Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024
More

    Πως γλίτωσε από τα δίκτυα της εφορίας γνωστή influencer

    Πως γλίτωσε από τα δίκτυα της εφορίας γνωστή influencer

    Η εφορία πραγματοποίησε εκτεταμένο φορολογικό έλεγχο σε γνωστή influencer, εξετάζοντας τις οικονομικές της δραστηριότητες βάσει των αναρτήσεων της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Ο έλεγχος κατέληξε σε διαπιστώσεις μη τιμολόγησης, οδηγώντας σε επιβολή προστίμων και προσδιορισμό αποκρυφέντων εσόδων, ωστόσο η influencer προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών από την οποία και δικαιώθηκε.


    Ειδικότερα, η ΔΟΥ Σύρου πραγματοποίησε ελεγκτικές επαληθεύσεις στα φορολογικά βιβλία και στοιχεία φορολογούμενης για τα έτη 2017 έως 2020, καθώς και στους τραπεζικούς της λογαριασμούς, εξετάζοντας τις καταθέσεις και αναλήψεις.

    Ο έλεγχος ζήτησε από τη φορολογούμενη να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν την προέλευση των ποσών που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς της και να αποδεικνύουν ότι έχουν φορολογηθεί ή απαλλάσσονται με συγκεκριμένες διατάξεις. Η φορολογούμενη προσκόμισε υπόμνημα, από το οποίο προέκυψε ότι δεν υπήρχαν διαφορές σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματά της.

    Επιπλέον, ο έλεγχος ζήτησε από τη φορολογούμενη να υποβάλει στοιχεία για τις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεκριμένα για τη συνεργασία της με διαφημιζόμενες εταιρείες. Η φορολογούμενη προσκόμισε τιμολόγια και συμφωνητικά, καθώς και αναρτήσεις όπου προωθούσε προϊόντα. Ο έλεγχος διαπίστωσε ότι κάποιες αναρτήσεις είχαν τιμολογηθεί, ενώ για άλλες, σύμφωνα με την εξήγηση της φορολογούμενης, στόχος ήταν η προσέλκυση μελλοντικών συνεργασιών. Για αυτές τις περιπτώσεις δεν είχαν εκδοθεί παραστατικά εσόδων.


    Ο έλεγχος έκρινε ότι ο μεγάλος αριθμός των αναρτήσεων, οι οποίες διαφημίζουν προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργεί ένα έμμεσο οικονομικό όφελος για τις εταιρείες και πως αυτό αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της προώθησης προϊόντων. Αφού αξιολόγησε τις συμφωνίες της φορολογούμενης και τον αριθμό των αναρτήσεων, προσδιόρισε το μέσο κόστος διαφήμισης ανά ανάρτηση και υπολόγισε τα έσοδα που δεν είχαν τιμολογηθεί.

    Κατά τον έλεγχο, η φορολογούμενη κατέγραψε έσοδα από τις υπηρεσίες της μόνο για το έτος 2020, εκδίδοντας τιμολόγιο καθαρής αξίας 50.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποδεικνύεται πλήρως η σχέση αυτών των εσόδων με τις αναρτήσεις. Ο έλεγχος προχώρησε στην επιβολή προστίμων και την έκδοση διορθωτικών πράξεων για τα έτη 2017 έως 2020.

    Η φορολογούμενη κατέθεσε ενδικοφανή προσφυγή, υποστηρίζοντας ότι η ταύτιση της δραστηριότητάς της με αυτήν της εταιρείας της ήταν εσφαλμένη και ότι δεν υπήρξε μη τιμολόγηση αναρτήσεων. Η ΔΕΔ δέχθηκε την προσφυγή, ακυρώνοντας τις επιβληθείσες πράξεις.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ