Εγκαινιάστηκε επίσημα το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Το Ταμείο Μικροπιστώσεων, με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη στήριξη πολύ μικρών επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Εγκαινιάστηκε επίσημα το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Το Ταμείο, με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη στήριξη πολύ μικρών επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Προσφέρει άτοκη χρηματοδότηση έως 75% και πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία αίτησης, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε το νέο Ταμείο ως «εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, δίνοντας ελπίδα και δύναμη σε ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο». Παράλληλα, κάλεσε τους συναρμόδιους φορείς να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι «οι μικροχρηματοδοτήσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν μοχλό κοινωνικής και οικονομικής προόδου, προσφέροντας όχι μόνο κεφάλαιο, αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».
Ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Παπαθανάσης, υπογράμμισε ότι «η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση». Επισήμανε ότι «κάθε διαθέσιμο ευρώ που εξασφαλίσαμε από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνεται στην ενίσχυση των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. τόσο στην απορρόφηση των πόρων όσο και στην επίτευξη των οροσήμων και των μεταρρυθμίσεων».
Το Ταμείο, με συνολικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ, παρουσίασε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤ, Ισμήνη Παπακυρίλλου. Τόνισε ότι «το Ταμείο Μικροπιστώσεων παρέχεται για πρώτη φορά από την ΕΑΤ, με άτοκη χρηματοδότηση σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα και 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα». Επεσήμανε επίσης ότι «πρόκειται για μια πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία χρηματοδότησης που επιτρέπει σε κάθε μικρή επιχείρηση της χώρας να υποβάλει αίτηση δανείου με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι τρεις αδειοδοτημένοι από την Τράπεζα της Ελλάδος φορείς μικροπιστώσεων, εκπροσωπούμενοι από τους Σταμάτη Βελεγράκη (CEO AFI), Νεοκλή Στάμκο (CEO Microsmart) και Κωνσταντίνο Μακέδο (πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ).
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ειδική συζήτηση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, με τη συμμετοχή της υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος, Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργου Ζερβού, της αντιπροέδρου του ΕΒΕΑ και προέδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών, Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου, και της διευθύντριας Ερευνών της διαΝΕΟσις, Φαίης Μακαντάση.
Η κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «σκοπός είναι να αυξάνεται η συμμετοχή των γυναικών στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, όχι όμως ως “επιχειρηματικότητα ανάγκης”, αλλά και να διασφαλίζεται η διαχρονική επιτυχία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών».