Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
More

    Όποιος εντοπίζεται να κλέβει ρεύμα θα χρεώνεται διπλάσια

    Όποιος εντοπίζεται να κλέβει ρεύμα θα χρεώνεται διπλάσια

    Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) προτείνει αλλαγές στον Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος, με στόχο την καταπολέμηση της κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

    Κάθε χρόνο, οι ρευματοκλοπές προκαλούν απώλειες που φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ, και γι’ αυτό ο Διαχειριστής προτείνει αυστηρότερα μέτρα.


    Συγκεκριμένα, όποιος εντοπίζεται να κλέβει ρεύμα θα χρεώνεται με διπλάσια τιμή σε σχέση με την κανονική αγορά. Αυτό σημαίνει ότι αν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για έναν συνεπή καταναλωτή είναι 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh), κάποιος που εντοπίζεται να κλέβει ρεύμα θα πληρώνει 0,20 ευρώ ανά kWh για την κλαπείσα ενέργεια. Η χρέωση αυτή θα είναι αναδρομική, δηλαδή θα υπολογίζεται από την ημερομηνία που ξεκίνησε η κλοπή. Αν για παράδειγμα η κλοπή ενέργειας έγινε για έναν χρόνο, ο καταναλωτής θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά για όλο το διάστημα.

    Επιπλέον, θα χρεώνονται και τα κόστη για τον εντοπισμό της κλοπής, δηλαδή τα έξοδα που έκανε ο ΔΕΔΔΗΕ για να βρει την παράνομη σύνδεση, καθώς και το κόστος αντικατάστασης του μετρητή εάν χρειαστεί. Για παράδειγμα, αν χρειάζεται να αντικατασταθεί ο μετρητής με έναν “έξυπνο” μετρητή, το κόστος αυτό θα προστίθεται στο τελικό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής.

    Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, αυτή η αλλαγή είναι αναγκαία επειδή τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές που κλέβουν ρεύμα είναι πολύ μικρότερα από το κόστος που πληρώνουν οι συνεπείς καταναλωτές για την ενέργεια που καταναλώνουν. Αυτό δημιουργεί μια αδικία και δεν αποθαρρύνει επαρκώς τη ρευματοκλοπή.


    Παράλληλα, δίνεται και η δυνατότητα στους καταναλωτές που θα εντοπιστούν να πληρώσουν τα ποσά αυτά σε δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

    Για όσους εντοπίζονται να κλέβουν ρεύμα, προβλέπεται η δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Οι δόσεις ξεκινούν από μία για ποσά έως 600 ευρώ και μπορούν να φτάσουν τις 12 για οφειλές άνω των 4.800 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν οι καταναλωτές που υπάγονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, οι οποίοι θα επιβαρύνονται με 50% επιπλέον της κανονικής τιμής, αντί για το διπλάσιο.

    Η μόνη εξαίρεση αφορά τους καταναλωτές που ανήκουν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, δηλαδή ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, για τους οποίους η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη. Αντί να πληρώνουν διπλάσια τιμή, θα πληρώνουν 50% πάνω από την κανονική τιμή.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ