Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
More

    Πιο εφικτή από ποτέ η εγκατάσταση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ελλάδα

    Πιο εφικτή από ποτέ η εγκατάσταση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ελλάδα

    Τέσσερα διαφορετικά σενάρια που αφορούν τη συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.

    Η εγκατάσταση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR) στην Ελλάδα μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προκύπτει από την πρώτη μελέτη κόστους – οφέλους που παρουσίασε ο καθηγητής Παντελής Μπίσκας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).


    Η μελέτη εξέτασε τέσσερα διαφορετικά σενάρια που αφορούν τη συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει μια κατάσταση χωρίς καθόλου πυρηνική ενέργεια, ενώ τα επόμενα τρία σενάρια εξετάζουν την προσθήκη 600, 1.500 και 3.000 μεγαβάτ πυρηνικής ισχύος, αντίστοιχα.

    Από τα αποτελέσματα της μελέτης προκύπτει ότι η μέση τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά θα μειωθεί σημαντικά. Για παράδειγμα, αν εγκατασταθούν 600 μεγαβάτ πυρηνικής ενέργειας, η τιμή θα μειωθεί κατά 3,3%. Με την εγκατάσταση 1.500 μεγαβάτ, η μείωση φτάνει το 10%, ενώ αν φτάσουμε στα 3.000 μεγαβάτ, η μείωση φτάνει το 25%. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώνουν λιγότερα για το ρεύμα τους. Στο ήπιο σενάριο των 600 μεγαβάτ, η εξοικονόμηση για τον τελικό καταναλωτή είναι περίπου 3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στο πιο επιθετικό σενάριο των 3.000 μεγαβάτ μπορεί να φτάσει μέχρι και 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα.




    Επιπλέον, η είσοδος της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα θα έχει και άλλες οικονομικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, αναμένεται ετήσια εξοικονόμηση κόστους που θα κυμαίνεται από 356 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτή η εξοικονόμηση θα προέλθει κυρίως από τη μείωση του κόστους εισαγωγών φυσικού αερίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Για παράδειγμα, το κόστος εισαγωγών φυσικού αερίου θα μπορούσε να μειωθεί από 21% έως 62%, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εξοικονομήσει από 222 έως 637 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μόνο από αυτές τις εισαγωγές. Παράλληλα, η εξοικονόμηση από τις εκπομπές CO2 υπολογίζεται σε 134 έως 344 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες θεωρούνται πιο ασφαλείς σε σχέση με τα παραδοσιακά πυρηνικά εργοστάσια. Επιπλέον, ο χρόνος κατασκευής τους είναι πιο σύντομος, καθώς και το κόστος τους, αν και αυτό παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι επενδύσεις για αυτή την τεχνολογία κυμαίνονται από 5,5 έως 11,5 ευρώ ανά κιλοβάτ, με συνολικές επενδύσεις που υπολογίζονται μεταξύ 1,9 και 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.


    Η ελληνική αγορά φαίνεται ότι μπορεί να υποστηρίξει επενδύσεις μέχρι 600-650 μεγαβάτ. Ωστόσο, αν ξεπεραστεί αυτό το όριο, οι επενδύσεις μπορεί να μην είναι βιώσιμες, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής και των δυσκολιών στη χρηματοδότηση.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ