Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Τα όργανα που ωφελεί και ποιοι δεν πρέπει να το τρώνε

    Το σπανάκι είναι ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

    Μπορείτε να απολαύσετε το σπανάκι με αρκετούς τρόπους: ωμό σε σαλάτες, smoothies, σάντουιτς ή μαγειρεμένο ως συνοδευτικό ή μέρος ενός κυρίως πιάτου.

    Σ’ αυτό το κείμενο, συγκεντρώσαμε τα οφέλη του λαχανικού, αλλά και και ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν.

    Προάγει την υγεία των ματιών

    Το σπανάκι περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (καροτενοειδή), τα οποία συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή, ιδιαίτερα στην ωχρά κηλίδα και είναι γνωστά ως χρωστικές της ωχράς κηλίδας. Τόσο η λουτεΐνη, όσο και η ζεαξανθίνη, ως αντιοξειδωτικά, προάγουν την υγεία των ματιών, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες στους ιστούς των ματιών. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

    Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

    Τα καροτενοειδή στο σπανάκι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, αποτρέποντας τη βλάβη στο DNA από τις ελεύθερες ρίζες, που ευνοούν το σχηματισμό καρκινικών όγκων. Τα υψηλά επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα.

    Επιπλέον, το μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει φυτικές ίνες, αποτρέποντας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Μειώνει την αρτηριακή πίεση

    Το σπανάκι συγκαταλέγεται στα λαχανικά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα. Κάτι που σημαίνει ότι αυξάνει την ποσότητα νιτρικού οξειδίου, μιας ένωσης που προκαλεί χαλάρωση και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, κάτι που συνεπάγεται προστασία της καρδιάς.

    Το μαγειρεμένο σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αποβάλλοντας επιπλέον νάτριο από το σώμα μέσω των ούρων. Το κάλιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη χαλάρωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

    Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη

    Το σπανάκι έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αλλά χαμηλή σε υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Το σπανάκι περιέχει επίσης άλφα-λιποϊκό οξύ (ALA), που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να καταπολεμήσει τις επιπλοκές που προκαλεί ο διαβήτης.

    Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα από το λαχανικό βελτίωσαν το σάκχαρο στο αίμα, οδηγώντας στην γρηγορότερη επούλωση πληγών σε ποντίκια με διαβήτη. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη του λαχανικού στους πάσχοντες από διαβήτη.

    Βελτιώνει τα συμπτώματα του άσθματος

    Η μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερη εμφάνιση άσθματος. Τα αντιοξειδωτικά στο σπανάκι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής των αεραγωγών, ανακουφίζοντας τον οργανισμό από τα δυσάρεστα συμπτώματα.

    Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση των ανοσολογικών αποκρίσεων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του άσθματος.

    Υποστηρίζει την υγεία των οστών

    Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Κ σχετίζεται με βελτιωμένη οστική πυκνότητα και χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων, ειδικά του ισχίου.

    Το σπανάκι περιέχει επίσης ασβέστιο, το οποίο είναι επίσης σημαντικό για την υγεία των οστών.

    Προωθεί την κινητικότητα του εντέρου

    Το μαγειρεμένο σπανάκι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, πέραν του γεγονότος ότι προκαλούν αίσθημα πληρότητας. 

    Οι φυτικές ίνες συντελούν στο να μαλακώσουν τα κόπρανα, αποτρέποντας τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

    Προωθεί την υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών

    Το σπανάκι προσφέρει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C και K, σιδήρου και φυλλικού οξέος, τα οποία προωθούν την υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ξηροδερμίας και στην προώθηση της ανάπτυξης υγιών νέων κυττάρων στο δέρμα, βελτιώνοντας την εμφάνιση της επιδερμίδας.

    Η βιταμίνη C βοηθά στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη που βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

    Τα 30 γραμμάρια από ωμό σπανάκι παρέχουν:

    • Θερμίδες : 6,9
    • Πρωτεΐνη : 0,86 γρ
    • Λιπαρά : 0,12 γρ
    • Υδατάνθρακες : 1,09 γρ
    • Φυτικές ίνες : 0,66 γρ
    • Νερό : 91%
    • Μαγγάνιο : 0,27 χιλιοστόγραμμα (mg)
    • Βιταμίνη C : 8,4 mg
    • Μαγνήσιο : 23,7 mg
    • Σίδηρος : 0,81 mg
    • Βιταμίνη Κ : 145 μικρογραμμάρια (mcg)
    • Βιταμίνη Α : 141 mcg
    • Φολικό οξύ : 58,2 mcg

    Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε σπανάκι

    Εάν έχετε ιστορικό πέτρας στα νεφρά: Όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα οξαλικού οξέος (ένωση που εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου) στον οργανισμό λόγω της υψηλής κατανάλωσης του λαχανικού, το σώμα μας δυσκολεύεται να το απομακρύνει επιτυχώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίθων οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.

    Εάν υποφέρετε από προβλήματα στις αρθρώσεις: Μαζί με το οξαλικό οξύ, το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε πουρίνες. Αυτές οι δύο ενώσεις μαζί μπορεί να προκαλέσουν ουρική αρθρίτιδα, μια επώδυνη μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Για όσους υποφέρουν ήδη από πόνο στις αρθρώσεις, πρήξιμο και φλεγμονή, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

    Εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα: Το σπανάκι αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, που μπορεί να αντιδράσει με αντιπηκτικά φάρμακα. Έτσι, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης (αραιωτικό του αίματος), ενός φαρμάκου που αποτρέπει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ