Δευτέρα, 3 Μαρτίου, 2025
More

    Παραδοσιακή και πεντανόστιμη συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί

    Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή είναι ιδανική για περιόδους νηστείας, αλλά και για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

    Υλικά

    • 100 αμπελόφυλλα, φρέσκα ή κονσερβοποιημένα
    • 1 κούπα ρύζι καρολίνα
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
    • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
    • 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
    • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
    • Χυμός από 2 λεμόνια
    • Αλάτι και πιπέρι

    Οδηγίες

    Προετοιμασία αμπελόφυλλων:

    1. Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα αμπελόφυλλα, ζεματίστε τα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
    2. Στη συνέχεια, στραγγίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.
    3. Αν χρησιμοποιείτε κονσερβοποιημένα αμπελόφυλλα, ξεπλύντε τα καλά με κρύο νερό.

    Γέμιση:

    1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
    2. Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετε για 1-2 λεπτά.
    3. Ρίξτε 1 κούπα νερό, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το νερό, αλλά να παραμείνει al dente.
    4. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το ρύζι να κρυώσει ελαφρώς.
    5. Προσθέστε τα μυρωδικά, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά.

    Γέμισμα αμπελόφυλλων:

    1. Απλώστε ένα αμπελόφυλλο σε μια επίπεδη επιφάνεια, με την ανάποδη πλευρά προς τα πάνω.
    2. Τοποθετήστε 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση στο κέντρο του αμπελόφυλλου.
    3. Διπλώστε τις πλευρές προς τα μέσα και τυλίξτε το αμπελόφυλλο σε ένα σφιχτό ρολό.
    4. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα.

    Μαγείρεμα:

    1. Στρώστε τον πάτο μιας κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα.
    2. Τοποθετήστε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, το ένα κοντά στο άλλο.
    3. Ρίξτε αρκετό νερό ώστε να καλύψει τα ντολμαδάκια.
    4. Τοποθετήστε ένα πιάτο ανάποδα πάνω από τα ντολμαδάκια, για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο.
    5. Σιγοβράστε για περίπου 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα αμπελόφυλλα και να ψηθεί το ρύζι.

    Σερβίρισμα:

    1. Αφήστε τα ντολμαδάκια να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρετε.
    2. Μπορείτε να τα σερβίρετε με επιπλέον χυμό λεμονιού.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ