Αναστάτωση σε σχολείο του Βόλου – Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε μαθητή
Οι συμβουλές από παιδίατρο
Κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας επιβεβαιώθηκε σε σχολείο του Βόλου, προκαλώντας έντονη αναστάτωση στην εκπαιδευτική αλλά παράλληλα και την τοπική κοινότητα.
Θετικός στην ιογενή μηνιγγίτιδα επιβεβαιώθηκε πως είναι μαθητής δημοτικού σχολείου.
Τα κύρια συμπτώματα που παρουσιάζει η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι συνήθως πυρετός με συνοδό κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα και διαταραχές του επιπέδου συνείδησης.
Ανάρτηση για τα συμπτώματα και την προσοχή που πρέπει να επιδεικνύεται για τη μηνιγγίτιδα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ταχυδρόμος» ο παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος.
Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Η ιογενής μηνιγγίτιδα έχει (σχετικά) ελαφρύτερη εικόνα από την μικροβιακή και σε όλες τις περιπτώσεις πολύ καλύτερη πρόγνωση.
Δεν καλύπτεται από κανένα εμβόλιο – όλα τα εμβόλια μηνιγγίτιδας που κυκλοφορούν αφορούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τις μικροβιακές.
Η κλινική διάγνωση της και η διάκριση της από τις μικροβιακές δεν είναι πάντοτε εύκολη. Την σίγουρη διάγνωση θέτει η οσφυονωτιαία παρακέντηση με λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού, η οποία μπορεί να γίνει μόνο ενδονοσοκομειακά.
Η συμπτωματολογία είναι συνήθως πυρετός με συνοδό κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα και διαταραχές του επιπέδου συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχει κακουχία, εξάνθημα, και εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό.
Η μετάδοση της γίνεται είτε με τα σταγονίδια του αναπνευστικού, είτε από την εντεροστοματική οδό σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες και χεράκια που δεν πλυθήκαν.
Σε ενδεχόμενα ύποπτα συμπτώματα και ιδίως επι δυσκαμψίας, επικοινωνούμε απλά με τον παιδίατρό μας.
Να ξέρετε όμως ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και μετά από μια εβδομάδα από την έκθεση. Αυτό εξαρτάται εν πολλοίς και από τον υπεύθυνο ιογενή παράγοντα.
Ο πανικός είναι σύμβουλος κακός. Γενικά και ειδικά».