Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται το πόρισμα από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για την γνησιότητα των τριών βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών. Η έκθεση των δύο δικαστικών εμπειρογνωμόνων που είχε ορίσει ο ειδικός εφέτης ανακριτής προκάλεσε αντιδράσεις από συγγενείς θυμάτων, που αμφισβητούν το πόρισμα και ζητούν να μην συμπεριληφθεί στη δικογραφία και να εξεταστεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Σημειώνεται πως στο κείμενο που παρέδωσαν οι δικαστικοί πραγματογνώμονες διευκρινίζεται ότι «η παρούσα έκθεση αφορά την ταυτοποίηση του εικονιζόμενου συρμού με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 χωρίς να πιστοποιεί την γνησιότητα του βιντεοληπτικού υλικού».
Ουσιαστικά, οι δύο πραγματογνώμονες, που είχαν οριστεί από τον εφέτη ανακριτή, στο πόρισμά τους επιβεβαιώνουν πως στα βίντεο που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος (σ.σ. εκπροσωπεί την εταιρεία security που έχει αναλάβει τη βιντεοεπιτήρηση του δικτύου του ΟΣΕ) καταγράφεται όντως η μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία, η οποία εμπλέκεται στην τραγωδία, όμως δεν προχωρούν σε κανένα συμπέρασμα σχετικά με τη γνησιότητά τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 που ανέλυσε το πόρισμα των 28 σελίδων, μόνο τα 2 από τα 3 βίντεο μπορούν να αξιοποιηθούν, αφού η λήψη του 3ου είναι από χαμηλά και δεν φαίνονται τα διακριτικά. Τα διακριτικά των container και η σειρά τους συμπίπτουν από το 2ο βίντεο και την καταγραφή τους από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη. Σε καμία από τις αμαξοστοιχίες, δεν φαίνονται δοχεία ή βυτία και υπάρχει και χρονική ταύτιση του χρονογράφου της ηλεκτράμαξας με τη χρονοσήμανση των βίντεο, με τον χρόνο να έχει επιβεβαιωθεί και από τον σταθμάρχη των Νέων Πόρων.
Η Λίλιαν Μήτσκα, μητέρα θύματος αναφέρει στον ΑΝΤ1: «Τα βίντεο που βγαίνουν τώρα δεν με συγκινούν. Εγώ αγκαλιάζω ένα κενό. Πολλές φορές εύχομαι να ήμουν εγώ στη θέση της. Και έρχονται αυτοί και μου λένε ποια δικαίωση; Αυτά τα παιδιά πρέπει να δικαιωθούν».
Η μήνυση των συγγενών σε βάρος του ανακριτή
Λίγο πριν από την κατάθεση του πορίσματος, πέντε συγγενείς θυμάτων προχώρησαν σε μήνυση σε βάρος του εφέτη ανακριτή. Όπως υποστηρίζουν – και είχε αποκαλύψει το enikos.gr – δεν υπάρχουν στη δικογραφία 649.000 αρχεία που αφορούν ηχητικά από συνομιλίες σταθμαρχών και έγγραφα με συμβάσεις από το 2009. «Δεν με αγγίζει ψυχολογικά και ηθικά η μήνυση που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων», φέρεται να απαντά ο ίδιος, σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται ο ΑΝΤ1.
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε το enikos.gr, με αφορμή τη μήνυση που κατατέθηκε κατά του ανακριτή, δικαστικές πηγές ανέφεραν πως όλα τα έγγραφα καθώς και ό,τι ηχητικό ή βιντεοληπτικό υλικό αφορά στο τραγικό δυστύχημα περιλαμβάνεται στη δικογραφία.
Η κατάσχεση «κουβέρτα»
Σε αυτά τα χιλιάδες αρχεία που φέρεται να έμειναν εκτός δικογραφία, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.
«Τα αρχεία αυτά είναι ηχητικά δεν έχουν σχέση με την αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα βίντεο. Όταν ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση από την ανακρίτρια, Ελένη Σούρλα, πριν αναλάβει την υπόθεση ο Σωτήρης Μπακαΐμης, παρήγγειλε στην αστυνομία να κάνει κατάσχεση επικοινωνιών την επίμαχη μέρα. Κατασχέθηκαν λοιπόν όλες οι επικοινωνίες, που αφορούσαν από τη μία άκρη της χώρας μέχρι την άλλη. Έγινε κατάσχεση “κουβέρτα”» ανέφερε ο δημοσιογράφος.
Τα αρχεία αυτά συγκεντρώθηκαν στην Εισαγγελία Λάρισας που φαίνεται ότι ξεχώρισε κάποια αρχεία.
Σύμφωνα με τον Τάσο Τέλλογλου, η Εισαγγελία αναφέρει ότι τα περισσότερα από αυτά τα αρχεία που είναι κρίσιμα για τη σύγκρουση των δύο τρένων έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία και πολλά από αυτά είναι άσχετα με τα περιστατικά που οδήγησαν στη σύγκρουση. «Το ερώτημα είναι αν κάποια από αυτά τα αρχεία μας απαντάνε για τις επικοινωνίες που είχαν οι μηχανοδηγοί, ειδικά με την Hellenic Train. Η Εισαγγελία λέει ότι όλα τα αρχεία που παίζουν ρόλο είναι στη δικογραφία, αλλά ο αριθμός των αρχείων δίνει την εντύπωση ότι είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν».
Όπως είπε ο δημοσιογράφος, ο ειδικός εφέτης ανακριτής, φέρεται να είπε στους δικηγόρους των συγγενών, ότι μπορούν να πάνε να δουν τα συγκεκριμένα αρχεία, αν επιθυμούν. Όσον αφορά τον κ. Σωτήρη Μπακαΐμη, ο Τάσος Τέλλογλου εκτίμησε ότι θα παραμείνει στην υπόθεση, καθώς υπάρχουν σημαντικές ανακριτικές πράξεις που πρέπει να γίνουν τις επόμενες δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα, καλούνται δύο στελέχη του υπουργείου Μεταφορών (σ.σ. σε διευθυντικές θέσεις) να απολογηθούν. Επίσης, υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, όπως η έκθεση του καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Καρώνη σχετικά με τον μηχανισμό της έκρηξης, την οποία είχε παραγγείλει ο ίδιος ο εφέτης ανακριτής τον περασμένο Μάρτιο και ακόμα δεν την έχει πάρει στα χέρια του.
Οι παραγγελίες προς την ΕΛ.ΑΣ. για έρευνα στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train
Ήταν 13 Μαρτίου 2023, λίγες ημέρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, όταν η ανακρίτρια του Γ’ Ανακριτικού Τμήματος, Ελένη Σούρλα, με παραγγελία της προς την Διεύθυνση Εγκληματολογικών ερευνών (ΔΕΕ), με την ένδειξη του ιδιαίτερα κατεπείγοντος, ζητούσε να προβεί σε έρευνα στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train, και να κατασχεθούν:
- «Όλες οι ηχητικές καταγραφές που αφορούσαν στον συντονισμό και στην διαχείριση κυκλοφορίας, σύμφωνα με τους κανονισμούς κίνησης, ασφάλειας της κυκλοφορίας και τις τεχνικές οδηγίες σε πραγματικό χρόνο των ημερών 28.02.2023 και 01.03.2023 για την περιοχή εμβέλειας του τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα Θεσσαλονίκη.
- Όλα τα έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή που τηρούνται στις ως άνω εταιρείες και αφορούν το σύνολο των κανόνων και προδιαγραφών ασφαλείας των σιδηροδρόμων κατά τις απαιτήσεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/798 και για την εφαρμογή του συστήματος ERTMS στην Ελλάδα και ειδικότερα για το υποσύστημα «Υποδομή» και το υποσύστημα «Έλεγχος χειρισμός και σηματοδότησης του σιδηροδρομικού Συστήματος βάσει των Ευρωπαϊκών Κανονισμών που ισχύουν στη χώρα μας».
Η παραγγελία αυτή, φαίνεται πως επαναλήφθηκε και την επόμενη ημέρα από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, προς την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, με την οποία η τελευταία, έλαβε εντολή να προβεί, παρουσία αρμοδίου υπαλλήλου της ΔΕΕ, «στην κατάσχεση κάθε φορέα ήχου, εικόνας ή ψηφιακών δεδομένων μορφής που ανευρεθεί κατά την έρευνα που θα διεξαχθεί στα πλαίσια της ανωτέρω παραγγελίας, όπως αναλύεται ειδικότερα στην υπ’ αριθμ. 94/2023».
Το εξώδικο στην ΔΕΕ και η απάντηση
Οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας και οι δικηγόροι τους, αναζητούσαν τα παραδοτέα από την διάταξη της κας Σούρλα, και δεν κατάφερναν να τα εντοπίσουν, όπως λένε, στη δικογραφία. Για αυτόν τον λόγο, στις 15 Ιανουαρίου 2025, συνολικά 16 από αυτούς, κατέθεσαν εξώδικο προς την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ζητώντας απαντήσεις, σχετικά με την αιτία, και βάσει ποιας εντολής, παρέλειψαν να εκτελέσουν τις εντολές, για την κατάσχεση ψηφιακών δεδομένων.
«Εξαιτίας αυτής της παράλειψης, απουσιάζουν έως και σήμερα κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία που είναι αναγκαία για την ανεύρεση της αλήθειας σχετικά με το θάνατο των δικών μας ανθρώπων. Εξαιτίας αυτής της παράλειψης, ο ΟΣΕ, αφενός, κατάφερε να αποκρύψει 252 ηχητικά αρχεία κατά την παράδοση των ηχητικών δεδομένων, αφετέρου οι εντεταλμένοι του είχαν όλο τον χρόνο για να αλλοιώσουν στοιχεία όπως ακριβώς συνέβη με το βιντεοληπτικό υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας, για το οποίο αποδείχθηκε μόλις το Νοέμβριο του 2024 ότι έχει υποστεί αλλοίωση και έχει καταστραφεί σε κρίσιμα σημεία», αναφέρεται συγκεκριμένα.
«Προχωρήσαμε άμεσα στις σχετικές ενέργειες»
Έκπληκτοι οι συγγενείς, στις 24 Ιανουαρίου 2025, έλαβαν ως απάντηση από την ΔΕΕ, πως η υπηρεσία προχώρησε άμεσα στις σχετικές ενέργειες στις 14 Μαρτίου και στις 15 Μαρτίου 2023, και μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, της εταιρείας ΕΡΓΟΣΕ και «Hellenic Train» στην Αττική, στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, τα οποία ορίστηκαν από την Ανακριτική Αρχή για τη διεξαγωγή της έρευνας, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, όπου και κατασχέθηκαν, με την τεχνική συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, μεταξύ άλλων, ψηφιακά πειστήρια.
Μάλιστα, επισημαίνεται πως τα πειστήρια που κατασχέθηκαν, απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για την διενέργεια των σχετικών εργαστηριακών εγκληματολογικών εξετάσεων. Τα εργαστηριακά αποτελέσματα, αποτυπώθηκαν στην, από 28 Ιουνίου 2023, έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, η οποία και διαβιβάσθηκε στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές, για περαιτέρω αξιολόγηση των ευρημάτων, με κοινοποίηση στο Εφετείο Λάρισας.