Πανικό προκάλεσαν από χθες οι οργανώσεις Bloom και Foodwatch, οι οποίες προειδοποίησαν ότι βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου μέσα σε κονσέρβες τόνου.
Ο Ιωάννης Γιαβάσης Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Tροφίμων, μιλώντας στον Talk Radio 98,9 by Alpha και την εκπομπή του Νίκου Παναγιωτόπουλου επισήμανε ότι το θέμα αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο.
Εξήγησε ότι το πρόβλημα δεν είναι στην κονσέρβα αλλά στα μεγάλα ψάρια, όπως είναι ο τόνος, τα καρχαριοειδή και ο σολομός. Ψάρια που αλιεύονται σε θάλασσες οι οποίες είναι μολυσμένες από υδράργυρο.
Όπως είπε «Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, δεν είναι θέμα κονσέρβας, αλλά μέγεθος ψαριού. Τα μεγάλα ψάρια συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου αντίθετα με τα μικρά» ενώ πρόσθεσε ότι «οι εν λόγω οργανώσεις δεν καταγγέλλουν ότι έχουν ξεπεραστεί τα όρια ποσοτήτων υδραργύρου στους τόνους αλλά ζητούν από την Ευρωπαϊκές Επιτροπές να μειωθούν τα όρια.»
Όπως είπε «Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, δεν είναι θέμα κονσέρβας, αλλά μέγεθος ψαριού. Τα μεγάλα ψάρια συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου αντίθετα με τα μικρά» ενώ πρόσθεσε ότι «οι εν λόγω οργανώσεις δεν καταγγέλλουν ότι έχουν ξεπεραστεί τα όρια ποσοτήτων υδραργύρου στους τόνους αλλά ζητούν από την Ευρωπαϊκές Επιτροπές να μειωθούν τα όρια.»