Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024
More

    Τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά μέχρι Δεκέμβριο αλλιώς… πρόστιμο

    Τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά μέχρι Δεκέμβριο αλλιώς… πρόστιμο

    Αντιμέτωποι με πρόστιμα θα βρεθούν οι φορολογούμενοι που δεν θα υποβάλουν έως τις 31 Δεκεμβρίου τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2023.

    Υποχρέωση υποβολής έχουν όσοι εισέπραξαν αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις, αγροτικές επιδοτήσεις ή βάσει δικαστικών αποφάσεων. Οι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν τα ποσά με τροποποιητική δήλωση ώστε να φορολογηθούν, ενώ αν προκύψει επιπλέον φόρος, μπορούν να τον εξοφλήσουν είτε εφάπαξ έως τις 31 Ιανουαρίου 2025 είτε με δόσεις μέσω της ρύθμισης της ΑΑΔΕ.


    Ενδεικτικά, συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά μέσα στο το 2023 για το έτος 2021 πρέπει να επιλέξουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ το έτος υποβολής έως το 2022 και να συμπληρώσουν την τροποποιητική δήλωση. Το σύστημα προσυμπληρώνει αυτόματα τα ποσά στους αντίστοιχους κωδικούς, ενώ για διορθώσεις άλλων στοιχείων απαιτείται ξεχωριστή δήλωση. Όσοι έλαβαν ποσά βάσει δικαστικών αποφάσεων και τους σχετικούς τόκους πρέπει να τα δηλώσουν για το έτος είσπραξης. Για παράδειγμα, οι τόκοι που καταβλήθηκαν το 2023 για αναδρομικά του 2021 δηλώνονται για το 2023.

    Από το 2015 και μετά, οι δηλώσεις αναδρομικών γίνονται ηλεκτρονικά. Φορολογούμενοι που εισέπραξαν το 2023 αναδρομικά για το 2017 πρέπει να επιλέξουν το 2018 ως έτος υποβολής δήλωσης και να επιλέξουν «Τροποποιητική Δήλωση» και «Δήλωση Αναδρομικών Ε1». Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024.

    Οι συνταξιούχοι μπορούν να εξοφλήσουν οφειλές σε έως 48 δόσεις κάνοντας αίτηση στην ΑΑΔΕ, ωστόσο πρέπει να παραμείνουν συνεπείς στις πληρωμές, καθώς αν καθυστερήσουν δύο συνεχόμενες ή τις δύο τελευταίες δόσεις, η ρύθμιση ακυρώνεται και το υπόλοιπο της οφειλής καθίσταται άμεσα απαιτητό.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ