Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
More

    Πότε πρέπει να γίνει η πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ

    Πότε πρέπει να γίνει η πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ

    Οι αγρότες περιμένουν την πληρωμή του 2024 στο τέλος του μήνα. Συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες που έχουν υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ.

    Από το μεσημέρι της Τρίτης, 15 Οκτωβρίου 2024, ξεκίνησε σταδιακά πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εκκαθαριστικών πληρωμών ενιαίων ενισχύσεων του 2023 και με την ολοκλήρωσή τους θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ επισημαίνεται πως η εκκαθαριστική πληρωμή για αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις και βιολογική γεωργία κτηνοτροφία, θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2024.


    Ταυτόχρονα οι αγρότες περιμένουν την πληρωμή του 2024 στο τέλος του μήνα. Συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες που έχουν υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ.

    Την ίδια στιγμή σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με τα ειδοποιητήρια του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα ποσά που ζητά να του επιστραφούν, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και ξεπερνούν το 50% των επιδοτήσεων που πρόκειται να λάβουν με την επικείμενη πληρωμή της προκαταβολής του 2024.

    Η πληρωμή των υπολοίπων

    Αναλυτικότερα σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού πληρωμών, που δόθηκε στην δημοσιότητα, αργά χθες το απόγευμα, αναφέρονται τα εξής:

    «Το μεσημέρι 15 Οκτωβρίου 2024 εκκίνησε η σταδιακή πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων που αφορά στην εκκαθαριστική πληρωμή του οικονομικού έτους για την καταβολή των ενισχύσεων ΕΑΕ 2023. Έχει μέχρι τώρα πιστωθεί σε 17.780 μοναδικούς δικαιούχους το ποσό των 10,784,221,91 ευρώ. Οι πιστώσεις στα καθεστώτα εντός ΟΣΔΕ συνεχίζονται και με την ολοκλήρωσή τους θα ακολουθήσει η αναλυτική ανακοίνωση του Οργανισμού.


    Πρόκειται, σε μεγάλο ποσοστό για λογιστική τακτοποίηση των δικαιούμενων ποσών των δικαιούχων παραγωγών λόγω κλεισίματος οικονομικού έτους, με μικρά ποσά, αφού ως γνωστόν η καταβολή της προκαταβολής ενισχύσεων έτους 2023 όσο και η εξόφληση τους έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Η εν λόγω πληρωμή αφορά στην εκκαθάριση όλων των άμεσων ενισχύσεων, όπως προβλέπεται απ’ την Ενωσιακή Νομοθεσία.

    Σε ό,τι αφορά την εκκαθαριστική πληρωμή για τις αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις και βιολογική γεωργία κτηνοτροφία έτους 2023, αυτή υπενθυμίζεται ότι όπως κάθε χρόνο θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2024».

    Κώστας Τσιάρας στη Βουλή: Οι ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβληθούν κανονικά

    Το σχέδιο δράσης εξυγίανσης του Οργανισμού θα υλοποιηθεί ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη και διαφάνεια αλλά και ομαλή ροή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνουν κανονικά προς τους παραγωγούς που τις δικαιούνται, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη.


    Απαντώντας στην ουσία της Ερώτησης για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι πρόκεται για σε λάθος υπολογισμό του Οργανισμού που οφείλεται στην έλλειψη τεχνικού συμβούλου την συγκεκριμένη περίοδο. Συγκεκριμένα το σφάλμα στις πληρωμές προέκυψε από την λανθασμένη χρήση της γραμμής δικαιωμάτων του 2021 αντί της ορθής του έτους 2022.

    Το εν λόγω σφάλμα αφορά σε 197.034 δικαιούχους και το ποσό αφορά σε 52.382.946,81 €.

    Όπως επισήμανε ο υπουργός ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλετών οφείλουν ποσά από 1€

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ