Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Κορονοϊός: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο JN.1 – Πώς κλείνουμε ραντεβού

    Ο εμβολιασμός του πληθυσμού με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο (BioNTech/Pfizer, Comirnaty, JN.1) κατά του κορονοϊού για την περίοδο 2024 – 2025 ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το αντιγριπικό εμβόλιο – αλλά σε διαφορετικά σημεία του σώματος – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το αντιγριπικό εμβόλιο.

    Το ελάχιστο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση είναι τουλάχιστον τρεις μήνες

    Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση για τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι τουλάχιστον τρεις μήνες. Άτομα υγιή ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, εφόσον το επιλέξουν, μπορούν να εμβολιαστούν. Επισημαίνεται ότι η διαθεσιμότητα αποτελεσματικής (επί του παρόντος) αντιϊκής θεραπείας για τον κορονοϊό δεν υποκαθιστά τα οφέλη του εμβολιασμού.

    Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο αναμένεται να προσφέρει προστασία σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 6 μηνών και άνω. Ειδικότερα, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμβολιασμών συστήνουν τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο JN.1 (mRNA) όσων βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο λόγω ηλικίας, υποκείμενου νοσήματος και συγκεκριμένα:

    • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
    • Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
    • Άτομα με ανοσοκαταστολή
    • Έγκυοι με υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
    • Επαγγελματίες υγείας

    Σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι ηλικίας 5 ετών και άνω χορηγείται μόνο μία δόση του επικαιροποιημένου εμβολίου JN.1, ως βασικός εμβολιασμός. Για την ίδια ομάδα, από ηλικίες 6 μηνών έως 4 ετών, χορηγούνται τρεις δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου JN.1 ως βασικός εμβολιασμός.

    Ανεμβολίαστοι ανοσοκατεσταλμένοι

    Σε ανεμβολίαστα άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή ηλικίας 6 μηνών και άνω χορηγούνται τρεις δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου JN.1 ως βασικός εμβολιασμός. Αν έχουν προηγουμένως μερικώς εμβολιαστεί με μία ή δύο δόσεις, χορηγούνται δύο ή μία δόση επικαιροποιημένου εμβολίου, αντίστοιχα, ώστε να συμπληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός με τρεις δόσεις.

    Σε περίπτωση που έχουν συμπληρώσει στο παρελθόν εμβολιασμό με τρεις ή περισσότερες δόσεις εμβολίου χορηγείται μία δόση του νέου επικαιροποιημένου εμβολίου.

    Στα άτομα αυτά ενδέχεται να χορηγηθούν επιπλέον δόσεις επικαιροποιημένου εμβολίου JN.1 σύμφωνα με την κρίση του θεράποντα ιατρού. Εάν χορηγηθεί επιπλέον δόση, θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον τρεις μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό με επικαιροποιημένο εμβόλιο.

    Πώς κλείνονται τα ραντεβού

    Οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους για το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή στο φαρμακείο της γειτονιάς τους.

    Όσοι έχουν ήδη προγραμματισμένο ραντεβού 1ης δόσης ή αναμνηστικής δόσης συστήνεται να το επαναπρογραμματίσουν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer JN.1.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ