ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,4% το 2025 για την ελληνική οικονομία, με «αστερίσκο» τις πολιτικές Τραμπ
Οι κίνδυνοι για τους οποίους προειδοποιεί το ΙΟΒΕ.
Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, στην οποία προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% για το 2025, ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 2,3% που αναμένεται για το 2024. Η έκθεση τονίζει ότι οι προβλέψεις για το 2025 εξαρτώνται από την πορεία της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την εξέλιξη των διεθνών εμπορικών τάσεων, που επηρεάζονται, μεταξύ άλλων, από την εμπορική πολιτική που έχει προαναγγείλει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί κυρίως από την άνοδο των επενδύσεων, που προβλέπεται να αυξηθούν κατά 9,5%, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει οριακή αύξηση της τάξης του 1,6%. Στο εξωτερικό ισοζύγιο, αναμένεται μικρή βελτίωση, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 2,8% και τις εισαγωγές κατά 1,9%.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα συνεχίσουν να ενισχύονται, επωφελούμενες από την υλοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, που διευκολύνουν την πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις.
Στον τομέα του πληθωρισμού, η έκθεση προβλέπει ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, στο 2,4%, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω στο 9,3%. Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται σε σενάριο ανάπτυξης της Ευρωζώνης κατά 0,7% το 2024 και 1,1% το 2025, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ωστόσο, η έκθεση υπογραμμίζει αδυναμίες όπως η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 11,5 δισ. ευρώ το 2025. Το έλλειμμα επιβαρύνεται από τη μείωση των εξαγωγών καυσίμων και την αύξηση των εισαγωγών αγαθών, παρά τη βελτίωση στο πλεόνασμα υπηρεσιών και την αύξηση των τουριστικών εσόδων.
Η έκθεση προειδοποιεί για κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις προβλέψεις, όπως η γεωπολιτική αστάθεια, η πιθανή άνοδος των τιμών ενέργειας, οι καθυστερήσεις στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και η υψηλή διαρθρωτική ανεργία.
Το ΙΟΒΕ τονίζει την ανάγκη υλοποίησης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυναμική να αξιοποιήσει ευκαιρίες και να βελτιώσει το διεθνές οικονομικό της προφίλ.
Κατά την παρουσίαση της νέας Έκθεσης του ΙΟΒΕ, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, κ. Γιάννης Ρέτσος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στις ανησυχίες που γεννιούνται από την επικείμενη αλλαγή πολιτικής της νέας αμερικανικής διοίκησης. Όπως τόνισε, οι τομείς της οικονομίας, του διεθνούς εμπορίου και των δράσεων για το περιβάλλον βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της μετάβασης, με σημαντικές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία και ιδιαίτερα στην ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Καθηγητής Νίκος Βέττας, υπογράμμισε τη διατήρηση θετικών τάσεων στην ελληνική οικονομία, αν και συνοδεύονται από έντονη αβεβαιότητα, ιδίως λόγω εξωτερικών παραγόντων. Επισήμανε τη συστηματική, αλλά αργή σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την υπόλοιπη Ευρώπη, παρά τις θετικές επιδόσεις σε μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς δείκτες. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι αποκλίσεις σε αρκετούς τομείς παραμένουν σημαντικές.
Στην ομιλία του, ο κ. Βέττας αναφέρθηκε και στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, χαρακτηρίζοντάς το ως πηγή αυξανόμενης αβεβαιότητας. Επεσήμανε την πιθανή επιστροφή τάσεων εμπορικού προστατευτισμού από τις ΗΠΑ, την επιβράδυνση στις δράσεις για την κλιματική αλλαγή, και τους κινδύνους που σχετίζονται με τη μη γραμμική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και του κόστους χρηματοδότησης.