Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, 2025
More

    Συναγερμός για το Ελαιόλαδο στην Ελλάδα – Στο «μικροσκόπιο» η γνησιότητα

    Συναγερμός για το Ελαιόλαδο στην Ελλάδα – Στο «μικροσκόπιο» η γνησιότητα

    Ο έλεγχος αυτός εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στον τομέα του ελαιολάδου, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια έχει εξετάσει ζητήματα στήριξης, ασφάλειας και επισήμανσης των τροφίμων.

    To Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) ξεκίνησε έλεγχο, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο τα συστήματα ελέγχου της ΕΕ διασφαλίζουν τη γνησιότητα και την ασφάλεια του ελαιολάδου, καθώς και την ακρίβεια της επισήμανσής του.


    Ο έλεγχος αυτός εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στον τομέα του ελαιολάδου, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια έχει εξετάσει ζητήματα στήριξης, ασφάλειας και επισήμανσης των τροφίμων.

    Το 2006, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε επισημάνει αδυναμίες στο σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) για την ελαιοκομία, ενώ σε πρόσφατη έκθεσή του είχε επικεντρωθεί στη σήμανση των τροφίμων στην ΕΕ.

    Η νέα έρευνα δίνει έμφαση στα συστήματα ελέγχων που διασφαλίζουν τη συμμόρφωση του ελαιολάδου με τα πρότυπα εμπορίας και την ασφάλεια των τροφίμων. Στόχος είναι να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί που διασφαλίζουν τόσο την προέλευση και την ποιότητα του ελαιολάδου όσο και την προστασία των καταναλωτών από τυχόν επιβλαβείς ρύπους.


    Στο πλαίσιο του ελέγχου, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Βέλγιο, ενώ η τελική έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί στα τέλη του 2025.

    Το ελαιόλαδο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ευρώπης, καταλαμβάνοντας μια ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, όπως το γαλλικό κρασί και η βελγική σοκολάτα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, καταναλωτής και εξαγωγέας ελαιολάδου παγκοσμίως, καθιστώντας την προστασία της ποιότητας του προϊόντος όχι μόνο ζήτημα φήμης αλλά και ουσιαστικής οικονομικής σημασίας.

    Ωστόσο, οι αυξανόμενες τιμές λόγω της ξηρασίας και των ακραίων θερμοκρασιών έχουν κάνει το ελαιόλαδο λιγότερο προσιτό στους καταναλωτές, ενώ παράλληλα έχουν ανοίξει τον δρόμο για φαινόμενα απάτης και νοθείας. Η παραπλάνηση σχετικά με την προέλευση και την ποιότητα του προϊόντος μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να πλήξει τους έντιμους παραγωγούς.


    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ