Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
More

    Γιατί έπρεπε να πάρουν επιταγή ακρίβειας οι συνταξιούχοι των 500 ευρώ

    Γιατί έπρεπε να πάρουν επιταγή ακρίβειας οι συνταξιούχοι των 500 ευρώ

    Η πολυδιαφημιζόμενη αύξηση 2,5% στις συντάξεις δεν είναι παρά 7 έως 10 ευρώ στις τσέπες των συνταξιούχων κάθε μήνα. Την ίδια στιγμή οι τιμές στα βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας αδύνατο το Χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι.

    Μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον καλούνται να βγάλουν τα Χριστούγεννα οι συνταξιούχοι και ιδιαιτέρως όσοι λαμβάνουν εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις των 500 και 600 ευρώ. Πρόκειται για 1 εκατομμύριο συνταξιούχους οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια σε πρώτο πλάνο και τις τιμές στα σούπερ μάρκετ να ξεφεύγουν.


    Η πολυδιαφημιζόμενη αύξηση 2,5% στις συντάξεις δεν είναι παρά 7 έως 10 ευρώ στις τσέπες των συνταξιούχων κάθε μήνα. Την ίδια στιγμή οι τιμές στα βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας αδύνατο το Χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι.

    Η δε επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις για τα καλάθια των Χριστουγέννων με τις χαμηλές τις στα σούπερ μάρκετ, έρχονται απλά να δείξουν τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία.

    Γιατί έπρεπε να πάρουν επιταγή ακρίβειας οι χαμηλοσυνταξιούχοι

    Η Επιταγή Ακρίβειας έπρεπε να δοθεί και στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ. Ωστόσο η απόφαση της κυβέρνησης ήταν αρνητική. Την ώρα που μοιράζονται επιδόματα στην Ελλάδα του 2024, την ώρα που αποπληρώνονται πρόωρα τεράστια ποσά στο ΔΝΤ και υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα, μεγάλες κοινωνικές ομάδες βλέπουν ότι μένουν πίσω στα μνημονιακά χρόνια.


    Η επιταγή ακρίβειας των 150 ευρώ ή των 200 ευρώ είναι ζωτικής σημασίας για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν 500 και 600 ευρώ. Είναι τα χρήματα με τα οποία θα μπορούσαν να στρώσουν το οικογενειακό τραπέζι ή τα χρήματα με τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν το δώρο στα εγγόνια τους. Αυτό είναι που τους στέρησε η απόφαση να μην λάβουν την επιταγή ακρίβειας.

    Μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνταξιούχοι με άθροισμα αποδοχών έως και 700 ευρώ, οι οποίοι δεν έχουν προσωπική διαφορά, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος.

    Η συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων (με αποδοχές ως 700 ευρώ, χωρίς προσωπική διαφορά) θα πάρει ποσά που κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα μεταξύ 7 έως και 17 ευρώ.


    Μεγάλη αδικία και στους χαμηλοσυνταξιούχους με αναπηρία

    Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται έντονα και ζητά έστω και τώρα, η Κυβέρνηση να σπεύσει να δώσει την επιταγή ακρίβειας στους χαμηλοσυνταξιούχους με αναπηρία που λαμβάνουν κάτω από 700 ευρώ το μήνα χωρίς προσωπική διαφορά!

    «Πρόκειται για μια μικρή κατηγορία πληθυσμού που βιώνει μια πολύ μεγάλη αδικία, μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης οικονομικής ανέχειας και αβεβαιότητας. Η δικαιολογία που διοχετεύεται σε δημοσιεύματα ότι η επιλογή της κυβέρνησης ήταν να «θυσιάσει» την επιταγή ακριβείας για να δώσει δωρεάν φάρμακά σε 310.000 συνταξιούχους δυνητικά δικαιούχους του ΕΚΑΣ από το 2025 και επίδομα επικινδυνότητας ύψους 500-600 ευρώ το χρόνο σε 150.000 ένστολους, από το 2026 (!), κρίνεται ως απαράδεκτη.

    Η συγκεκριμένη μάλιστα κοινωνική ομάδα εκτός της επιταγής ακρίβειας, δεν θα δικαιούται ούτε τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, για την οποία, θεωρητικά, δεν έλαβε την επιταγή, αν δεν έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω κλπ.: ΔΙΠΛΗ αδικία.


    Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αποκαταστήσει αυτή τη συγκεκριμένη αδικία και να προχωρήσει ταυτόχρονα σε γενναία μέτρα και πολιτικές που θα βγάλουν από την οικονομική ασφυξία τους πλέον ευάλωτους, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες ή σπάνιες παθήσεις, που λαμβάνουν πενιχρές συντάξεις ή αναπηρικά επιδόματα, ή μηδενική υποστήριξη.» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Ακρίβεια: Καταγγελίες για αύξηση τιμών σε προϊόντα που είναι σε… λίστα μείωσης

    Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ακρίβειας παραμένουν οι καταναλωτές – συνταξιούχοι και μη -, καθώς βλέπουν τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ να παραμένουν απλησίαστες.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε δώσει μια ανανεωμένη λίστα με τους 523 κωδικούς προϊόντων που είχαν ενταχθεί στην πρωτοβουλία. Στην πράξη όμως η μείωση γίνεται αύξηση και έχουμε φτάσει να τα αγοράζουμε ακριβότερα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι τιμές σε αυτά τα συγκεκριμένα προϊόντα φαίνεται να αλλάζουν καθημερινά, πολλές φορές και δύο φορές μέσα στην ίδια ημέρα.

    Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδας ΓΣΕΕ, Απόστολος Ραυτόπουλος παρουσίασε στην εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» τα εξής στοιχεία:

    -Γνωστό αναψυκτικό κόστιζε στις 5 Δεκεμβρίου 3,88 ευρώ η εξάδα ενώ στις 14 Δεκεμβρίου αυξήθηκε στα 4,18 ευρώ.

    -Κατεψυγμένα λαχανικά στις 6 Δεκεμβρίου κόστιζαν 5,92 ευρώ ενώ στις 16 Δεκεμβρίου κόστιζαν 8,45 ευρώ.

    -Ελαιόλαδο στις 13 Νοεμβρίου κόστιζε 14,15 ευρώ ενώ στις 17 Δεκεμβρίου κόστιζε 15,38 ευρώ.

    -Κριθαράκι στις 22 Νοεμβρίου κόστιζε 0,99 λεπτά ενώ στις 17 Δεκεμβρίου κόστιζε 1,34 ευρώ.

    -Πέννες στις 6 Δεκεμβρίου κόστιζαν 1,02 ευρώ ενώ στις 19 Δεκεμβρίου κόστιζαν 1,57 ευρώ.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ