Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Χιλιάδες ενδιαφερόμενοι έχουν ξεκινήσει ήδη να αναζητούν ακίνητα

    Χιλιάδες ενδιαφερόμενοι έχουν ξεκινήσει ήδη να αναζητούν ακίνητα

    Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν κατοικία με τα φθηνά στεγαστικά δάνεια του προγράμματος «Σπίτι μου 2», το οποίο θα ξεκινήσει στις αρχές του 2025.

    Η αναζήτηση ακινήτου ξεκίνησε ήδη, καθώς, παρόλο που ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων που πληρούν τα κριτήρια είναι μεγάλος – ξεπερνώντας το 50% των πωλούμενων κατοικιών στην αγορά – πολλά από αυτά είναι παλαιάς κατασκευής και χρήζουν ανακαίνισης. Αρκετές από τις διαθέσιμες κατοικίες είναι μικρές, βρίσκονται σε υπόγεια ή ημιυπόγεια και δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες μιας οικογένειας.


    Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» απευθύνεται σε πολίτες ηλικίας 25 έως 50 ετών, με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ για άγαμους και 28.000 ευρώ για έγγαμους, με προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η αξία της κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ, το μέγεθός της να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα και να έχει κατασκευαστεί πριν το 2007. Το μέγιστο ποσό του δανείου φτάνει τις 190.000 ευρώ, ενώ καλύπτεται έως το 90% της αξίας του ακινήτου.

    Για μια κατοικία αξίας 250.000 ευρώ, ο δικαιούχος θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 60.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς το κόστος συνοδεύεται από επιπλέον έξοδα, όπως αμοιβές μεσίτη, συμβολαιογράφου και τα έξοδα μεταγραφής στο Κτηματολόγιο.

    Η διάρκεια του δανείου θα κυμαίνεται μεταξύ 3 και 30 ετών, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το 2%, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Όμως, η έρευνα που διεξήγαγαν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» δείχνει ότι η αναζήτηση κατάλληλης κατοικίας για μια τετραμελή οικογένεια μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής, λόγω των αυξημένων τιμών.


    Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες στα προάστια του Πειραιά, της Δυτικής Αττικής, ή ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι τιμές παραμένουν πιο προσιτές.

    Σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος, μόλις το 10% των διαθέσιμων κατοικιών στα βόρεια προάστια πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ σχεδόν το 60% των ακινήτων εκεί έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980. Στα νότια προάστια, μόνο το 20% των διαθέσιμων κατοικιών πληροί τα κριτήρια, ενώ το 70% αυτών είναι άνω των 40 ετών. Στη Δυτική Αττική, περισσότερες από τις μισές διαθέσιμες κατοικίες καλύπτουν τις προδιαγραφές του προγράμματος, αν και πολλές από αυτές είναι παλαιάς κατασκευής και απαιτούν ανακαίνιση.

    Στο κέντρο της Αθήνας, σχεδόν το 60% των κατοικιών πληροί τα κριτήρια του «Σπίτι μου 2», ωστόσο, περισσότερα από τα 80% των σπιτιών έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980. Στη Θεσσαλονίκη, το 70% των πωλούμενων ακινήτων πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος, με την πλειοψηφία των σπιτιών να είναι άνω των 40 ετών.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ