Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
More

    Ξεκινά το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Μαζική αποστολή sms και e mails έγινε χθες σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους, προκειμένου να προσέλθουν σε φαρμακεία και να παραλάβουν το διαγωνιστικό κιτ που προσφέρεται δωρεάν από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το πρόγραμμα υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και αποτελεί μέρος σειράς προληπτικών ελέγχων που έχουν ξεκινήσει από το υπουργείο, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

    Όσοι πολίτες έχουν ενεργοποιημένη την άϋλη συνταγογράφηση έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν την ειδοποίηση με τις οδηγίες που θα ακολουθήσουν.  Όσοι δεν την έχουν ενεργοποιήσει μπορούν να απευθυνθούν σε συνεργαζόμενα φαρμακεία της περιοχής τους δίνοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών.

    Ποιες είναι οι εξετάσεις που περιλαμβάνονται;

    Το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, περιλαμβάνει δωρεάν:
    -Προμήθεια self-test από Συνεργαζόμενο Φαρμακείο (διάρκεια ισχύος 4 μήνες)
    -Προμήθεια δεύτερου self-test (διάρκεια ισχύος 4 μήνες) από Συνεργαζόμενο Φαρμακείο σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος του πρώτου
    -Επίσκεψη σε Γαστρεντερολόγο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση θετικού self-test (διάρκεια ισχύος 2 μήνες)
    -Προμήθεια καθαρτικού από το Συνεργαζόμενο Φαρμακείο σε περίπτωση κολονοσκόπησης (διάρκεια ισχύος 2 μήνες)
    -Εξέταση κολονοσκόπησης από τον Γαστρεντερολόγο κατόπιν θετικού self-test και έγκρισης του ίδιου (διάρκεια ισχύος 2 μήνες).

    Σε περίπτωση ευρημάτων κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης:

    -Αφαίρεση όταν είναι εφικτή
    -Δειγματοληψία βιοψίας
    -Διενέργεια Βιοψίας (διάρκεια ισχύος 2 μήνες)

    Πώς γίνεται το τεστ

    Το εν λόγω τεστ που θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα όσον αφορά την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι, χωρίς την προϋπόθεση κάποιας δίαιτας. Η λειτουργία του αφορά στο να εντοπίσει τυχόν αιμορραγία στα κόπρανα, η οποία δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ναι μεν η παρουσία αίματος στα κόπρανα μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται απαραίτητα για παρουσία καρκίνου, καθώς αίμα μπορεί να παρατηρηθεί επίσης είτε λόγω αιμορροΐδων είτε άλλων φλεγμονών στην περιοχή.

    Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι ενδεικτικό αν χρειάζεται στη συνέχεια περαιτέρω εξέταση, όπως είναι η κολονοσκόπηση, η οποία θα γίνεται επίσης δωρεάν.

    Τα βήματα

    Εν κατακλείδι οι δικαιούχοι παραλαμβάνουν το διαγνωστικό κιτ δωρεάν από ένα συνεργαζόμενο φαρμακείο (η λίστα εδώ), πραγματοποιούν το τεστ κι ενημερώνουν το φαρμακοποιό για τα αποτελέσματα. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος το πρόγραμμα για το συγκεκριμένο άτομο τερματίζεται.

    Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του self–test, ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τον πολίτη ότι δημιουργείται αυτόματα κωδικός Ιατρικής Επίσκεψης και έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε κλινικό ιατρό ειδικότητας Γαστρεντερολόγου που συμμετέχει στο πρόγραμμα μόνο με τη χρήση του Α.Μ.Κ.Α. του.

    Ο φαρμακοποιός θα εκτυπώνει για τους δικαιούχους σχετική ενημέρωση με τον κωδικό της ιατρικής επίσκεψης και ότι είναι εν δυνάμει δικαιούχοι κολονοσκόπησης, κατόπιν ιατρικής συνεκτίμησης. Ο κωδικός ιατρικής επίσκεψης έχει ισχύ δύο (2) μηνών.

    Συνεκτίμηση

    Στη συνέχεια του Προγράμματος διενεργείται από τον Γαστρεντερολόγο κλινική συνεκτίμηση. Εάν ο ιατρός κρίνει ότι μπορεί να διενεργηθεί Διαγνωστική Κολονοσκόπηση τότε αυτόματα εκδίδεται:

    -Ειδοποίηση για προμήθεια καθαρτικού με ισχύ δύο (2) μηνών.
    -Παραπεμπτικό για Κολονοσκόπηση με ισχύ δύο (2) μηνών, η οποία και θα προγραμματίζεται με τον ιατρό γαστρεντερολόγο.

    Οι δικαιούχοι που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν άυλα την ειδοποίηση και το άυλο παραπεμπτικό με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Για την προμήθεια του καθαρτικού μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο φαρμακείο της περιοχής τους και να προμηθευτούν το καθαρκτικό, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Με το άυλο παραπεμπτικό επισκέπτονται εκ νέου τον γαστρεντερολόγο για την διενέργεια της προγραμματισμένης κολονοσκόπησης εξίσου χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

    Στο παραπεμπτικό της κολονοσκόπησης θα αναγράφεται ενημέρωση για το δικαίωμα δωρεάν προμήθειας του καθαρτικού στον πολίτη.

    Εάν κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης εντοπιστούν ευρήματα που δύναται να αφαιρεθούν, αφαιρούνται επί τόπου. Σε κάθε περίπτωση ευρήματος λαμβάνονται δείγματα βιοψίας και εκδίδεται αυτόματα παραπεμπτικό για διενέργεια Βιοψίας. Για τα αποτελέσματα της βιοψίας ενημερώνει ο ιατρός γαστρεντερολόγος τον πολίτη. Σε αυτό το στάδιο, ο κύκλος προσυμπτωματικού ελέγχου ολοκληρώνεται.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ