Το ράλι του χρυσού – Στα 11,33 δισ. ευρώ αυξήθηκε η αξία της Τράπεζας της Ελλάδος
Το ράλι του χρυσού τροφοδοτείται από την αβεβαιότητα για τις εκλογές στις ΗΠΑ και τις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας, που ωθούν τους επενδυτές να αναζητούν σταθερές αξίες όπως ο χρυσός.
Ο χρυσός συνεχίζει την ξέφρενη άνοδό του, καταγράφοντας ένα νέο ιστορικό ρεκόρ. Την Τετάρτη, η τιμή του συμβολαίου Δεκεμβρίου έκλεισε στα 2.800,8 δολάρια ανά ουγκιά, σημειώνοντας αύξηση 0,7%, με την υψηλότερη τιμή της ημέρας να αγγίζει τα 2.801 δολάρια. Το ράλι του χρυσού τροφοδοτείται από την αβεβαιότητα για τις εκλογές στις ΗΠΑ και τις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας, που ωθούν τους επενδυτές να αναζητούν σταθερές αξίες όπως ο χρυσός.
Ως εκ τούτου αυξημένη είναι και η αξία του χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος. Τον τελευταίο χρόνο, η αξία αυτή έχει εκτοξευτεί κατά 33,25%, δηλαδή κατά 2,6 δισ. ευρώ, φτάνοντας πλέον στα 11,33 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2023. Τα αποθέματα της τράπεζας σε χρυσό, που φτάνουν τους 151,6 τόνους, περιλαμβάνουν διαθέσιμα διεθνών προδιαγραφών, χρυσές λίρες Αγγλίας και απαιτήσεις σε χρυσό που σχετίζονται με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Οι τιμές του χρυσού διατηρούν το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών. Πολλοί ειδικοί δε θεωρούν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η τιμή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3.000 δολάρια, καθώς ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ασφαλής επιλογή σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής αστάθειας. Αν η τιμή του χρυσού αυξηθεί στα 3.000 δολάρια ανά ουγκιά, η αξία του χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος θα διαμορφωθεί περίπου στα 12,14 δισ. ευρώ!
Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση για χρυσές λίρες παραμένει μεγάλη. Όποιος επιθυμεί να αγοράσει μια χρυσή λίρα από την Τράπεζα της Ελλάδος θα πληρώσει 685,10 ευρώ, ενώ αν επιθυμεί να πουλήσει μια λίρα θα λάβει 584,56 ευρώ. Η διαφορά αυτή στις τιμές οφείλεται σε διάφορους λόγους: Πρώτον, η τράπεζα αναλαμβάνει κόστη για την ασφαλή αποθήκευση και συντήρηση των χρυσών λιρών, καθώς πρόκειται για πολύτιμα νομίσματα που απαιτούν ειδική φύλαξη. Επίσης, η τράπεζα προστατεύεται από το ρίσκο της μεταβολής της τιμής του χρυσού στις διεθνείς αγορές, προκειμένου να μην υποστεί ζημιά αν πέσει η τιμή. Τέλος, η τράπεζα εισπράττει ένα περιθώριο κέρδους από τις συναλλαγές αυτές, με το οποίο καλύπτει τα έξοδά της και εξασφαλίζει μια πηγή εσόδων, ενώ ταυτόχρονα παρέχει στους πολίτες την ευκαιρία να επενδύσουν σε χρυσό.