Από άκρη σε άκρη, οι ελληνικές πόλεις στολίζονται γιορτινά και τιμούν τα Χριστούγεννα με έθιμα που αντλούν την καταγωγή τους από παλιές παραδόσεις. Στην Ήπειρο, και ειδικά στα χωριά της Άρτας, ένα ιδιαίτερο έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο, φωτίζοντας τα σκοτεινά δρομάκια και ζωντανεύοντας το πνεύμα των γιορτών.
Η παράδοση βασίζεται σε ένα όμορφο έθιμο που συνδέεται με τη γέννηση του Χριστού. Όπως αναφέρεται, τη νύχτα της Γέννησης, οι προσκυνητές που πήγαν να δουν το νεογέννητο Χριστό βρήκαν ένα ξερό πουρνάρι, έκοψαν τα κλαδιά του και τα χρησιμοποίησαν για να ανάψουν φωτιές. Κρατώντας τα φλεγόμενα κλαδιά στα χέρια τους, γέμισαν τα σκοτεινά βουνά με φωτεινές λάμψεις, τριξίματα και κρότους, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα χαράς και γιορτής.
Αυτή η συνήθεια συνεχίζεται στα χωριά της Άρτας έως σήμερα. Όσοι επισκέπτονται το σπίτι του γείτονα για να ανταλλάξουν ευχές ή οι παντρεμένοι που επιστρέφουν στο πατρικό τους για τις γιορτές κρατούν στα χέρια τους ένα κλαδί πουρνάρι ή άλλο ξύλο που καίγεται με τριξίματα. Στη διαδρομή, ανάβουν το κλαδί και το μεταφέρουν αναμμένο στο σπίτι, φωτίζοντας τα δρομάκια του χωριού και γεμίζοντας τη νύχτα με ζεστασιά και χαρά.
Η εικόνα των αναμμένων κλαδιών που φωτίζουν τις σκοτεινές γειτονιές συμβολίζει τη ζωντανή σχέση της παράδοσης με την οικογενειακή και κοινωνική ζωή, φέρνοντας κοντά τους ανθρώπους και διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη του παρελθόντος.