Εκτόξευση των ασφαλίστρων υγείας από τις ασφαλιστικές εταιρείες
Πρωτοβουλία για την προστασία των ασφαλισμένων από το ΠΑΣΟΚ.
Η εκτόξευση των ασφαλίστρων υγείας, που φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 15% ετησίως, προκαλεί έντονες αντιδράσεις και ανησυχία στους ασφαλισμένους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του θα αναλάβει άμεση πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κατάστασης, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει σοβαρές ευθύνες για το αδιέξοδο που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες, επικαλούμενες το υψηλό κόστος νοσηλείας που χρεώνουν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, επιβάλλουν αυξήσεις τόσο σε παλαιά όσο και σε νέα συμβόλαια υγείας. Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα φτάνουν το 15% για τα παλαιά συμβόλαια, ενώ για τα νεότερα –αυτά που έχουν υπογραφεί τα τελευταία επτά χρόνια– κυμαίνονται έως 9%.
Επιπλέον, η ηλικία του ασφαλισμένου αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα αύξησης, καθώς οι ασφαλισμένοι άνω των 30 ετών αντιμετωπίζουν ετήσια αύξηση της τάξης του 5%.
Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.) δέχεται καθημερινά πλήθος καταγγελιών από ασφαλισμένους που διαμαρτύρονται για τις υπέρογκες αυξήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται «εξοντωτικές» και «καταχρηστικές». Σύμφωνα με την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., οι ασφαλιστικές εταιρείες αξιοποιούν τον ιδιωτικό Δείκτη Υγείας που έχει δημιουργήσει το ΙΟΒΕ, προκειμένου να επιβάλουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα, ωθώντας πολλούς ασφαλισμένους να εγκαταλείψουν τα συμβόλαιά τους.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: τα ισόβια συμβόλαια μειώθηκαν δραματικά, από 711.000 το 2011 σε μόλις 278.000 το 2023. Οι καταναλωτές κατευθύνονται αναγκαστικά σε ετήσια ανανεούμενα συμβόλαια, όπου οι ασφαλιστικές μπορούν να διαμορφώνουν ελεύθερα τα ασφάλιστρα και τις παροχές, χωρίς δεσμεύσεις.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τους ασφαλισμένους που έχουν αναπτύξει προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της ασφάλισής τους. Αυτοί οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν εταιρεία, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αδιέξοδο, αδυνατώντας να καλύψουν τις συνεχείς αυξήσεις. Έτσι, πολλοί εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα συμβόλαια που πλήρωναν επί δεκαετίες, χάνοντας την προστασία που είχαν εξασφαλίσει για τα πιο ευάλωτα χρόνια της ζωής τους.
Σημαντικό μέρος της ευθύνης αποδίδεται στη νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2020 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το άρθρο 268 του νόμου 4738/2020 επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τον ιδιωτικό Δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ για να δικαιολογούν τις αυξήσεις.
Αυτή η διάταξη έχει επικριθεί έντονα, ακόμη και από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, ως αντίθετη στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς επιδεινώνει τη θέση των ασφαλισμένων και πλήττει υφιστάμενες συμβάσεις.
Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. καταγγέλλει επίσης ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος χρησιμοποίησε αμφιλεγόμενα έγγραφα από τη Στατιστική Αρχή για να νομιμοποιήσει τον Δείκτη Υγείας, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του Προέδρου της Στατιστικής Αρχής.
Σε απάντησή του, ο κ. Θανόπουλος χαρακτήρισε την επιστολή που εκδόθηκε ως εσφαλμένη και μη σύμφωνη με τον θεσμικό ρόλο της Αρχής, τονίζοντας ότι το ζήτημα διερευνάται περαιτέρω.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη δήλωσή του, τόνισε ότι η κατάσταση είναι άδικη και πως το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει άμεσα κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για την κατάργηση των προβληματικών διατάξεων του νόμου. Υπογράμμισε ότι η διαφάνεια και η προστασία των καταναλωτών πρέπει να είναι προτεραιότητα, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στον τομέα των ασφαλίσεων υγείας και να σταματήσει η εκμετάλλευση των πολιτών από τις ασφαλιστικές εταιρείες.