Στο επίκεντρο ειδικής συνεδρίασης του ΟΗΕ η Intellexa και το λογισμικό Predator
Κεντρικό σημείο της συζήτησης αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις για τη χρήση του Predator σε παράνομες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, πολιτικών, στρατιωτικών και επιχειρηματιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η ελληνική εταιρεία Intellexa και το λογισμικό παρακολούθησης Predator βρέθηκαν στο επίκεντρο ειδικής συνεδρίασης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία 16 κρατών, με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής που προέρχεται από τη χρήση κακόβουλων λογισμικών κατασκοπείας.
Η συζήτηση στον ΟΗΕ ανέδειξε τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης και την ανάγκη για αποφασιστική δράση σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αποτραπεί η διάδοσή τους και να διασφαλιστεί η προστασία της ιδιωτικότητας και της δημοκρατίας.
Κεντρικό σημείο της συζήτησης αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις για τη χρήση του Predator σε παράνομες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, πολιτικών, στρατιωτικών και επιχειρηματιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η Dorothy Camille Shea, αναπληρώτρια εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, υπογράμμισε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών στην Intellexa και τους μετόχους της, τονίζοντας ότι το λογισμικό αποτελεί εργαλείο υπονόμευσης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Έχουμε ήδη επιβάλει κυρώσεις σε έξι εταιρείες και επτά άτομα που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και διάδοση κακόβουλων λογισμικών, με στόχο τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», ανέφερε, περιγράφοντας το Predator ως ένα «ιδιαίτερα επεμβατικό εργαλείο παρακολούθησης».
Η υπόθεση έχει εκθέσει την Ελλάδα διεθνώς, ενώ οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί το σκάνδαλο έχουν δεχθεί έντονη κριτική. Το Predator φέρεται να έχει πωληθεί σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, προκαλώντας ανησυχία για την αλόγιστη χρήση τέτοιων τεχνολογιών. Οι αποκαλύψεις έχουν εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, με διεθνείς οργανισμούς να ζητούν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Ευάγγελος Κ. Σεκέρης, στην τοποθέτηση του στη διαδικασία επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, παρουσιάζοντας την ελληνική στάση ως υπεύθυνη και προσηλωμένη στη διεθνή συνεργασία. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει θεσπίσει μία από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες για την αποτροπή της κακής χρήσης τεχνολογιών κατασκοπείας και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως η συμμετοχή στη Διαδικασία Pall Mall και η υποστήριξη της «Δήλωσης της Ουάσιγκτον». «Η κακή χρήση λογισμικών κατασκοπείας συνιστά σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικά βήματα για την προστασία των πολιτών», σημείωσε ο κ. Σεκέρης.
Ωστόσο, οι σκιές γύρω από το σκάνδαλο Predator παραμένουν βαριές. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών για τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει ότι οι τεχνολογίες αυτές δεν θα υπονομεύουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.