Για την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και την Μέση Ανατολή μίλησε ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «η εκλογή Τραμπ έχει προκαλέσει γενικότερη αναστάτωση γιατί κανείς δεν ξέρει ποιες είναι οι προθέσεις του. Μπορεί να έχει δηλώσει ότι θα τερματίσει τους δύο πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή αλλά το ερώτημα είναι με ποιους όρους θα τερματιστούν. Γι’ αυτό και προσπαθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επανατοποθετηθούν».
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, «δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε μία επίσπευση των εξελίξεων τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Μέση Ανατολή, όπου φαίνεται να είμαστε κοντά σε μία κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο ή τουλάχιστον γίνεται μία συζήτηση σοβαρότερη από κάθε άλλη φορά γιατί έρχεται ο Τραμπ και πρέπει όλοι να επανατοποθετηθούν».
Τα σενάρια για την Ουκρανία
«Στην Ουκρανία έχουμε τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες να κυριαρχεί στο μέτωπο των επιχειρήσεων εντός της Ουκρανίας και από την άλλη έχουμε τους Ουκρανούς οι οποίοι έχουν καταλάβει ένα μέρος της ρωσικής επικράτειας όπου εκεί φαίνεται ότι η Ρωσία ζήτησε τη βοήθεια των Βορειοκορεατών που έχουν στείλει 10.000 στρατιώτες για να διώξουν τους Ουκρανούς από το Κουρσκ» τόνισε αρχικά ο κ. Φίλης.
«Την περασμένη Τετάρτη είχαν μία συνάντηση Μπάιντεν και Τραμπ. Θα μου κάνει μεγάλη εντύπωση αν ο Μπάιντεν δεν ενημέρωσε τον Τραμπ ότι πρόκειται να δώσει τη δυνατότητα στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει τη ρωσική επικράτεια. Αν δεν το έχει κάνει είναι χτύπημα κάτω από τη μέση και είναι unfair απέναντι στον εκλεγμένο πρόεδρο» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ο κ. Φίλης περιέγραψε δύο σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ουκρανία.
«Το καλό σενάριο που φαίνεται το πιο λογικό, είναι ότι έχουμε μία κλιμάκωση και από πλευράς Ουκρανίας και από πλευράς Ρωσίας πριν από τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση. Γιατί ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει πολέμους. Άρα αν ήμασταν εμείς στη θέση του Πούτιν ή του Ζελένσκι – ο οποίος μάλλον τώρα μετανιώνει που δεν έκανε διαπραγμάτευση με την Ρωσία νωρίτερα παρά αργότερα, τώρα που έρχεται ο Τραμπ- αν ακολουθήσει μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στα δύο μέρη με την εμπλοκή των Αμερικανών ή καλύτερα για τον Πούτιν απευθείας διαπραγμάτευση του ίδιου με τον Τραμπ, αντιλαμβάνεστε ότι τα δύο μέρη πρέπει να κερδίσουν κάτι περισσότερο πριν καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» περιέγραψε.
«Υπάρχει βέβαια και το σενάριο ότι η κατάσταση θα ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο. Αυτό δεν σημαίνει χρήση πυρηνικών. Η Ρωσία έχει απειλήσει πολλές φορές στο παρελθόν για χρήση πυρηνικών σε περίπτωση που η Ουκρανία προσπαθούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην Ρωσία, η Ουκρανία έκανε και τα δύο αλλά η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε τα πυρηνικά» κατέληξε.
Ακούστε το ηχητικό: