Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
More

    4 βήματα για να ξεπεράσεις τη συναισθηματική απομάκρυνση

    4 βήματα για να ξεπεράσεις τη συναισθηματική απομάκρυνση

    Εάν είσαι από τους ανθρώπους που διατηρούν συναισθηματική απόσταση, τα παρακάτω βήματα θα σε καθοδηγήσουν στο να βελτιώσεις τις σχέσεις σου.

    1. Ποιος σε έχει περιγράψει ως συναισθηματικά αποστασιοποιημένο;

    Συνήθως, το πρώτο άτομο που αναφέρει αυτό το θέμα είναι ένας/μία σύντροφος, ο οποίος/η οποία παρατηρεί ότι δεν είσαι τόσο συναισθηματικά διαθέσιμος/η όσο θα επιθυμούσε. Εκφράζει την αδυναμία του/της να σε προσεγγίσει ή να συνδεθεί μαζί σου, αναγκάζεται να μαντέψει τι συμβαίνει στο μυαλό σου.

    Φυσικά, είναι δύσκολο να ακούς ότι δεν είσαι συναισθηματικά «παρών». Ίσως να μην το έχεις καν αντιληφθεί ο ίδιος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει άγχος στις σχέσεις, να δημιουργήσει εντάσεις και ενδεχομένως να οδηγήσει σε χωρισμό.

    Αυτό που πρέπει να κάνεις αρχικά είναι να αποφύγεις την καταστροφολογία και να πιστέψεις ότι έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις τα πάντα.

    2. Μήπως έχεις μεγαλύτερη συνειδητότητα απ’ ό,τι πιστεύεις;

    Οι περιπτώσεις ατόμων που δεν αισθάνονται συναισθήματα ή δυσκολεύονται να συνδεθούν με τον εαυτό τους δεν είναι συχνές. Το ζήτημα μπορεί να προκύπτει από την πεποίθηση ότι είσαι συναισθηματικά απομακρυσμένος. Για παράδειγμα, πολλοί άντρες τείνουν να αυτοχαρακτηρίζονται κυρίως ως λογικοί, παραβλέποντας έτσι τα συναισθηματικά τους στοιχεία.

    Αυτές οι συχνά λανθασμένες αντιλήψεις προέρχονται από υποθέσεις σχετικά με το πώς εκδηλώνεται ένας συναισθηματικός άνθρωπος (π.χ. κλαίει εύκολα). Ωστόσο, το να είσαι σε επαφή με τα συναισθήματά σου μπορεί απλώς να σημαίνει ότι εκφράζεις σε κάποιον άλλον τις εμπειρίες σου, όπως το να νιώθεις απογοητευμένος από τη δουλειά σου ή να αισθάνεσαι κουρασμένος από τα παιδιά. Αν και το να μοιράζεσαι αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι δύσκολο, γίνεται πιο εύκολο με την εξάσκηση.

    3. Αφαίρεσε τους παράγοντες που αποσπούν την προσοχή:

    Με άλλα λόγια, προσπάθησε να παραμείνεις στο κρεβάτι για μερικές ώρες χωρίς να ασχοληθείς με τίποτα (όπως να παρακολουθήσεις τηλεόραση ή να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου). Στην αρχή μπορεί να νιώσεις βαρεμάρα, αλλά στη συνέχεια μπορεί να προκύψουν άλλα συναισθήματα πέρα από την πλήξη, καθώς και σκέψεις για τους αγαπημένους σου, τη ζωή σου και την ημέρα που πέρασε. Αυτή η διαδικασία μπορεί να φέρει στην επιφάνεια επώδυνα συναισθήματα, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Καθώς προχωράς, το μυαλό σου μπορεί να ταξιδέψει σε ευχάριστες αναμνήσεις ή συναισθήματα.

    4. Ονόμασε αυτό που αισθάνεσαι:

    Κάποιες φορές, το πιο δύσκολο είναι να βρεις τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Σε αυτή την περίπτωση, ο Balaisis προτείνει τη χρήση ενός τροχού συναισθημάτων, όπου μπορείς να ανακαλύψεις τα βασικά συναισθήματα, όπως ο θυμός, η χαρά, ο φόβος, καθώς και πιο σύνθετα συναισθήματα, όπως η ενοχή και η ζήλια. Χρησιμοποιώντας αυτό τον τροχό, θα μπορέσεις να αναγνωρίσεις τι νιώθεις, να το ονομάσεις και να το εκφράσεις, γεγονός που θα σε φέρει πιο κοντά στον εαυτό σου, στον/στη σύντροφό σου και στην αναζήτηση λύσεων.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ