Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
More

    Η διεθνής αγορά έργων τέχνης θέλει να «ξεχάσει» το 2024

    Η διεθνής αγορά έργων τέχνης θέλει να «ξεχάσει» το 2024

    Το 2024 πλησιάζει στο τέλος του και η διεθνής αγορά έργων τέχνης θέλει ήδη να το αφήσει πίσω της.

    Η χρονιά χαρακτηρίστηκε από εμφανή συρρίκνωση στις πωλήσεις των πιο ακριβών έργων, με τη ζήτηση για έργα-τρόπαια να παρουσιάζει σημαντική κάμψη σε σχέση με τα επίπεδα της πανδημίας ή ακόμη και της προγενέστερης περιόδου.


    Οι οίκοι δημοπρασιών υπήρξαν το επίκεντρο αυτής της πτώσης, με τις πωλήσεις να σημειώνουν μείωση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

    Στους Sotheby’s, η πτώση κερδών κατά 88% οδήγησε σε εκτεταμένες περικοπές προσωπικού, ενώ παράλληλα προκάλεσε ενδιαφέρον επενδυτών, με ένα fund από το Άμπου Ντάμπι να επενδύει 1 δισ. δολάρια.




    Παράλληλα, ο οίκος απέκτησε νέο κτίριο στη Νέα Υόρκη, προσπαθώντας να ενισχύσει τη θέση του.


    Αντίστοιχα, οι Christie’s εγκαινίασαν την παρουσία τους στη Σαουδική Αραβία, την πρώτη στην περιοχή από μεγάλο οίκο δημοπρασιών, σε μια χρονιά που στιγματίστηκε από κυβερνοεπίθεση με διαρροή δεδομένων πελατών.

    Η πτώση στις πωλήσεις ακριβών έργων επηρέασε και τις γκαλερί. Η ιστορική Marlborough ανακοίνωσε το κλείσιμό της μετά από 80 χρόνια λειτουργίας, ενώ άλλες, όπως η White Cube, προχώρησαν σε απολύσεις.

    Παράλληλα, οι μεγάλες εκθέσεις τέχνης προσπάθησαν να διατηρήσουν τη δυναμική τους. Η Art Basel Hong Kong επέστρεψε δυναμικά, ενώ η Paris+ par Art Basel άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις λόγω προβλημάτων στον εκθεσιακό χώρο του Γκραν Παλέ.


    Στην Ευρώπη, οι πιέσεις για εξαίρεση της αγοράς τέχνης από τις αλλαγές στον ΦΠΑ έφεραν αποτελέσματα, με τη Γερμανία να πετυχαίνει μείωση από 19% σε 7%.

    Τα οικονομικά στοιχεία αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη συρρίκνωση: Ο τζίρος από τα 100 πιο ακριβά έργα ανήλθε σε 1,8 δισ. δολάρια, μειωμένος από τα 2,4 δισ. του 2023 και τα 4,1 δισ. του 2022.

    Μόλις ένα έργο ξεπέρασε το φράγμα των 100 εκατ. δολαρίων – «Η αυτοκρατορία των φώτων» του Ρενέ Μαγκρίτ, που πωλήθηκε για 121,16 εκατ., καταγράφοντας ρεκόρ για τον καλλιτέχνη.


    Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα έργα γυναικών καλλιτέχνιδων. Τέσσερα από τα 50 ακριβότερα έργα ανήκαν σε γυναίκες, με τη Λεονόρα Κάρινγκτον να σημειώνει ρεκόρ με το έργο «Οι απολαύσεις του Νταγκομπέρτου», που πωλήθηκε για 28,5 εκατ. δολάρια.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ