Η Ελλάδα προγραμματίζει την άντληση έως και 8 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2025
Η οικονομία της Ελλάδας προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,3% το 2025, ξεπερνώντας τον φετινό ρυθμό του 2,2% και τις επιδόσεις πολλών άλλων οικονομιών της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα προγραμματίζει την άντληση έως και 8 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσω νέων εκδόσεων κρατικών ομολόγων το 2025, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Δημήτριου Τσάκωνα, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Το ποσό αυτό θα καλύψει περίπου το 75% των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, οι οποίες εκτιμώνται στα 11 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος. Το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, και άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες μείωσης του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, με στόχο τη βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών εν μέσω σταθερής οικονομικής ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας να προχωρήσει σε νέα πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων που συνδέονται με τα πακέτα διάσωσης της περιόδου της κρίσης. Η εξόφληση αυτή αφορά υποχρεώσεις που λήγουν μεταξύ 2033 και 2042, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η οικονομία της Ελλάδας προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,3% το 2025, ξεπερνώντας τον φετινό ρυθμό του 2,2% και τις επιδόσεις πολλών άλλων οικονομιών της ευρωζώνης.
Ο νέος προϋπολογισμός, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 147,5% του ΑΕΠ το 2025, έναντι 154% φέτος. Παράλληλα, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ, ελαφρώς χαμηλότερο από το φετινό 2,5%, ενώ το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 0,6%, από 0,7% το 2024.