Μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο βρίσκονται οι επιστήμονες που παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Το σμήνος σεισμικών δονήσεων, έχει προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα με τους αρμόδιους να αναμένουν μικρές αυξομειώσεις των μεγεθών χωρίς ωστόσο να μπορούν να αποκλείσουν εντελώς το ενδεχόμενο να σημειωθεί ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής σήμερα εχουν καταγραφεί σεισμικές δονήσεις από 3,9 Ρίχτερ έως και 4,9 Ρίχτερ, μετά τα 5,3 Ρίχτερ που καταγράφηκαν χθες το βράδυ και «σήμαναν συναγερμό».
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Σεισμολογίας και Διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Βασίλης Καραστάθης, επισήμανε ότι οι σεισμοί στην περιοχή μειώθηκαν ωστόσο δεν έχει αποκλιμακωθεί η κατάσταση. «Το θετικό στην κατάσταση είναι ότι το πλήθος σεισμών παραμένουν σταθερό ως προς τα Ρίχτερ. Είμαστε στην φάση της ύφεσης, σχετικά με την ποσότητα των σεισμών που είχαμε στην αρχή.»
Επίσης ο κ. Καραστάθης επισήμανε ότι, ένα ακόμα στοιχείο που μελετούν αυτήν την στιγμή και είναι σημαντικό, είναι να μην τοποθετηθούν τα επίκεντρα από την περιοχή που έχουν σπάσει. «Το να μετακινείται μέσα στην ζώνη που έχει σπάσει δεν είναι το πρόβλημα. Δεν θέλουμε να αλλάξει το επίκεντρο. Τα σμήνη σεισμών κρατάνε πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα σε σχέση με τις σεισμικές ακολουθίες, οι οποίες εκτονώνονται» επισήμανε.
Αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, τόνισε, ότι οι Επιστήμονες θα παραμείνουν επιφυλακτικοί. «Θα είμαστε στην αμφιβολία αν θα δώσει μεγάλο σεισμό.»
Αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, τόνισε, ότι οι Επιστήμονες θα παραμείνουν επιφυλακτικοί. «Θα είμαστε στην αμφιβολία αν θα δώσει μεγάλο σεισμό.»