Τακτοποιήσεις όπως εκείνες στην Μύκονο φαίνεται πως έκαναν τα μέλη του πολυπλόκαμου κυκλώματος διαφοράς σε πολεοδομίες δήμων της Χαλκιδικής, που εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα των Αρχών, η οποία ξεκίνησε από ένα email και ένα άγνωστο τηλεφώνημα.
Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η πολεοδομία ιδιαίτερα της Νέας Προποντίδας, αλλά και της Σιθωνίας, «βάπτιζαν» κτίσματα που είχαν χτιστεί μετά τον Ιούλιο του 2011, ως προϋπάρχοντα. Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξηγεί ο ίδιος, οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να τα τακτοποιούν-νομιμοποιούν έναντι αντιτίμου, καθώς σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο όσα κτίστηκαν μετά το 2011 θεωρούνται οριστικά αυθαίρετα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, στην επιχείρηση των «βαπτίσεων», συμμετείχαν και άλλοι υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, που χορηγούσαν στους υπόπτους πιστοποιητικά έναντι σχετικού αντιτίμου. Ένας από αυτούς είναι υπάλληλος της ΑΑΔΕ, που έπρεπε να δώσει μια σχετική βεβαίωση.
Αναφορικά με την διάρρηξη που σημειώθηκε στο κτίριο της πολεοδομία Σιθωνίας, ο κ. Τέλλογλου ανέφερε πως, «κάποια από τα έγγραφα που κλάπηκαν από το γραφείο του πολεοδόμου εικάζεται ότι σχετίζονται με τέτοιες τακτοποιήσεις».
Πηγές από τον τεχνικό κόσμο, λένε στον ΑΝΤ1 ότι, η χρήση αεροφωτογραφιών θα έλυναν μια και καλή το πρόβλημα με την «βάπτιση» των κτιρίων, που αντικρίσαμε πρώτα στη Μύκονο.
Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για το κύκλωμα
Νωρίτερα, το enikos.gr, έφερε στο «φως» νέους αποκαλυπτικούς διαλόγους του κυκλώματος που τους «έκαψαν».
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο υπάλληλος του γραφείου πολεοδομικών εφαρμογών του δήμου Νέας Προποντίδας και ο πολεοδόμος εξανάγκαζαν τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες, οι οποίοι απευθύνονταν στους μηχανικούς-μέλη της οργάνωσης να καταβάλουν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα ή να τους καταβάλουν μεγαλύτερα σε περίπτωση που τα χρηματικά ωφελήματα δεν τους ικανοποιούσαν, υπό την απειλή της μη διεκπεραίωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών από την οποία θα επέρχετο ζημία στην περιουσία στους ενδιαφερόμενους ιδιώτες.
- Μέλος της οργάνωσης: Ε…άφησα δύο τέτοια εκεί πέρα δύο…ΠΕΚ.
- Υπάλληλος πολεοδομίας: …τα βρήκα εντάξει, θα δω εγώ.
- Μέλος της οργάνωσης: Ένα είναι της Ε… και άλλο είναι της Κ.να φεύγει……Λοιπόν φίλε ούτε η Ε. πληρώνει ούτε η Κ.. πληρώνει. (εννοεί ότι δεν καταβάλουν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα για να διεκπεραιωθούν η σύνδεσή τους με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας). Κάν’ τα εσύ πάρ’ όλ’ αυτά και… ρεύμα θα πάρουνε όποτε πληρώσουνε.
- Υπάλληλος πολεοδομίας: Έτσι. Ε ναι τι. Τέρμα τις μ@@@ς. Ναι, οκ.
- Μέλος της οργάνωσης: Έστειλαν λέει χαρτί λέει η Κ… γιατί λέει θα λήξει το (ακατάληπτο)
- Υπάλληλος πολεοδομίας: Ε και τι να σε κάνω;
- Μέλος της οργάνωσης: Ωραία λέω, ε λογικό είναι λέω τέσσερα χρόνια πέρασαν. Το ξέρετε λέει ότι ο κύριος κάτω κάτω δεν συζητά άλλα απ’ αυτά που είπαμε.
- Υπάλληλος πολεοδομίας: Τι (ακατάληπτο) ρε μ@@@. Εδώ κάνουμε δουλειά τώρα, έχουμε εξυπηρετούμε τον καθένα εκεί πέρα τώρα, να πάνε να γ@@@, άλλη φορά τα λεφτά μπροστά θα τους λες και τέλος δεν κάθομαι να ασχολούμαι δεν έχω χρόνο σου λέω.
«Μάζευε και ας είναι και ρώγες»
Αποκαλυπτική είναι και η συνομιλία ανάμεσα στον υπάλληλο του γραφείου πολεοδομικών εφαρμογών του δήμου Νέας Προποντίδας και την λογίστρια, η οποία ήταν φίλη του. Σε αυτήν η λογίστρια εκφράζει την ανησυχία της για την διατήρηση μεγάλων χρηματικών ποσών.
- Λογίστρια εταιρείας: Ρε συ αγάπη μου, και τι θα τα κάνουμε (εννοεί τα χρήματα που έχουν αποκομίσει); Αλήθεια σου λέω, τι θα τα κάνουμε; Πραγματικά προβληματίζομαι…
- Υπάλληλος πολεοδομίας: Μάζευε και ας είναι και ρώγες που λένε.
- Λογίστρια εταιρείας: Μου, μου δημιουργούνε άγχος. Δεν ξέρω αν το νιώθεις εσύ, μπορεί να έχεις εξοικειωθεί (…).
«2000 το οικόπεδο για να μας τα ξετυφλώσει»
Στον παρακάτω διάλογο, ο υπάλληλος της πολεοδομίας ορίζει ή εγκρίνει το ύψος των αθέμιτων ωφελημάτων που θα λάβει από τα υπόλοιπα μέλη-ιδιώτες της εγκληματικής οργάνωσης, ανάλογα με το είδος της διοικητικής πράξης που θα διεκπεραιώσει και τους καθοδηγεί ως προς τον τρόπο που θα ζητήσουν τα αθέμιτα ωφελήματα από τους πελάτες τους.
- Αρχιτέκτονας Α: Σε παίρνω για δυο γρήγορα θεματάκια.
- Πολεοδόμος: Μπράβο, ακούω.
- Αρχιτέκτονας Α: Θα μιλήσω όπως πρέπει ε…
- Πολεοδόμος: Έτσι, έτσι, έτσι.
- Αρχιτέκτονας Α: Έτσι. Παίρνω πεντακόσια ευρώ ε, ε, για δύο…πες το βεβαιώσεις όρων δόμησης.
- Πολεοδόμος: Από ποιον τα πήρες εσύ απ’ τον ιδιοκτήτη;
- Αρχιτέκτονας Α: Ναι, ε… που πρέπει να…
- Πολεοδόμος: Ε καλά εντάξει αυτά δεν μ’ αφορούν εμένα ρε παιδί μου, ξέρω ‘γω.
- Αρχιτέκτονας Α: Ναι, ναι όχι δεν μιλάω για ‘σένα ρε παιδί μου κατάλαβες, προσπαθώ να …
- Πολεοδόμος: Ε ναι μην, γιατί τώρα μιλάμε και στο τηλέφωνο ξέρω ‘γω οπότε…μη…
- Αρχιτέκτονας Α: Δεν μου λες, γι’ αυτά τα έξι που έχεις στείλει τώρα έχεις…έχω πάρει από ‘σένα προσφορά τι λεφτά χρειάζεσαι γι’ αυτά;
- Υπάλληλος πολεοδομίας: Κ…;
- Αρχιτέκτονας Β: Κ… ναι.
- Υπάλληλος πολεοδομίας: Όλα μαζί. Αδειών, συμβολαίων, τρία χιλιάρικα όλα.
- Αρχιτέκτονας Β: Ωραία, όλα μαζί λοιπόν, μισό λεπτάκι, να σημειώσω. Όλα είναι τρία χιλιάρικα, τώρα έχει προκύψει το εξής, αυτά που έχω εγώ είναι για συμβόλαια. Τώρα αυτοί κάνανε μία καινούρια συμφωνία δεν θα βγει στο όνομα του Ε… θα βγει στο όνομα του Α… του Δ…, που σημαίνει ότι εμείς έχουμε κάνει την φάση 1… η οποία ας πούμε τώρα απ’ τα τρία χιλιάρικα (ακατάληπτο) τα δύο χιλιάρικά αυτή την στιγμή και το ένα χιλιάρικο είναι για να πάνε να γίνουν αδείας{…}
- Πολιτικός μηχανικός: Οκ. Είχα άλλο έργο που θα σου φέρω με προέγκριση, που μου ‘χεις πει 5 δάχτυλα στην Κ…, 5 σχέδια (ακατάληπτο). Συγγνώμη. Το διορθώνω
- Πολεοδόμος: Μπράβο.
- Πολιτικός μηχανικός: Να φέρω κείνα τα σχέδια και να τα κάνουμε (ακατάληπτο)
- Πολεοδόμος: Ναι.
- Πολιτικός μηχανικός: Εντάξει. Ευχαριστώ πάρα πολύ αφεντικό.
- Μηχανικός: Εγώ θα σου πω ότι.. θα σου πρότεινα να τη δείξω τη μελέτη στον «πολεοδόμο» που είναι… ο ελεγκτής ας το πω της Πολεοδομίας, να μας πει την γνώμη του
- Πολεοδόμος: Μπράβο, μπράβο.{..}
- Μηχανικός: Τέλος πάντων εντάξει, εγώ είμαι της άποψης να κάνω αυτή τη δουλειά και να του πω ότι γι’ αυτό το πραγματάκι εδώ, χρειάζεται μια αμοιβή προς τον πολεοδόμο..
- Πολεοδόμος: Ναι.
- Μηχανικός: Η οποία είναι Χ…
- Πολεοδόμος: Ναι. Ε κοίταξε Γ…; Όλη μας η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από αυτό, γύρω απ’ τα τυφλά και απ’ τα μη τυφλά οικόπεδα ας πούμε.. και εγώ προσπαθώ να σε βοηθήσω..
- Αρχιτέκτονας Α: Το καταλαβαίνω.
- Πολεοδόμος: Το καταλαβαίνεις.
- Αρχιτέκτονας Α: Άμα βάλω το αγροτική οδός εκεί, θεωρείς ότι σώζεται η κατάσταση.
- Πολεοδόμος: Ε ναι έχω να πατήσω κάπου, θα πω ότι με παρουσιάσατε, μια αγροτική οδό εκεί. Τώρα αν είναι αναγνωρισμένη ή όχι.. Η συλλογιστική λοιπόν περιστρέφεται στο ότι εγώ θέλω ένα πάτημα. Και πρέπει να μου το δώσεις αυτό, αλλιώς θα πάει αλλού ρε παιδί μου.
- Αρχιτέκτονας Α: Πρέπει να σου δώσω το πάτημα, το ‘πιασα, τελείωσε..
- Αρχιτέκτονας Β: και παίρνει (αναφερόμενος στον υπάλληλο πολεοδομίας) δυο χιλιάρικα (2000) το οικόπεδο για να μας τα ξετυφλώσει (εννοεί οικόπεδο που δεν έχει πρόσβαση σε δρόμο)
Φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις έρευνες στα σπίτια των μελών
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, από τις έρευνες βρέθηκαν περίπου 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Τα μέλη του κυκλώματος είχαν κρύψει τις δεσμίδες χαρτονομισμάτων σε φακέλους, συρτάρια, χρηματοκιβώτια, κουτιά και πίσω από έπιπλα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν τυλίξει τα μετρητά με αλουμινόχαρτο.
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το enikos.gr, στις έρευνες βρέθηκαν δεκάδες κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, χρυσές λίρες, ακριβά ρολόγια καθώς και πολλές σημειώσεις των μελών του κυκλώματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι έρευνες για την δράση του κυκλώματος δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν πόσα χρόνια δρούσε το κύκλωμα, αν εμπλέκονται άλλοι που είχαν περάσει από υψηλόβαθμες θέσεις στις συγκεκριμένες υπηρεσίες καθώς και αν υπάρχει εμπλοκή από υπηρεσίες όμορων δήμων.
Δείτε τις φωτογραφίες:
Δεσμεύτηκαν οι θυρίδες των κατηγορουμένων
Σημαντικά είναι τα ευρήματα της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, από τον έως τώρα έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί κατόπιν εντολής του επικεφαλής της, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, σε κατηγορούμενους του κυκλώματος διαφθοράς στις πολεοδομίες στην Χαλκιδική, όπως έγραψε το enikos.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουλάχιστον 4 βασικοί εμπλεκόμενοι εντοπίστηκαν να έχουν στην κατοχή τους 5 με 6 θυρίδες (ο ένας εξ αυτών φέρεται να είχε δύο) καθώς και πολυτελή ακίνητα που αποκτήθηκαν το επίδικο διάστημα και βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της Χαλκιδικής.
Τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκόμενων έχουν δεσμευθεί ενώ θα ξεκινήσει έλεγχος για να διαπιστωθεί η επισκεψιμότητα των θυρίδων, καθώς και αν υπάρχουν και άλλοι συνδικαιούχοι.
Αναστολή λειτουργίας της πολεοδομίας του δήμου Σιθωνίας έως τις 7 Ιανουαρίου
Την αναστολή λειτουργίας της υπηρεσίας δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Σιθωνίας ως προς την εξυπηρέτηση αιτημάτων των πολιτών από 13/12/2024 ως 07/01/2025, αποφάσισε ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Μαλλίνης, με αφορμή την υπόθεση των 21 συλληφθέντων για συμμετοχή στο κύκλωμα υπαλλήλων πολεοδομικών υπηρεσιών της Χαλκιδικής.
Στην απόφαση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου, αναφέρεται ότι η απόφαση ελήφθη, λαμβάνοντας υπόψη διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και «τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί κατόπιν της πραγματοποίησης ελέγχου από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ».
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Ο Δήμαρχος Σιθωνίας αφού έλαβε υπόψη:
1.Τις διατάξεις του άρθρου 86 του ν. 3463/2006 «Περί κύρωσης του Δημοτικού & Κοινοτικού Κώδικα» σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 58 του ν. 3852 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/ τ. Α ́/07-06-2010).
2. Τις διατάξεις του άρθρου 94 του ν. 3852 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/ τ. Α ́/ 07-06-2010).
3. Τον οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου (ΦΕΚ 4667/Β/22.10.2020)όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει
4. Τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί κατόπιν της πραγματοποίησης ελέγχου από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ
Αποφασίζουμε την αναστολή λειτουργίας της υπηρεσίας δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Σιθωνίας ως προς την εξυπηρέτηση αιτημάτων των πολιτών από 13/12/2024 ως 07/01/2025
Ο Δήμαρχος
Μαλλίνης Ιωάννης».