Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2024
More

    Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΚ για τη συμφωνία με ΔΕΗ

    Τις τελευταίες μέρες οι τρεις Δήμοι, Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, που διαθέτουν συστήματα τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία, δέχτηκαν έναν πρωτοφανή και καλά ενορχηστρωμένο εκβιασμό από τη ΔΕΗ προκειμένου να υπογράψουν μια συμφωνία μαζί της, η οποία κατοχυρώνει και βγάζει κερδισμένη μόνο την ίδια. Την ίδια ώρα, το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, επέλεξε το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου, στην καλύτερη περίπτωση, ή του συμπαραστάτη της ΔΕΗ, στη χειρότερη. Κι όλα αυτά, ενώ η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης είχε προετοιμάσει, όπως όφειλε, το δίκτυο της τηλεθέρμανσης της και απλώς περίμενε να πάρει θερμική ενέργεια από τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, όπως προβλέπει η σχετική σύμβαση που υπάρχει μεταξύ Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και ΔΕΗ, για ν’ αρχίσει να το προθερμαίνει και να μπορέσει να ζεστάνει τα σπίτια των καταναλωτών στην ώρα τους.

    Σε ό,τι αφορά δε το Υπουργείο Ενέργειας δεν εκτέθηκε μόνο το ίδιο που αντί να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον χιλιάδων πολιτών του Ελληνικού κράτους που κατοικούν στη Δυτική Μακεδονία, όπως το Σύνταγμα μας ορίζει, επέλεξε να υπηρετήσει το συμφέρον κάποιων μετόχων, εξέθεσε και τον κύριο Πρωθυπουργό, ο οποίος το 2023 και σε δύο επισκέψεις του στην Κοζάνη είχε πει ξεκάθαρα πως ό,τι και να γίνει οι τηλεθερμάνσεις ήρθαν και θα μείνουν και θα λειτουργούν πάντα. Δυστυχώς όμως η ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ. είχε άλλη γνώμη. Το γνωρίζει, άραγε, αυτό ο κ. Μητσοτάκης;

    Σε ό,τι αφορά την ήδη ψηφισμένη συμφωνία, είναι ξεκάθαρο πως μας οδηγεί σε νέα επικίνδυνα μονοπάτια δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες για το πώς και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί να λειτουργεί στο άμεσο μέλλον η τηλεθέρμανση Κοζάνης, που για την περιοχή υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της και για τους κατοίκους ένα πολύτιμο αγαθό, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα στα όσα προσέφερε ο τόπος μας λειτουργώντας ως η ενεργειακή καρδιά της χώρας για πολλές δεκαετίες.

    Με τη συμφωνία αυτή

    • Η τιμή της παρεχόμενης θερμικής ενέργειας και του κόστους που θα πληρώνει τελικά ο καταναλωτής θα εξαρτώνται από το χρηματιστήριο τιμών ενέργειας, τα αποτελέσματα του οποίου βιώνουμε ήδη, και τα πληρώνουμε βέβαια, στο ηλεκτρικό ρεύμα.
    • Δεν κατοχυρώνεται με κανένα τρόπο η συνέχιση της τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης Κοζάνης από τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για όσο διάστημα χρειαστεί ακόμα.
    • Δεσμεύεται η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης και οι άλλες δύο Δημοτικές Επιχειρήσεις για τα επόμενα 15 χρόνια στις όποιες επιλογές αποφασίζει η ΔΕΗ, η οποία έχει αποδείξει μέχρι σήμερα πως μπορεί ν αλλάζει τους σχεδιασμούς της από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Η στάση της με την Πτολεμαΐδα V, που πριν τη λειτουργήσει έλεγε πως θ αλλάξει το καύσιμο της (φυσικό αέριο) και μετά αποφάσισε να την κλείσει το 2026, τα λέει όλα.
    • Οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία οι Δημοτικές Επιχειρήσεις και σε ομηρεία οι Δήμοι, χωρίς η ΔΕΗ να αναγνωρίζει και να αναλαμβάνει καμιά από τις πολλές υποχρεώσεις που έχει προς την περιοχή μας.

    Αναγνωρίζουμε και κατανοούμε πως αν φτάσαμε μέχρι εδώ φτάσαμε εξ αιτίας των λαθών και των παραλείψεων του παρελθόντος, για τα οποία είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί ν’ αποτελεί άλλοθι για κανένα για να μας εκβιάζει και να προσπαθεί να βυθίσει ακόμα περισσότερο στην ύφεση μια περιοχή που ήδη βιώνει εδώ και πολλά χρόνια την κρίση σε όλα τα επίπεδα.

    Αναγνωρίζουμε τα οφέλη που μπορεί να έχουν οι κλιματικά ουδέτερες πόλεις και η πράσινη ενέργεια, αλλά γνωρίζουμε, επίσης, πολύ καλά τι σημαίνει για την οικονομία της περιοχής μας το κλείσιμο μιας Μονάδας λιγνίτη. Λέμε ναι στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά δεν είναι δυνατόν σε μας να κλείνουν άρον άρον και χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα οι Μονάδες λιγνίτη και σε άλλες χώρες (Γερμανία) να προσθέτουν κι άλλες για ν’ αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

    Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή και εμείς εκτός από εργαζόμενοι της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. είμαστε κάτοικοι και πολίτες αυτής της περιοχής που βιώνουν τα ίδια προβλήματα με όλους, είμαστε αποφασισμένοι ν’ αγωνιστούμε για:

    1. Να εξασφαλιστεί από την  Κυβέρνηση η επιχορήγηση της τιμής της θερμικής ενέργειας για να μην υποχρεωθούμε ως καταναλωτές να πληρώνουμε υπέρογκα και παράλογα ποσά για τη θέρμανση μας.
    2. Να διασφαλιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί η λειτουργία των Μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα η τηλεθέρμανση Κοζάνης. 
    3. Να χρηματοδοτηθούν στο 100% τα έργα που απαιτούνται για τη σύνδεση της τηλεθέρμανσης Κοζάνης με τη ΣΗΘΥΑ.

    Άποψη μας είναι πως σε κάθε περίπτωση θα ήταν προτιμότερο η ΣΗΘΥΑ να είναι ιδιοκτησία των τριών Δημοτικών Επιχειρήσεων Τηλεθέρμανσης , οι οποίες θα μπορούσαν να την κατασκευάσουν χωρίς τη μεσολάβηση της ΔΕΗ εφόσον εξασφαλιζόταν από το κράτος η χρηματοδότηση της στο 100%. Μόνο έτσι θα διασφαλιζόταν στο 100% και η βιωσιμότητα της αλλά και το συμφέρον των καταναλωτών της.

    Η διατήρηση σε λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης Κοζάνης και η φθηνή θέρμανση για όλους τους πολίτες δεν είναι μια απλή μάχη, αλλά η μητέρα των μαχών για την περιοχή που δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποστεί μια ακόμα μεγάλη ήττα, που θα τη βουλιάξει ακόμα περισσότερο στην ύφεση και θα την οδηγήσει σε ερήμωση. Είναι η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να δώσουμε τον αγώνα όσο πιο δυνατά μπορούμε.           

    Από το Δ.Σ.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ