Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025
More

    Κυκλάδες: Εκ νέου «συναγερμός» μετά τα 5,3 Ρίχτερ, συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου – «Έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας»

    Δεν λέει να κοπάσει το σεισμικό σμήνος που «ταρακουνάει» τις τελευταίες ημέρες τις Κυκλάδες, αφού το βράδυ της Δευτέρας (10/02), σημειώθηκε η ισχυρότερη έως τώρα δόνηση, μεγέθους 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, στην θαλάσσια περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, σημαίνοντας εκ νέου «κόκκινο» συναγερμό.

    Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στον ισχυρό σεισμό ανέφερε: «Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρώ Μεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας». 

    Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι, ειδικά της Σαντορίνης, βρίσκονται σε σύγχυσή, αφού άλλοι εγκαταλείπουν το νησί, ενώ μερικοί έχουν επιλέξει να παραμείνουν με κάθε τίμημα. Όσοι μένουν, πάντως, πίσω, προσεύχονται για να αποτραπούν τα χειρότερα και να καλπάσει η «σεισμική καταιγίδα». Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε μεγάλη λιτανεία με λάβαρα, ελληνικές σημαίες και ιερά κειμήλια.

    Για τις ανάγκες παρακολούθησης της εξέλιξης του φαινομένου, τοποθετήθηκαν στην Καλντέρα δύο υπερσύγχρονοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι, οι οποίοι θα παραμείνουν στο σημείο για επτά ημέρες, ενώ αφαίρεσαν δύο που είχαν τοποθετηθεί το προηγούμενο διάστημα. Τα στοιχεία τους εστάλησαν στο Αστεροσκοπείο και το πρωί της Τρίτης (11/02) αναμένεται να εξαχθούν τα πρώτα δεδομένα.

    Επιπλέον, την Τρίτη, συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα, τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής και για το αν θα αρθούν κάποιοι από τους περιορισμούς που υφίστανται.

    «Υπάρχει ανύψωση του ηφαιστείου από την είσοδο μάγματος»

    Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, απάντησε στα σενάρια για «ξύπνημα» του ηφαιστείου του νησιού.

    Ο κ. Γκανάς επισήμανε σχετικά με τους εκατοντάδες σεισμούς στις Κυκλάδες ότι «υπάρχει σμηνοσειρά σεισμών και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το 5,2 θα είναι η οροφή, ίσως και να είναι, όμως δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Είναι ένα φαινόμενο δυναμικό σε εξέλιξη», τονίζοντας πως από τις 31 του μηνός «έχουμε 169 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ και κάτω από 5,2 Ρίχτερ».

    «Μιλάμε για μια πρωτοφανή σεισμική κρίση στην Ελλάδα. Περιμένουμε να συνεχιστεί κι’ άλλο η ακολουθία αυτή, τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες, ώστε να δούμε πώς θα συνεχιστεί αυτή η σμηνοσειρά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

    «Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα ηφαίστεια»

    Αναφορικά με το εάν το ηφαίστειο έχει «ξυπνήσει», ο κ. Γκανάς επεσήμανε ότι «από γεωδαιτικά όργανα, μετρήσεις, τόσο δορυφορικές όσο και αυτές που κάνει ο Στρατός, που είναι για να αποτυπώσουν καλύτερα τις αλλαγές στην Καλντέρα και στο έδαφος, βλέπουμε, ότι δείχνουν μια ανύψωση του ηφαιστείου, που σημαίνει ότι η ανύψωση αυτή οφείλεται σε είσοδο μάγματος. Αυτό είναι ένα γεγονός και η σεισμικότητα που υπάρχει τώρα στην Άνυδρο, που είναι 25 χλμ. είναι ένα δεύτερο γεγονός.

    Κίνδυνος για το ηφαίστειο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, ούτε για την Καλντέρα, ούτε για το Κολούμπο. Αναμφισβήτητα, όμως, υπάρχει παραμόρφωση του εδάφους, η οποία οφείλεται στην άνοδο του μάγματος, το οποίο έχει ανέβει από τον μανδύα της γης στο στερεό φλοιό και εκεί πήγε στον μαγματικό θάλαμο, που είναι σε βάθος τριών χιλιομέτρων. Έχουμε υπολογίσει ότι το μάγμα αυτό που ανέβηκε ήδη, ισούται με 5 εκατομμύρια κυβικά, όταν η προηγούμενη κρίση του 2011-2012 ήταν 12 εκατομμύρια κυβικά, δηλαδή περίπου το μισό από την προηγούμενη κρίση. Για αυτό το ακολουθούμε συνέχεια». 

    Άλλαξε για πρώτη φορά ο τρόπος που «σπάει» το ρήγμα – «Ίσως έχει ενεργοποιηθεί και ένα διπλανό, αλλά μικρότερο»

    Για την ενεργοποίηση ενός γειτονικού και μικρότερου ρήγματος στην υποθαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, που θα μπορούσε να εμποδίσει την επέκταση του κυρίου ρήγματος, κάνει λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου.

    Συγκεκριμένα, αναφορικά με την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου που απασχολεί εδώ και μέρες τους κατοίκους των Κυκλάδων, ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο enikos.gr, ανέφερε ότι, «όλη η προσοχή μας εστιάζεται πλέον στην εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας μετά τις 5 Φεβρουαρίου, όταν και έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η ανάλυση δείχνει ότι ίσως μετά από αυτόν τον ισχυρό σεισμό, έχουμε μια αλλαγή συμπεριφοράς στη σεισμική δραστηριότητα, η οποία μας δίνει μια μικρή αισιοδοξία ότι ίσως πάνε καλύτερα από εδώ και πέρα».

    Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει μειωθεί το πλήθος των σεισμών που έχουν μεγέθη από 3 Ρίχτερ και πάνω, ενώ ταυτόχρονα τα μεγέθη αρχίζουν σταδιακά να μικραίνουν. «Αυτά τα δυο στοιχεία, μας κάνουν να έχουμε μια ελαφρά αισιοδοξία. Ακόμα έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να μπορέσουμε να επικυρώσουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ότι δηλαδή, ο 5,2 Ρίχτερ ίσως ήταν ο κύριος σεισμός», συμπλήρωσε ο επιστήμονας.

    «Ίσως έχει ενεργοποιηθεί και ένα διπλανό, μικρότερο ρήγμα»

    Την ίδια στιγμή, από σήμερα, κατά τον κ. Παπαδόπουλο, έχει αλλάξει ο τρόπος που «σπάει» το ρήγμα. «Ενώ όλοι οι προηγούμενοι σεισμοί είχαν ακριβώς τον ίδιο τρόπο διάρρηξης επάνω στο συγκεκριμένο ρήγμα, με κατεύθυνση προς ΒΑ και με την κατακόρυφη κίνηση να επικρατεί, πλέον η διεύθυνση έχει αλλάξει και είναι περίπου κάθετη στην προηγούμενη και επικρατεί η οριζόντια μετακίνηση», εξήγησε ο σεισμολόγος.

    «Αυτό μας δίνει ένα ακόμα αισιόδοξο μήνυμα ότι ίσως έχει ενεργοποιηθεί και ένα διπλανό, μικρότερο ρήγμα, το οποίο εμποδίζει ενδεχομένως την προσπάθεια της ΒΑ επέκτασης του κυρίου ρήγματος. Άλλωστε, επειδή είναι μικρό, δεν έχει και την δυναμική να μας δώσει μεγάλο σεισμό. Όποτε, αυτό ίσως να επιδρά περισσότερο ευεργετικά στο να μην προχωρήσει το κύριο ρήγμα».

    Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαδόπουλος συστήνει «υπομονή, καθώς όλα αυτά θα τα δούμε τις επόμενες μέρες, όταν και θα τα συναξιολογήσουμε». 

    Σαντορίνη

    «Δεν είναι κάτι το οποίο αύριο θα αλλάξει ξαφνικά, θα συνεχιστεί η ακολουθία»

    Μιλώντας στο ΕΡΤNews, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, εξήγησε ότι η ακολουθία θα συνεχιστεί με αυτόν τον χαρακτήρα και θα πρέπει όλοι να επιδείξουν υπομονή μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση του φαινομένου.

    «Όταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει μέρα με τη μέρα. Είτε είναι σμηνοσειρά, είτε προσεισμική ακολουθία, κρατάει εβδομάδες, καμιά φορά και μήνες. Είναι δυσάρεστο το μήνυμα αλλά έτσι είναι. Η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτόν τον χαρακτήρα. Επειδή έχει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό που δημιουργείται, υπάρχουν επεισοδιακές γεννέσεις σεισμών, δηλαδή γίνονται σε ομαδούλες. Μέσα σε δύο, τρεις ώρες θα γίνουν ένα πεντάρι, ένα τεσσάρι κτλ και μετά θα περάσουν 12 – 16 ώρες, θα ηρεμήσει η ακολουθία και μετά θα ξαναγίνουν κάποια σεισμοί και κάθε φορά θα έχουμε αυτή την παρεξήγηση» τόνισε.

    «Θα κάνει εβδομάδες να περάσει από το πράγμα. Πρέπει να προσανατολιστούμε και εμείς και η τοπική κοινωνία ότι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει, αν υπάρξει, αποκλιμάκωση. Δεν είναι κάτι το οποίο αύριο θα αλλάξει ξαφνικά» πρόσθεσε.

    Κυκλάδες: Εκ νέου «συναγερμός» μετά τα 5,3 Ρίχτερ, συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου – «Έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας»

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ