Στα 524 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας
Στο ιλιγγιώδες ποσό των 524 δισ. δολαρίων ανέρχεται το εκτιμώμενο κόστος για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Όπως αναφέρει το Reuters αυτό το ποσό είναι σχεδόν τρεις φορές το αναμενόμενο οικονομικό προϊόν του 2024, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ουκρανική κυβέρνηση.
Μια νέα μελέτη των θεσμικών οργάνων περιλάμβανε στοιχεία από την εισβολή της Ρωσίας πριν από τρία χρόνια έως τις 31 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 70% των ζημιών στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας από τις ρωσικές επιθέσεις.
Παρουσίασε αύξηση άνω του 7% από την τελευταία εκτίμηση των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από ένα χρόνο, με τους τομείς της στέγασης, των μεταφορών, της ενέργειας, του εμπορίου και της εκπαίδευσης να είναι οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο.
Η μελέτη ποσοτικοποιεί τις άμεσες φυσικές ζημιές σε κτίρια και άλλες υποδομές, τον αντίκτυπο στη ζωή και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων και το κόστος για την «ανοικοδόμηση καλύτερης κατάστασης», ανέφεραν τα θεσμικά όργανα σε κοινό δελτίο τύπου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιέζει να τερματιστεί ο πόλεμος μέσω συνομιλιών με τη Ρωσία και την Ουκρανία, λέγοντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί σε λίγες εβδομάδες.
Ζημιές στο 13% του στεγαστικού αποθέματος
«Κατά το περασμένο έτος, οι ανάγκες ανάκαμψης της Ουκρανίας συνέχισαν να αυξάνονται λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων της Ρωσίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ (Denys Shmyhal).
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει διαθέσει 7,37 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση των αναγκών προτεραιότητας για το 2025, με τη στήριξη των δωρητών, αλλά εξακολουθεί να έχει χρηματοδοτικό κενό σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρεται στην κοινή δήλωση.
Η τελευταία αξιολόγηση, που χρησιμοποιεί μια καθολική μεθοδολογία για την εκτίμηση των ζημιών και των αναγκών, διαπίστωσε ότι οι άμεσες ζημιές στην Ουκρανία από τις ρωσικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί σε 176 δισεκατομμύρια δολάρια από 152 δισεκατομμύρια δολάρια που αναφέρθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024.
Περίπου το 13% του συνολικού στεγαστικού αποθέματος της Ουκρανίας έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί, επηρεάζοντας περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Τεράστιες ζημιές στις ενεργειακές υποδομές
Υπήρξε, ακόμα, αύξηση κατά 70% των κατεστραμμένων ή ισοπεδωμένων υποδομών στον τομέα της ενέργειας από την τελευταία αξιολόγηση πριν από ένα χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας, της μεταφοράς, της υποδομής διανομής και της τηλεθέρμανσης.
Ο τομέας της στέγασης αντιπροσώπευε περίπου 84 δισεκατομμύρια δολάρια των συνολικών μακροπρόθεσμων αναγκών, ακολουθούμενος από τις μεταφορές με σχεδόν 78 δισεκατομμύρια δολάρια, την ενέργεια και τα ορυχεία με σχεδόν 68 δισεκατομμύρια δολάρια, το εμπόριο και τη βιομηχανία με πάνω από 64 δισεκατομμύρια δολάρια και τη γεωργία με πάνω από 55 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μόνο το κόστος της απομάκρυνσης και της διαχείρισης των συντριμμιών υπολογίστηκε σε σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει η έκθεση.
Η Antonella Bassani, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δήλωσε ότι η αξιολόγηση δείχνει την πρόοδο που έχει ήδη σημειώσει η Ουκρανία όσον αφορά τη φυσική και οικονομική ανάκαμψη, τις μεταρρυθμίσεις και τις ανάγκες ανασυγκρότησης.
Εξαιρούνται ανάγκες άνω των 13 δισ. δολαρίων σε οκτώ τομείς που έχουν ήδη καλυφθεί από την Ουκρανία με την υποστήριξη των εταίρων της και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό περιλαμβάνει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια που εκταμιεύτηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κονδύλια των δωρητών για στεγαστικές ανάγκες και πάνω από 2.000 χιλιόμετρα (1.243 μίλια) επείγουσας επισκευής δρόμων.
Κρίσιμος ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα
Ο ιδιωτικός τομέας κάλυψε ορισμένες από τις κρίσιμες ανάγκες, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο του στη διαδικασία ανάκαμψης και ανασυγκρότησης. Πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επενδύουν στις επισκευές και την ανθεκτικότητα, μεταξύ άλλων μέσω κατανεμημένων ενεργειακών λύσεων, όπως μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, ηλιακούς συλλέκτες και βιοαέριο.
Με βάση προηγούμενες εκτιμήσεις του IFC (International Finance Corporation ), ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε δυνητικά να καλύψει το ένα τρίτο των συνολικών αναγκών, παρέχοντας ένα ουσιαστικό συμπλήρωμα στις δημόσιες επενδύσεις.
«Το πραγματικό κόστος του πολέμου μετριέται σε ανθρώπινες ζωές και μέσα διαβίωσης», δήλωσε ο Matthias Schmale, ο μόνιμος και ανθρωπιστικός συντονιστής του ΟΗΕ στην Ουκρανία.
«Πέρα από την άμεση βοήθεια, πρέπει να συμβάλουμε στο να ανοίξουμε ευκαιρίες σε κλίμακα για τον λαό της Ουκρανίας να ανοικοδομήσει τη ζωή του με αξιοπρέπεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσουμε σε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη και να δώσουμε προτεραιότητα στη συμπερίληψη ευάλωτων ομάδων μεταξύ των γυναικών και των κοριτσιών, των παιδιών, των εκτοπισμένων, των κοινοτήτων Ρομά, των βετεράνων πολέμου και των ατόμων με αναπηρία.
Ο δρόμος προς τα εμπρός απαιτεί ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων, μείωση του ρίσκου των επενδύσεων και σταθερή δέσμευση από όλους μας όχι μόνο να βοηθήσουμε τις δομές αλλά και να στηρίξουμε την αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού των κοινοτήτων που έχουν πληγεί από τον πόλεμο».