«Το Ε.Σ.Ε.Κ. που μόλις μας παρουσίασαν ο Υπουργός και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, δεν είναι “Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα”, όπως τιτλοφορείται, αλλά Εθνικό Σχέδιο …Εισαγόμενων Καυσίμων», τόνισε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, παρεμβαίνοντας στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, εξήγησε ότι «η αντικατάσταση του εγχώριου λιγνίτη με το εισαγόμενο και ρυπογόνο φυσικό αέριο αποτελεί ανεπίτρεπτη επιλογή για μια χώρα που χρεοκόπησε από το δίδυμο έλλειμμά της. Η ενίσχυση των εισαγωγών από τη μια και το τέλος ενός εγχώριου καυσίμου από την άλλη, επιβαρύνει το ισοζύγιο του εμπορικού ελλείμματος. Η Ελλάδα είναι απόλυτα εξαρτημένη ενεργειακά, το διαπιστώσαμε δύο φορές όταν με ένα απλό “πέταγμα της πεταλούδας”, οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύτηκαν. Εάν δεν διδάσκεστε από την ελληνική πραγματικότητα, αρκεί να δείτε τι έχει πάθει η Γερμανία: επέλεξε ως ενδιάμεσο καύσιμο το φυσικό αέριο και ήδη πληρώνει τα επίχειρα. Εάν δεν καταλαβαίνετε ούτε ελληνικά ούτε γερμανικά, τουλάχιστον καταλάβετε μια γλώσσα που ιδεολογικά είναι πιο κοντά σε εσάς, του Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έχει γράψει πως η αντικατάσταση κλασικών ανθρακικών μονάδων με μονάδες φυσικού αερίου είναι ανοησία. Αυτό διότι οι ρύποι παραμένουν 100 χρόνια, όπως άλλωστε ανέφερε λίγο πριν ο κ. Σκυλακάκης, συνεπώς δεν έχει νόημα να βάζουμε μονάδες αερίου ως ενδιάμεσο καύσιμο, καθώς πρέπει να τις αποσύρουμε νωρίτερα, δηλαδή να τις αποζημιώσουμε. Με άλλα λόγια, στο Ε.Σ.Ε.Κ. επιφυλάσσετε στους πολίτες νέα φορολογία σε δέκα χρόνια για να αποζημιώσουμε τις μονάδες φυσικού αερίου που, ενώ το 2030 θα έχουν μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ, θα δίνουν στο δίκτυο λιγότερη ενέργεια».
Επιπλέον, τεκμηρίωσε την κριτική στο Ε.Σ.Ε.Κ. και στις εξής τρεις επισημάνσεις:
– «Tο Ε.Σ.Ε.Κ. της ΝΔ, όπως και το Ε.Σ.Ε.Κ. του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μονοσήμαντο. Αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια. Απουσιάζει πλήρως ο σιδηρόδρομος με ηλεκτροκίνηση από ΑΠΕ, για τον οποίο ετοιμάζεται “κοσμογονία” σε όλη την Ευρώπη. Αν δεν προτάσσουμε τώρα αυτόν τον στόχο, αξιοποιώντας την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, τότε πότε;
– Τον Αύγουστο του 2022, η Κυβέρνηση “δώρισε” τον ηλεκτρικό χώρο σ’ ένα ολιγοπώλιο εταιρειών, στο ίδιο ολιγοπώλιο που ελέγχει μεταπρατικά και την εισαγωγή φυσικού αερίου και την παραγωγή από φυσικό αέριο.
– Οι φιλόδοξοι στόχοι του Ε.Σ.Ε.Κ., τους οποίους προφανώς θα θέλαμε να δούμε να επιτυγχάνονται, δεν θα πετύχουν, γιατί στερείστε Σχεδίου. Δεν έχετε αναβαθμίσει καθόλου τα δίκτυα μέσης και χαμηλής, με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλή διείσδυση ΑΠΕ. Δεν έχετε αναβαθμίσει τα δίκτυα υψηλής και υπερυψηλής, για να έχουμε διασυνδεσιμότητα ως Χώρα. Δεν έχει προχωρήσει καθόλου η αποθήκευση. Φέτος, μια τεραβατώρα (TWh) θα πάει χαμένη, δεν ήταν εφικτό να μπει στο δίκτυο, γιατί δεν υπάρχει αποθήκευση. Το 2030 με τους στόχους που έχει το Ε.Σ.Ε.Κ., θα “πετάξουμε” 10 TWh, όταν η Ελλάδα στην καλύτερη χρονιά της καταναλώνει ολόκληρη 40 TWh. Πρόκειται για ελληνική τραγωδία. Κυρίως, όμως, δεν θα πετύχετε τους στόχους, γιατί έχετε παραμερίσει τη λαϊκή κοινωνική συμμετοχή. Δεν μπορεί η κοινωνία να δεχτεί ένα τέτοιο βάρος, χωρίς να συμμετέχει στις αποφάσεις και στο όφελος από τις ΑΠΕ».
Εν συνεχεία, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρωτοπόρησε στην πράσινη μετάβαση, παρουσίασε την ολοκληρωμένη πρόταση για Ενεργειακή Δημοκρατία, η οποία συνοψίζεται σε τίτλους στις εξής παραμέτρους:
– Σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, σταμάτημα όλων των νέων αδειών και μονάδων φυσικού αερίου, αντικατάσταση αμφότερων από ΑΠΕ και αποθήκευση με ταχεία διείσδυση.
– Αναβάθμιση των δικτύων μέσης, χαμηλής, υψηλής και υπερυψηλής.
– Ισόρροπη ανάπτυξη των ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα, με υποχρέωση όλων των Δήμων -επί ποινή παρακρατήσεων- να χωροθετήσουν ΑΠΕ, υπό τον όρο το 50% της χωροθέτησης να αφορά ανάγκες των ίδιων των Δήμων, των ενεργειακών κοινοτήτων, αγροτών, κοινωνικά ευάλωτων, μεταποίησης και μικρομεσαίων επενδύσεων.
«Είναι αδιανόητο, από τα 28 GW που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι τώρα πανελλαδικά, τα 7 GW να είναι στη Δυτική Μακεδονία, δηλαδή το 2,5% του πληθυσμού της Χώρας να σηκώνει στην “πλάτη” του το 25% της ανάπτυξης των ΑΠΕ, χωρίς να συμμετέχει ούτε κατά ένα KW η τοπική κοινωνία», υπογράμμισε στο πέρας της τοποθέτησής του.