η «XYZ Α.Ε.» αποφασίζει να μην συνεχίσει το ασφαλιστικό πρόγραμμα που είχε δημιουργήσει η «ABC Α.Ε.» για τους εργαζομένους της. Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, τα κεφάλαια που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τις εισφορές της «ABC Α.Ε.» για το ασφαλιστικό πρόγραμμα ανήκουν στους εργαζόμενους. Η «XYZ Α.Ε.» είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε εκκαθάριση των κεφαλαίων και να τα διανείμει στους δικαιούχους, αντί να τα κρατήσει ή να τα επιστρέψει στον παλιό εργοδότη. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει άμεσα, και οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να λάβουν τις παροχές που τους αναλογούν.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ