Μετά τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και με το άνοιγμα των σχολείων, σε έξαρση βρίσκονται ιώσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού, γεγονός που δημιουργεί συνωστισμό και πίεση στα νοσοκομεία.
Λόγω της έξαρσης των εποχιακών λοιμώξεων η ζήτηση στα φαρμακεία είναι ιδιαίτερα αυξημένη το τελευταίο διάστημα. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής δεκάδες πολίτες σχηματίζουν ουρά έξω από τα εφημερεύοντα φαρμακεία προκειμένου να αγοράσουν κυρίως αντιπυρετικά, αντιβιώσεις, αντιικα φάρμακα, αντισταμινικά και βιταμίνες, έτσι ώστε να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Παράλληλα, κατακόρυφα έχει αυξηθεί και η ζήτηση σε selftest.
Σύμφωνα με το Mega, οι φαρμακοποιοί έχουν ελλείψεις σε φάρμακα, κυρίως αντιικα και αντιβιώσεις, κάτι το οποίο αποδίδουν κυρίως στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας από εταιρείες. Γρίπη τύπου Α και Β, κορωνοϊός και απλό κρυολόγημα ταλαιπωρούν τους ασθενείς, με τους ειδικούς να σημειώνουν ωστόσο πως πρόκειται για μια αναμενόμενη, εποχιακή έξαρση.
Η κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται στα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου, την ώρα που οι αυξημένες νοσήσεις οδηγούν, πέρα από την πίεση στα νοσοκομεία, και σε ελλείψεις αντιικών φαρμάκων και self-tests.
Εκρηκτικό «κοκτέιλ» ιώσεων και λοιμώξεων «σαρώνει» μικρούς και μεγάλους
«Η γρίπη Α αυτή τη στιγμή είναι σε καλπάζουσα μορφή, συχνή. Στα φαρμακεία ο κόσμος συρρέει. Σε κλειστούς χώρους, ΜΜΜ, ευπαθείς ομάδες και παιδιά να χρησιμοποιούν αντισηψία, μάσκα και πλύσιμο χεριών όσο πιο συχνά μπορούν», είπε ο Γιώργος Κιοσές, γραμματέας φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο Mega.
Πιεσμένες είναι οι εφημερίες στα περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με τους περισσοτέρους να καταφθάνουν με συμπτώματα γρίπης. Βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι ταλαιπωρούνται από βήχα και πυρετό, συμπτώματα που ανάλογα με την ίωση μπορεί να επιμένουν για πολλές ημέρες. «Σε ένα παιδί άρρωστο θα χρειαστεί η οικογένεια να το υποστηρίξει, ξεκουράζοντας το δίνοντάς του υγρά, καθαρίζοντας τη μύτη και θα πρέπει να αναγνωρίσει πότε θα χρειαστεί να μιλήσει με το γιατρό η να πάει στα επείγοντα», είπε ο παιδίατρος, Νίκος Καρανταγλής.