Τιμολόγια ρεύματος: Τελευταία ευκαιρία για τα μπλε εξάμηνης διάρκειας- Τι αλλάζει
Νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται, καθώς από αύριο Παρασκευή 17 Ιανουαρίου θα πρέπει να «αποστρατευτούν» τα σταθερά μπλε εξάμηνα ή οκτάμηνα τιμολόγια ρεύματος προκειμένου η Ελλάδα να εναρμονιστεί με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
Νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται, καθώς από αύριο Παρασκευή 17 Ιανουαρίου θα πρέπει να «αποστρατευτούν» τα σταθερά μπλε εξάμηνα ή οκτάμηνα τιμολόγια ρεύματος προκειμένου η Ελλάδα να εναρμονιστεί με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
Ετσι, σταματά η διάθεση σε καινούργιους πελάτες σταθερών τιμολογίων με διάρκεια μικρότερη των 12 μηνών. Οι καταναλωτές που έχουν ήδη τιμολόγια μπλε με διάρκεια μικρότερη του έτους θα παραμείνουν σε αυτά μέχρι τη λήξη του συμβολαίου τους, οπότε και το προϊόν θα αποσύρεται τελείως από το χαρτοφυλάκιο του προμηθευτή που το παρέχει.
Το γεγονός ότι εφαρμόζεται η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία δεν σημαίνει ότι τα μικρότερης διάρκειας τιμολόγια θα εξαφανιστούν από τα πακέτα που θα προσφέρουν οι καταναλωτές. Θα παραμείνουν στην επιλογή των καταναλωτών αλλά με διαφορετική μορφή, καθώς θα συγκαταλέγονται στα προϊόντα με κίτρινη σήμανση και δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης όπως συμβαίνει με τα δωδεκάμηνα συμβόλαια, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση των προμηθευτών, οι οποίοι αφενός ζητούν να προβλεφθεί ρήτρα και στα σταθερά μικρότερης διάρκειας και αφετέρου ζητούν οι όποιες αλλαγές να αποτυπωθούν σε κανονιστική πράξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι με επιστολή τους προς τη ΡΑΑΕΥ είχαν αναφέρει ότι «θεωρούμε αυτονόητο ότι στην απόφαση κανονιστικού περιεχομένου επί του πλαισίου το οποίο διέπει τις συμβάσεις των τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερή τιμή, θα αποσαφηνίζεται ότι η δυνατότητα πρόβλεψης ρήτρας πρόωρης αποχώρησης παρέχεται και για τις συμβάσεις σταθερής τιμής με διάρκεια μικρότερη των δώδεκα (12) μηνών, ήτοι για συμβάσεις σταθερής τιμής με διάρκεια τουλάχιστον έξι (6) μηνών. Δεδομένου ότι οι συμβάσεις σταθερής τιμής, ανεξαρτήτως της διάρκειας τους, συνεπάγονται την ανάληψη ενεργειών αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) εκ μέρους των Προμηθευτών με συνεπακόλουθο κόστος, η προσφορά τιμολογίου σταθερής τιμής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από δέσμευση εκ μέρους του καταναλωτή, όσον αφορά την παραμονή του στο συγκεκριμένο τιμολόγιο για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, οι διατάξεις του ισχύοντος πλαισίου δεν εξαρτούν την δυνατότητα πρόβλεψης ρήτρας πρόωρης αποχώρησης από συγκεκριμένη διάρκεια της σύμβασης σταθερής τιμής».
Πάντως τα μικρότερης διάρκειας τιμολόγια παραμένουν ως επιλογή και μάλιστα όπως αποτυπώνεται στον σχετικό πίνακα της ΡΑΑΕΥ που αναρτώνται τα τιμολόγια των προμηθευτών, υπάρχουν έξι επιλογές προϊόντων με διάρκεια έξι μηνών και με χρεώσεις που ξεκινούν από 8,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Την ίδια ώρα ο αριθμός των μπλε τιμολογίων αυξάνεται όσο οι καταναλωτές εν μέσω αστάθειας των τιμών στρέφονται στην ασφάλεια των σταθερών χρεώσεων που παρέχουν ενώ για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή του προϊόν 24 μηνης διάρκειας από την ΕΛΙΝ με σταθερή χρέωση 11,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πάγιο 9,90 ευρώ.
Οι αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο με τη μορφή που ήταν γνωστό για δεκαετίες από 1η Φεβρουαρίου έρχονται να συμπληρώσουν το νέο τοπίο στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ετσι, από τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε εφαρμογή το διζωνικό τιμολόγιο, με τη «μεταφορά» των ωρών μειωμένης χρέωσης του υφιστάμενου νυχτερινού ρεύματος.
Τα διζωνικά τιμολόγια, κατ’ αρχήν αφορούν τους καταναλωτές που διαθέτουν δύο μετρητές για την ημερήσια και νυκτερινή κατανάλωση ηλεκτρισμού. Πρακτικά, το νυκτερινό τιμολόγιο αντικαθίσταται από δύο ζώνες χαμηλότερης χρέωσης, το μεσημέρι και αργά τη νύχτα.
Πιο συγκεκριμένα, τη χειμερινή περίοδο, από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο, το διζωνικό τιμολόγιο θα καλύπτει τις ώρες από 12 μ.μ, ως 3 μ.μ. και τη νύχτα από 2 πμ ως 5 πμ. Τη θερινή περίοδο η μεσημβρινή ζώνη θα ξεκινά στις 11 πμ και θα διαρκεί ως τις 3 μμ και η νυκτερινή ζώνη από τις 2 π.μ. ως τις 4 π.μ. Σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής δεν επιθυμεί να παραμείνει σε διζωνικό τιμολόγιο θα μπορεί να ζητήσει τη λήξη της σύμβασης προμήθειας χωρίς κόστος λόγω πρόωρης αποχώρησης.
Το νέο ωράριο θα εφαρμοστεί μέσω από τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος θα στείλει μια συχνότητα στους μετρητές για την αλλαγή. Ωστόσο οι περίπου 150.000 καταναλωτές που έχουν παλαιό νυχτερινό τιμολόγιο (11 το βράδυ με 7 το πρωί) θα λάβουν ενημερωτική επιστολή από τον προμηθευτή τους και εφόσον επιθυμούν να ισχύσει το νέο ωράριο θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ για την κατά προτεραιότητα εγκατάσταση έξυπνου μετρητή. Αν δεν υποβάλουν αίτημα, τότε θα παραμείνουν στο παλαιό νυκτερινό τιμολόγιο ως και την 31.1.2025.