Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
More

    Σε ποιες ασθένειες και εξετάσεις περιορίζονται οι «κόφτες»

    Μία νέα απόφαση του υπουργείου Υγείας θεσμοθετεί σημαντικές αλλαγές στη συχνότητα εκτέλεσης των διαγνωστικών εξετάσεων για τους ασφαλισμένους.

    Πρόκειται για αλλαγές, τις οποίες είχε προαναγγείλει, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και που στοχεύουν στη διαχείριση της υπερβολικής συνταγογράφησης. Ωστόσο, αναδείχθηκε και η ανάγκη να εξαιρεθούν από τους «κόφτες» ειδικές ασθένειες και εξετάσεις, έτσι ώστε η εξοικονόμηση χρημάτων να μην υπερκαλύψει τις διαγνωστικές ανάγκες των ίδιων ασθενών.

    Έτσι στη νέα απόφαση, δίνεται έμφαση σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ογκολογικοί ασθενείς, οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης, για τους οποίους διαμορφώνονται διαφορετικά (πιο ελαστικά) χρονικά όρια ανά εξέταση.

    Ποιες ομάδες ασθενών εξαιρούνται
    Ορισμένες ομάδες ασθενών εξαιρούνται από τους περιορισμούς της απόφασης. Συγκεκριμένα, οι ογκολογικοί και αιματολογικοί ασθενείς, οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακές αρρυθμίες και οι έγκυες γυναίκες μπορούν να υποβάλλονται σε πιο συχνές εξετάσεις, δεδομένης της αναγκαιότητας για συνεχή παρακολούθηση. Αυτή η διαφοροποίηση αναγνωρίζει την ανάγκη για συχνή διάγνωση και προσαρμογή θεραπευτικών αγωγών.

    Τα νέα χρονικά όρια στις διαγνωστικές εξετάσεις
    Με βάση την απόφαση, το γενικό χρονικό πλαίσιο για τη συνταγογράφηση της ίδιας εξέτασης για τον ίδιο ΑΜΚΑ διαμορφώνεται σε μια εκτέλεση κάθε 20 ημέρες. Ωστόσο, για συγκεκριμένες εξετάσεις, αυτός ο χρόνος περιορίζεται, καθιστώντας δυνατή την επανάληψη των εξετάσεων ανά μικρότερα χρονικά διαστήματα.

    Πιο συγκεκριμένα:

    Ανά 4 ημέρες:
    Για τις πιο συνηθισμένες εξετάσεις, όπως η γενική αίματος, το σάκχαρο και οι ακτινογραφίες, η εξέταση μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά 4 ημέρες. Οι εξαιρέσεις εδώ αφορούν και πάλι ευάλωτες ομάδες ασθενών, που χρειάζονται συχνότερη παρακολούθηση.

    Ανά 2 ημέρες:
    Η β-χοριακή γοναδοτροπίνη, σημαντική για τον έλεγχο της εγκυμοσύνης και των σχετικών θεραπειών, μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 2 ημέρες, ενώ οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) εξαιρούνται από οποιονδήποτε χρονικό περιορισμό.

    Ανά 3 μήνες:
    Ορισμένες εξετάσεις, όπως η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και η βιταμίνη Β12, μπορούν να επαναλαμβάνονται κάθε τρεις μήνες, με εξαιρέσεις για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και τον διαβήτη κύησης, που απαιτούν συχνότερη παρακολούθηση.

    Ανά Έτος:
    Εξετάσεις όπως τα αντισώματα Anti-TG και Anti-TPO επαναλαμβάνονται μία φορά ετησίως, εκτός αν σχετίζονται με συγκεκριμένες ιατρικές διαγνώσεις όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς (κωδικός C73) ή χρήση βιολογικών παραγόντων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εξετάσεις μπορούν να επαναλαμβάνονται ανά εξάμηνο.

    Απεικονιστικές εξετάσεις
    Η απόφαση αφορά και τις απεικονιστικές εξετάσεις, όπως το PET/CT, οι οποίες επιτρέπεται να επαναλαμβάνονται το ανώτερο κάθε 4 μήνες τον πρώτο χρόνο της νόσου και κάθε 6 μήνες τα επόμενα χρόνια, με δυνατότητα επιπλέον εξετάσεων κατόπιν έγκρισης από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.).

    Για το triplex αγγείων σώματος, υπάρχει δυνατότητα επανάληψης της εξέτασης έως 2 φορές μέσα σε ένα έτος, ανάλογα με την περίπτωση, ενώ ορισμένοι ιατροί, όπως αγγειοχειρουργοί και νεφρολόγοι, μπορούν να συνταγογραφούν παραπεμπτικά για περισσότερες εξετάσεις με εξαιρέσεις.

    Παραπομπή σε δημόσιες δομές
    Επιπλέον, η απόφαση προβλέπει ότι σε περιπτώσεις όπου απαιτείται παρέκκλιση από τα χρονικά όρια που καθορίζονται, η συνταγογράφηση θα συνοδεύεται από την ένδειξη «δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτη πάροχο».

    Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να απευθυνθούν σε δημόσιες δομές υγείας για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εξετάσεων, εκτός εάν πρόκειται για συγκεκριμένες εξαιρέσεις που δικαιολογούνται ιατρικά.

    Πηγή: Γιάννα Σουλάκη / Iatropedia.gr

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ