Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
More

    Ποιος τύπος διατροφής είναι ο πιο υγιεινός για όσους είναι πάνω από 65 ετών;

    Χιλιάδες άνθρωποι υιοθετούν μια χορτοφαγική διατροφή με την ελπίδα ότι θα βελτιώσει την υγεία τους.

    Όμως η εγκατάλειψη του κρέατος και των ψαριών μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια στη μετέπειτα ζωή, ιδίως όσον αφορά τον κίνδυνο άνοιας, δείχνει νέα αμερικανική έρευνα.

    Μελέτη για την διατροφή στους άνω των 65 ετών

    Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Υγείας Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών σε άτομα μέσης ηλικίας.

    Ωστόσο, το αντίθετο συνέβαινε για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, σύμφωνα με την Daily Mail.

    Οι ερευνητές παρατήρησαν ελαφρώς υψηλότερους κινδύνους μεταξύ των πολύ ηλικιωμένων χορτοφάγων για παθήσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον.

    Ωστόσο, όταν στη διατροφή προστέθηκε ψάρι, ο κίνδυνος αυτός μειώθηκε σημαντικά – και συνδέθηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

    Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στο American Journal of Clinical Nutrition, χρησιμοποίησε διατροφικά δεδομένα από 88.000 άτομα ηλικίας 30-85 ετών από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 12.500 θανάτων. Οι συμμετέχοντες στρατολογήθηκαν μεταξύ 2002 και 2007 και παρακολουθήθηκαν το 2015.

    Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τη διατροφή τους: μη χορτοφάγοι, ημιχορτοφάγοι, πεσκό-χορτοφάγοι (όσοι έτρωγαν ψάρι), λακτο-οβο-χορτοφάγοι (όσοι έτρωγαν γαλακτοκομικά και αυγά) και χορτοφάγοι.

    Τι έδειξε η μελέτη

    Συνολικά όσοι έτρωγαν χορτοφαγική διατροφή είχαν περίπου 12% μικρότερο κίνδυνο διατροφής σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους.

    Όμως τα άτομα που έκαναν χορτοφαγική διατροφή αλλά έτρωγαν και ψάρι (πεσκό-χορτοφάγοι) είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

    Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το όφελος από την προσθήκη γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών σε μια χορτοφαγική διατροφή και διαπίστωσαν ότι η διατροφή αυτή μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 15% ακόμη. Οι χορτοφάγοι, οι οποίοι δεν τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα, είχαν μόνο 3% μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

    Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι, αν και η χορτοφαγική διατροφή προσέφερε προστασία από τον κίνδυνο θανάτου για τους μεσήλικες, οι 80άρηδες δεν είδαν τόσο μεγάλο όφελος.

    Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης καθηγητής Gary Fraser εξήγησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος νευρολογικών παθήσεων μεταξύ των χορτοφάγων στα 80 τους χρόνια.

    Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι από μια χορτοφαγική διατροφή που δεν περιλαμβάνει ψάρια μπορεί να λείπουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως τα λιπαρά οξέα, που μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο.

    Σημαντικά τα ωμέγα-3

    Η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει επίσης την κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών καθώς και λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, θεωρείται ότι είναι ευεργετική επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

    Η εταιρεία Alzheimer υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένες από τις βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα που σχετίζονται με τη νόσο Alzheimer.

    Η προσθήκη λιπαρών ψαριών, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την υγεία του εγκεφάλου.

    Αυτό συμβαίνει επειδή τα ωμέγα-3, τα οποία είναι επίσης ένα είδος λίπους που βρίσκεται στις κυτταρικές μεμβράνες, είναι σημαντικά για τον εγκέφαλό σας από την ανάπτυξη στη μήτρα μέχρι την ενηλικίωση.

    Πιστεύεται ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας.

    Τα ωμέγα-3 μπορούν επίσης να βρεθούν στα αυγά, τους σπόρους ξηρών καρπών και τα καρύδια, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα λιπαρά ψάρια, σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ