Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024
More

    Ξεκινούν οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες

    Ξεκινούν οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες

    Από τις 4 Νοεμβρίου ξεκινά η υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης «Πόθεν Έσχες» σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και εξειδικεύει τις διατάξεις του ν. 5026/2023, όπως τροποποιήθηκε από τον ν. 5130/2024.

    Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την ηλεκτρονική υποβολή της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Πόθεν Έσχες», το οποίο είναι προσβάσιμο στην ιστοσελίδα www.pothen.gr, εντός της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).


    Η νέα απόφαση καθορίζει λεπτομερώς τον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων που πρέπει να υποβάλουν οι υπόχρεοι. Ενδεικτικά, οι δηλώσεις θα περιλαμβάνουν περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα, οχήματα και συμμετοχές σε επιχειρήσεις. Για παράδειγμα:

    Οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώσουν το ύψος των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών τους, όπως αυτοί ήταν καταγεγραμμένοι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Τα στοιχεία αυτά θα αντληθούν αυτόματα από το σύστημα TAXISnet μέσω της διαλειτουργικότητας της εφαρμογής με τα πιστωτικά ιδρύματα.

    Τα ακίνητα που ανήκουν στον υπόχρεο θα δηλωθούν σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε9 που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα TAXISnet. Για παράδειγμα, αν ο υπόχρεος έχει στην κατοχή του μια κατοικία ή ένα οικόπεδο, αυτά θα προσυμπληρωθούν αυτόματα και ο υπόχρεος θα επιβεβαιώσει ή θα διορθώσει τα στοιχεία πριν την οριστική υποβολή.


    Η διαδικασία υποβολής γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

    1. Ο υπόχρεος θα εισέρχεται στην εφαρμογή «Πόθεν Έσχες» μέσω της ιστοσελίδας www.pothen.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet.

    2. Τα προσωπικά και περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου θα προσυμπληρώνονται αυτόματα, αξιοποιώντας τα δεδομένα που έχουν ήδη δηλωθεί σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως στην Α.Α.Δ.Ε. και στα πιστωτικά ιδρύματα. Αν, για παράδειγμα, ο υπόχρεος έχει δηλώσει την κατοχή ενός διαμερίσματος στο Ε9, το διαμέρισμα αυτό θα εμφανιστεί αυτόματα στη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης.


    3. Ο υπόχρεος θα έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει ή να διορθώσει τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή. Για παράδειγμα, αν έχει γίνει μια τροποποίηση στην ιδιοκτησία ενός ακινήτου (πώληση, αγορά ή κληρονομιά) μετά την ημερομηνία καταχώρισης στο TAXISnet, θα μπορεί να ενημερώσει τη δήλωση με τα νέα δεδομένα.

    4. Αφού επιβεβαιωθούν όλα τα στοιχεία, η δήλωση οριστικοποιείται και υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Με την ολοκλήρωση της υποβολής, ο υπόχρεος θα λάβει ένα ηλεκτρονικό αποδεικτικό υποβολής.

    Αν ο υπόχρεος είναι δικαστικός λειτουργός και ο σύζυγός του αποκτήσει ένα ακίνητο, θα πρέπει να υποβάλει τη δήλωση που περιλαμβάνει τα στοιχεία του ακινήτου και της σύμβασης μεταβίβασης, ενώ ο συμβολαιογράφος που συνέταξε το συμβόλαιο υποχρεούται να καταχωρίσει τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικά στο σύστημα.


    Αν ο υπόχρεος έχει έναν κοινόχρηστο τραπεζικό λογαριασμό με άλλα πρόσωπα (π.χ. σύζυγο ή παιδιά), τότε θα πρέπει να δηλώσει το συνολικό ποσό του λογαριασμού, αλλά η εφαρμογή θα του επιτρέψει να προσδιορίσει το ποσοστό που του ανήκει.

    Αν ο υπόχρεος συμμετέχει σε μία εταιρεία ως εταίρος ή μέτοχος, θα πρέπει να δηλώσει το ποσοστό συμμετοχής του και την αξία αυτής. Τα στοιχεία αυτά θα προσυμπληρωθούν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) μέσω διαλειτουργικότητας με την εφαρμογή, αλλά θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης αν έχουν υπάρξει αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

    Η νέα διαδικασία περιλαμβάνει την αξιοποίηση διαλειτουργικοτήτων με διάφορα συστήματα, ώστε να διευκολυνθεί η υποβολή και η ακρίβεια των δηλώσεων. Για παράδειγμα, τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών θα αντλούνται αυτόματα από τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ τα δεδομένα για τα ακίνητα θα προέρχονται από την Α.Α.Δ.Ε. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή θα ενημερώνει τον υπόχρεο μέσω email για τυχόν εκκρεμότητες ή την ανάγκη επικαιροποίησης στοιχείων.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ