Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή είναι ιδανική για περιόδους νηστείας, αλλά και για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή.
Υλικά
- 100 αμπελόφυλλα, φρέσκα ή κονσερβοποιημένα
- 1 κούπα ρύζι καρολίνα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- Χυμός από 2 λεμόνια
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
Προετοιμασία αμπελόφυλλων:
- Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα αμπελόφυλλα, ζεματίστε τα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Στη συνέχεια, στραγγίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.
- Αν χρησιμοποιείτε κονσερβοποιημένα αμπελόφυλλα, ξεπλύντε τα καλά με κρύο νερό.
Γέμιση:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετε για 1-2 λεπτά.
- Ρίξτε 1 κούπα νερό, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το νερό, αλλά να παραμείνει al dente.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το ρύζι να κρυώσει ελαφρώς.
- Προσθέστε τα μυρωδικά, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
Γέμισμα αμπελόφυλλων:
- Απλώστε ένα αμπελόφυλλο σε μια επίπεδη επιφάνεια, με την ανάποδη πλευρά προς τα πάνω.
- Τοποθετήστε 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση στο κέντρο του αμπελόφυλλου.
- Διπλώστε τις πλευρές προς τα μέσα και τυλίξτε το αμπελόφυλλο σε ένα σφιχτό ρολό.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα.
Μαγείρεμα:
- Στρώστε τον πάτο μιας κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα.
- Τοποθετήστε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, το ένα κοντά στο άλλο.
- Ρίξτε αρκετό νερό ώστε να καλύψει τα ντολμαδάκια.
- Τοποθετήστε ένα πιάτο ανάποδα πάνω από τα ντολμαδάκια, για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο.
- Σιγοβράστε για περίπου 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα αμπελόφυλλα και να ψηθεί το ρύζι.
Σερβίρισμα:
- Αφήστε τα ντολμαδάκια να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρετε.
- Μπορείτε να τα σερβίρετε με επιπλέον χυμό λεμονιού.