Κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ ζητά η Ελληνική Ένωση Καφέ – Σε υψηλά 16 ετών οι τιμές
Οι τιμές του καφέ έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με την ποικιλία arabica να αγγίζει τα 287,50 σεντς του δολαρίου ανά λίβρα – την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 13 ετών – και την ποικιλία robusta να βρίσκεται σε υψηλό 16ετίας.
Παράλληλα, η αγορά καφέ αντιμετωπίζει τρεις συνεχόμενες χρονιές ελλειμματικού ισοζυγίου μεταξύ παραγωγής και ζήτησης, εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όπως οι παγετοί και οι ξηρασίες σε μεγάλες παραγωγικές χώρες, όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ. Η Ελληνική Ένωση Καφέ, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος, ζητά την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβλήθηκε το 2017, τονίζοντας πως η συνεισφορά του στη συνολική επιβάρυνση των τιμών καθιστά επιτακτική την ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής αυτής.
Στην ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ένωση Καφέ υπογραμμίζει ότι η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από το 2017 αποτελεί «τροχοπέδη» για την πορεία του κλάδου στην Ελλάδα, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος και τις τιμές. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η κατάργηση του φόρου θεωρείται αναγκαία για να περιοριστεί η επίπτωση του αυξημένου κόστους παραγωγής και να αποτραπεί η εκτίναξη της τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής.
Σύμφωνα με την Ένωση, η περαιτέρω αύξηση των τιμών του καφέ τις τελευταίες δύο εβδομάδες διαψεύδει τις αρχικές εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση. Η κατάσταση αυτή καθιστά αδύνατη την απορρόφηση των αυξημένων κοστολογίων από τις επιχειρήσεις, παρά τον έντονο ανταγωνισμό που χαρακτηρίζει τον κλάδο. Η μόνη διέξοδος, όπως σημειώνει, είναι η άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ώστε να αποφευχθούν σημαντικές ανατιμήσεις που θα επηρεάσουν τους καταναλωτές.
Η Ελληνική Ένωση Καφέ αποδίδει την εκτίναξη των τιμών σε μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν τη διεθνή αγορά. Ειδικότερα, οι τρεις συνεχόμενες χρονιές ελλειμματικού ισοζυγίου παραγωγής και ζήτησης οφείλονται στην κλιματική κρίση, με συνθήκες όπως παγετοί και ξηρασίες να πλήττουν την παραγωγή σε μεγάλες καλλιεργητικές χώρες, όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ. Αυτές οι συνθήκες έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγόμενης ποσότητας και αυξητικές τάσεις στις τιμές, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο κόστους και ελλείψεων.
Πέρα από τις κλιματικές προκλήσεις, καθοριστική επίδραση έχει και ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός EUDR (European Deforestation Regulation), ο οποίος απαιτεί από τις επιχειρήσεις εισαγωγής καφέ να αποδεικνύουν ότι η πρώτη ύλη δεν προέρχεται από φυτείες που έχουν συμβάλει στην αποψίλωση δασών. Η υποχρέωση αυτή προσθέτει επιπλέον κόστος, καθώς η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών απαιτεί πρόσθετους πόρους, εντείνοντας τις πιέσεις στις επιχειρήσεις.
Η Ελληνική Ένωση Καφέ προειδοποιεί ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών και το αυξημένο κόστος εισαγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης του καφέ, απειλούν να πλήξουν σοβαρά τον κλάδο. Χωρίς την άρση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, οι επιπτώσεις στις τιμές καταναλωτή θα είναι αναπόφευκτες, γεγονός που θα επιβαρύνει περαιτέρω τον Έλληνα πολίτη.