Πλούσια δράση στο εξωτερικό είχε ο 43χρονος Ρουμάνος που ταυτοποιήθηκε, ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβε ακριβά ρολόγια και κοσμήματα με τη μέθοδο Rip-Deal, καθώς είχε συλληφθεί κατά το παρελθόν σε Γαλλία (2003 και 2014), Ιταλία (2010), Ολλανδία (2015) και Γερμανία (2015).
Έπειτα και από τη σχετική ανταλλαγή πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. με Διεθνείς Διωκτικές Αρχές, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν διαπράξει κλοπές με την ανωτέρω μέθοδο σε διάφορα κράτη της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2023 σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, με τη συνολική χρηματική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων να ανέρχεται στις 243.400 ευρώ.
Για την υπόθεση αυτή κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ο ανωτέρω 43χρονος, καθώς φέρεται να εμπλέκεται στην διάπραξη της εν λόγω κλοπής, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο “RIP – DEAL”, ενώ τα πλήρη στοιχεία του, διακριβώθηκαν ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και ανταλλαγή πληροφοριών με την Europol και την Interpol.
Η κλοπή στην Αθήνα
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το πρωί της 23ης Αυγούστου 2023, ο Ρουμάνος επισκέφθηκε ξενοδοχείο, προκειμένου να συναντήσει έναν κοσμηματοπώλη – ιδιοκτήτη ενεχυροδανειστηρίου.
Ακολούθησε μεταξύ τους κατ’ ιδίαν συνάντηση σε χώρο του ξενοδοχείου κατά την οποία εκτέθηκαν τα προς πώληση αντικείμενα και συγκεκριμένα:
α) δύο επώνυμα γυναικεία κολιέ,
β) τέσσερα επώνυμα ανδρικά ρολόγια και
γ) ένα χρυσό δαχτυλίδι.
Ο Ρουμάνος, κατά την συνάντηση, συστήθηκε ως εκτιμητής και όχι ως ο απ’ ευθείας αγοραστής. Αφού υπήρξε συμφωνία ανάμεσά τους, ο δράστης προέβη στην τοποθέτηση όλων των αντικειμένων εντός χάρτινης συσκευασίας με σκοπό να τα αποθέσει σε θυρίδα που υπήρχε στο ξενοδοχείο. Στη συνέχεια, ο δράστης αποχώρησε προσωρινά, με το πρόσχημα ότι θα επανέλθει εντός ολίγου χρόνου φέρνοντας το ποσό που είχε συμφωνηθεί για την αγοραπωλησία των κοσμημάτων.
Με την παρέλευση αρκετής ώρας και δεδομένου ότι ο «αγοραστής – εκτιμητής» δεν επέστρεψε, όπως είχε συμφωνηθεί, ο παθόντας άρχισε να υποπτεύεται ότι κάτι δεν πάει καλά και για το λόγο αυτό αποφάσισε να ανοίξει το πακέτο που είχαν τοποθετήσει εντός της θυρίδας.
Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, ο κοσμηματοπώλης διαπίστωσε πως δεν υπήρχε κανένα από τα δικά του κοσμήματα, ενώ στο φάκελο βρέθηκαν άλλα ψευδοκοσμήματα μικρής αξίας. Κατόπιν τούτων, ο παθόντας διαπίστωσε πως η συσκευασία με τα δικά του κοσμήματα αντικαταστάθηκε με έτερη, διαδικασία την οποία εκτέλεσε ο (Α), χωρίς ωστόσο να γίνει αντιληπτός από τον παθόντα.
Η συνολική χρηματική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων ανέρχεται στις 243.400 ευρώ.
Από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας, συστάθηκε ειδική ομάδα προς ανεύρεση των δραστών αλλά και των αφαιρεθέντων αντικειμένων, ενώ μέσω των αστυνομικών διαύλων επικοινωνίας της EUROPOL και της INTERPOL πραγματοποιήθηκε επαφή με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές διωκτικές και αστυνομικές Αρχές και υπήρξε η σχετική ανταλλαγή πληροφοριών.
Σύμφωνα με αυτές, διακριβώθηκαν τα πλήρη στοιχεία του Ρουμάνου, έγινε ταύτιση των αποτυπωμάτων του μέσω της βάσης δεδομένων “PRUM”, ενώ πραγματοποιήθηκε και σύγκριση των παρεχόμενων από τα ξένα κράτη φωτογραφιών με τα σχετικά στιγμιότυπα που εξήχθησαν από το κλειστό κύκλωμα εικονοσκόπησης του ξενοδοχείου, όπου έλαβε χώρα η κλοπή, οδηγώντας με απόλυτη βεβαιότητα στην ταύτισή του.
Σύμφωνα με το αρχείο της ανωτέρω Υπηρεσίας αλλά και από την ανταλλαγή των πληροφοριών, ο Ρουμάνος την ημέρα της κλοπής φαίνεται να εξήλθε της χώρας μας μέσω συνοριακού σταθμού της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας κατά την οποία έλαβε χώρα η κλοπή, ελέγχεται κατά την έξοδό του από την Ελλάδα, στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Ευζώνων οδηγώντας πολυτελές Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας BMW.