Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
More

    Γιώργος Τράγκας: Η ΑΑΔΕ ζητάει 8,3 εκατομμύρια ευρώ από τους κληρονόμους του

    Γιώργος Τράγκας: Η ΑΑΔΕ ζητάει 8,3 εκατομμύρια ευρώ από τους κληρονόμους του

    Δεν έγινε δεκτή η θέση της χήρας του δημοσιογράφου και εκδότη, σύμφωνα με την οποία ο εκλιπών σύζυγος της ήταν μόνιμος κάτοικος στο Μονακό το 2018, 2019 και 2020

    Ποσό ύψους 8,3 εκατ. ευρώ ζητά -για τη ώρα – το κράτος από τους κληρονόμους του Γιώργου Τράγκα, σύμφωνα με πληροφορίες που βασίζονται στην έκθεση των ελεγκτών της ΑΑΔΕ.

    Η έκθεση της ΑΑΔΕ δεν κάνει δεκτή τη θέση της χήρας του δημοσιογράφου και εκδότη Γιώργου Τράγκα, Μαρίας Καρρά, σύμφωνα με την οποία ο εκλιπών σύζυγος της ήταν μόνιμος κάτοικος στο Μονακό κατά τη διάρκεια των φορολογικών ετών 2018, 2019 και 2020. Από αυτήν την άποψη, μετά από σχετικό έλεγχο των κλιμακίων της ΑΑΔΕ, προσδιορίστηκαν πάλι οι φόροι εισοδήματος, οδηγώντας στην απαίτηση του παραπάνω ποσού.

    Αναφορικά με το Ε9 του Γιώργου Τράγκα, περιέχει τις κατοικίες του στην Ελλάδα (δηλαδή τις βίλες στην Εκάλη και την Μύκονο, στην Κέρκυρα και την Αγόριανη). Κατά την προαναφερθείσα τριετία, ο Τράγκας αγόρασε επίσης ακίνητα στο Λας Βέγκας και το Μπέβερλι Χιλς, στο Σεν Τροπέ, στην Ουάσινγκτον και στο κέντρο της Αθήνας (απέναντι από την Ακρόπολη).

    Σημειώνεται πως στο απαιτητό -από την ΑΑΔΕ- ποσό των 8,3 εκατ. ετρώ δεν περιλαμβάνονται αρκετά από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας Family Line, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας ανήκουν ράβδοι χρυσού (αξίας 3,8 εκατ. ευρώ), τραπεζικές θυρίδες αλλά και λογαριασμοί ή άλλα ακίνητα τα οποία είχε αγοράσει σε όλο τον πλανήτη.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα παραπάνω ακίνητα ανήκουν σε off shore εταιρείες που ιδρύθηκαν σε φορολογικούς παραδείσους, όπως το Ντέλαγουερ και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι.

    Στην εν λόγω έκθεση της ΑΑΔΕ, αναφέρονται όλες οι ενέργειες στις οποίες προέβη η ΑΑΔΕ ώστε να εξακριβώσει αν υπήρξε φοροδιαφυγή και απόκρυψη εισοδήματος από τον Γιώργο Τράγκα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο έγγραφο που είχε στείλει η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στην ΑΑΔΕ γίνεται λόγος πως το 2017 ο Γιώργος Τράγκας «εμφανιζόταν και παρείχε υπηρεσίες σε ελληνικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης περισσότερες από 183 μέρες τον χρόνο», την ίδια ώρα που δήλωνε κάτοικος εξωτερικού.

    «Είχε», επίσης, «ενεργούς προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και συμμετείχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς ως μοναδικός δικαιούχος τους σε πιστωτικά ιδρύματα της Γαλλίας και του Μονακό, είχε ακίνητη περιουσία στη Γαλλία και συμμετείχε σε εταιρείες που είχαν την έδρα τους στη Γαλλία, στο Μονακό, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κύπρο, στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

    Στις σελίδες της έκθεσης καταλογισμού σημειώνεται πως κατά τα ελεγχόμενα έτη 2018, 2019, 2020, με διαταγή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας λαμβάνονταν μέτρα προστατευτικής ασφάλειας με διάθεση αστυνομικής συνοδείας και αυστηρή και ουσιαστική επιτήρηση της οικίας του καθημερινά και σε 24ωρη βάση, γεγονός που καταρρίπτει τον ισχυρισμό πως ήταν κάτοικος εξωτερικού.

    Στη συνέχεια, αναφέρονται αναλυτικά στοιχεία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Γιώργου Τράγκα.

    Ο Τράγκας διατηρούσε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Alpha Bank, στην Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank.

    Παρακάτω, στην έκθεση αναφέρονται οι φορολογικές δηλώσεις του Τράγκα για τα προαναφερθέντα έτη και τα ποσά που δήλωσε ως μόνιμος κάτοικος στο Πριγκιπάτο του Μονακό, στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές, για το 2018 δήλωσε εισόδημα 27.338 ευρώ, για το 2019 ανέβηκε στα 42.928 ευρώ, ενώ το 2020 το φορολογητέο του εισόδημα ανήλθε στα 53.224 ευρώ.

    Αφότου οι δύο κληρονόμοι του Τράγκα (δηλαδή η γυναίκα του και ο γιος του) ενημερώθηκαν για τον έλεγχο, τους ζητήθηκε μέσα σε 5 μέρες να προσκομίσουν πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή της χώρας στην οποία ο εκλιπών δήλωνε ότι ήταν φορολογικός κάτοικος κατά τα έτη 2018-2020 ή αντίγραφα των εκκαθαρίσεων των δηλώσεων φορολογίας του παγκόσμιου εισοδήματός του.

    Επίσης ζητήθηκε από τη χήρα Τράγκα, Μαρία Καρρά και το γιο του, Γιάννη Τράγκα να προσκομίσουν επίσης κινήσεις και στοιχεία για οποιονδήποτε λογαριασμό τηρούσε ο Γιώργος Τράγκας σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην αλλοδαπή – ατομικά ή ως συνδικαιούχος με οποιαδήποτε τρίτα πρόσωπα.

    Εν συνεχεία (και πάντα για τα προαναφερθέντα φορολογικά έτη) ζητήθηκε από τους κληρονόμους να καταθέσουν στις Αρχές κατάσταση με το σύνολο των χρηματοοικονομικών προϊόντων (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.) που τηρούσε ο θανών στην αλλοδαπή, παραστατικά εάν συμμετείχε σε οποιασδήποτε μορφής νομικό πρόσωπο, καθώς και έγγραφα εάν συμμετείχε σε νομικές οντότητες ανεξάρτητα εάν αυτές δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Τέλος, ζητήθηκε από τους ελεγκτές σε περίπτωση που ο εκδότης συμμετείχε σε εταιρείες με καταστατική έδρα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία τους, το ποσοστό συμμετοχής του, καθώς και το είδος της σχέσης του με αυτές.

    Ακολούθως, όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, οι ελεγκτές ζήτησαν από τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της ΑΑΔΕ και το Τμήμα Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας στις 23 Δεκεμβρίου του 2022 να «υποβάλει αίτημα ανταλλαγής πληροφοριών για τον ελεγχόμενο -και τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο- προς τις φορολογικές αρχές της Γαλλίας, του Μονακό, της Κύπρου, των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου».

    Οι απαντήσεις έφτασαν στην ΑΑΔΕ ανάμεσα στο Μάιο του 2023 και τον Ιούλιο του 2024. Ο Γιάννης Τράγκας απέστειλε στους ελεγκτές απάντηση σύμφωνα με την οποία δεν είχε πρόσβαση στο προσωπικό αρχείο του πατέρα του και γι’ αυτό δεν μπορούσε να έχει γνώση για στοιχεία και έγγραφα, έδωσε όμως αυτά που είχε στη διάθεσή του, τα οποία ήταν ήδη γνωστά στις Αρχές. Η Μαρία Καρράεπικαλέστηκε ότι ο εκλιπών σύζυγός της ήταν κάτοικος εξωτερικού από το 2016 προσκομίζοντας αρχικά έγγραφο από τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Μονακό, το οποίο πιστοποιούσε ότι ο θανών ήταν κάτοικος του Πριγκιπάτου. Προσκόμισε επίσης πιστοποιητικό από τη Διεύθυνση Φορολογικών Υπηρεσιών, καθώς και την άδεια διαμονής του Γιώργου Τράγκα στο Μονακό, ενώ παρέδωσε έτερο έγγραφο από το Τμήμα Οικονομικής Ανάπτυξης όπου ο Γιώργος Τράγκας ήταν καταχωρημένος ως έμπορος με αντικείμενο δραστηριότητας τα ΜΜΕ.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση, «ο έλεγχος αφού επεξεργάστηκε τα παραπάνω παραστατικά δεν κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς της Μαρίας Καρρά του Εμμανουήλ ότι ο θανών σύζυγός της τα φορολογικά έτη 2018, 2019 και 2020 ήταν κάτοικος Μονακό διότι δεν προσκόμισε Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας από το Μονακό».

    Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2023 οι φορολογικές αρχές του Μονακό απέστειλαν στους ελεγκτές του 1ου ΕΛ.ΚΕ. την απάντησή τους, από την οποία προκύπτει: «Ο ελεγχόμενος ασκούσε ατομική δραστηριότητα με την επωνυμία Media Power Consulting Monaco», η οποία είχε ως αντικείμενο τα ΜΜΕ και, όπως τονίζουν, «κατά την ελεγχόμενη περίοδο η Media Power Consulting Monaco δεν έχει υποβάλει φορολογικές δηλώσεις…». Οπως επισημαίνουν στη συνέχεια οι Μονεγάσκοι, τα έσοδα της εταιρείας για τα ελεγχόμενα έτη 2018, 2019 και 2020 ήταν αντίστοιχα 341.228, 864.159 και 520.746 ευρώ. Ο Γιώργος Τράγκας τηρούσε στην τράπεζα Bank LCL έναν τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος για τις συγκεκριμένες τρεις χρονιές «πιστώθηκε με χρηματικά ποσά που ως “αιτιολογία συναλλαγής” αναγράφουν συμβάσεις και τιμολόγια ελληνικών εταιρειών».

    Ύστερα από τους ελέγχους και τα στοιχεία που δόθηκαν στην ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές εξηγούν αρχικά ότι οι κληρονόμοι δεν μπόρεσαν να προσκομίσουν πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας από το Μονακό ή αντίγραφα της εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας του ελεγχόμενου για τα έτη που ζήτησαν.

    Ακολούθως τονίζουν ότι «ο ελεγχόμενος είχε συνεχή φυσική παρουσία στην Ελλάδα παρουσιάζοντας εκπομπές σε ελληνικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος στο Μονακό (όπου δήλωνε κάτοικος) και δεν υπήχθη σε φορολογία εισοδήματος για το παγκόσμιο εισόδημά του για τα φορολογικά έτη 2018, 2019 και 2020…». «Ο έλεγχος», καταλήγουν, «αποφαίνεται ότι κατά τα ελεγχόμενα φορολογικά έτη ο ελεγχόμενος ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην αλλοδαπή και την ημεδαπή, ήτοι το συνολικό εισόδημά του παγκοσμίως».

    Κινήσεις λογαριασμών

    Παραπέρα, ακολουθεί η λίστα με τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών του εκλιπόντος το 2018 σε τέσσερις τράπεζες, μία στη Γαλλία (πρόκειται για την BNP Paribas) και τρεις στο Μονακό, την Βank Edmond de Rothschild, την EFG και την Bank LCL. Οι συναλλαγές του Γιώργου Τράγκα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ευρώ ευρώ, ενώ η έκθεση «λογίζει το ως άνω ποσό ως προσαύξηση της περιουσίας του η οποία αποτελεί αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 33%…».

    Ακολουθεί η εκτενής αναφορά στην αγορά δύο ακινήτων από τον Γιώργο Τράγκα το 2018.

    Η διαφορά στο συγκεκριμένο φορολογικό έτος μετά το πέρας της διαδικασίας είναι τεράστια, αφού ο εκλιπών είχε δηλώσει μόλις 27.338,72 ευρώ ενώ οι συναλλαγές του σε τέσσερις τράπεζες (μια γαλλική και άλλες τρεις στο Μονακό) ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ευρώ. Άρα, η ΑΑΔΕ επαναπροσδιόρισε το συνολικό εισόδημα, ενώ επέβαλεκαι ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε αυτό. Σημαντικές διαφορές βρήκε η ΑΑΔΕ και το 2019 και 2020

    Σύμφωνα με την έκθεση της ΑΑΔΕ και με πληροφορίες από το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα, το 2019 ο ελεγχόμενος μέσω εταιρείας συμφερόντων του αγόρασε διαμέρισμα στο Λας Βέγκας αντί 650.000 ευρώ. Το ίδιο έτος, μέσω νέας εταιρείας που ίδρυσε ο ίδιος αγοράζεται το διαμέρισμα στο Μπέβερλι Χιλς αντί 1,3 εκατ. ευρώ.

    «Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 32 του νόμου 4172/2013, η δαπάνη για αγορά περιουσιακού στοιχείου, π.χ. ακινήτου, τόσο στην ημεδαπή όσο και στην αλλοδαπή από φορολογικό κάτοικο της Ελλάδας λαμβάνεται υπόψιν κατά τον εναλλακτικό υπολογισμό της ελάχιστης φορολογίας», τονίζεται στην έκθεση.Άρα, το φορολογητέο εισόδημα του Τράγκα επαναπροσδιορίστηκε και έτσι τα 42.928,66 ευρώ που είχε δηλώσει μετά τον έλεγχο και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν εκτοξεύτηκαν στα 2.363.334,84 ευρώ.

    Για το έτος 2020, η ΑΑΔΕ ανακάλυψε συναλλαγές ύψους 957 χιλιάδων ευρώ στις τέσσερις παραπάνω τράπεζες. Επίσης, σύμφωνα με τον πρώτο πραγματογνώμονα που όρισε το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, προκύπτει ότι ο Γιώργος Τράγκας την ίδια χρονιά αγόρασε τη Villa Sunset στο Σεν Τροπέ για την οποία έλαβε δάνειο ύψους 1.800.000 ευρώ από την EFG Luxembourg. Το τελικό τίμημα για την αγορά ήταν 2.550.000 ευρώ και το υπόλοιπο των 750.000 ευρώ καλύφθηκε από δικά του χρηματικά διαθέσιμα.

    Το ίδιο έτος, οι ελεγκτές με τη συνδρομή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) ανακαλύπτουν την αγορά άλλου ακινήτου μέσω της εταιρείας Manorgold LTD, «της οποίας μοναδικός εταίρος ήταν ο ελεγχόμενος, χωρίς οι δαπάνες απόκτησής του να καλύπτονται και να αιτιολογούνται από τα ακαθάριστα έσοδά της με βάση τα βιβλία της και τις φορολογικές δηλώσεις». Το τελικό ποσό της αγοραπωλησίας για το διαμέρισμα με την εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη επί της οδού Ροβέρτου Γκάλι ήταν 780.000 ευρώ, εκ των οποίων σύμφωνα με την έκθεση δόθηκαν αρχικά 15.000 ευρώ ως προκαταβολή πριν υπογραφούν τα συμβόλαια. Ακολούθησε κατάθεση 300.000 ευρώ «διά τραπεζικής μεταφοράς από λογαριασμό του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Edmond de Rothschild Monaco Les Terrasses, χωρίς να γίνεται ουδεμία μνεία σχετικά με τον λογαριασμό χρέωσης και τα στοιχεία του δικαιούχου του λογαριασμού αυτού».

    Μετά την παραβολή των τραπεζικών καταθέσεων του εκλιπόντος στις τέσσερις προαναφερθείσες τράπεζες του Μονακό για το φορολογικό έτος 2020, οι ελεγκτές επαναπροσδιόρισαν το φορολογητέο εισόδημα του ελεγχόμενου από το ποσό των 53.224,20 ευρώ στο 1.573.313,99 ευρώ. Το συνολικό ποσό που απαιτεί το Ελληνικό Δημόσιο από τους κληρονόμους του εκδότη έχει φτάσει τα 8.300.000 ευρώ και σίγουρα λένε οι έχοντες άριστη γνώση της υπόθεσης ότι αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, κάτι που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο από τη στιγμή που η EFG στο Μονακό έχει στείλει στις ελεγκτικές αρχές τα στοιχεία από τους τέσσερις λογαριασμούς που διατηρούσε ο Γιώργος Τράγκας, δύο από τους οποίους έχουν κλείσει οριστικά.

    Γιώργος Τράγκας ΑΑΔΕ Φοροδιαφυγή



    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ