Δευτέρα, 10 Μαρτίου, 2025
More

    Φάμελλος στη Realnews: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η φωνή της δικαιοσύνης, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας στην προανακριτική

    Προανακριτική που θα αφορά όλο το επιτελικό κράτος προαναγγέλλει ο Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη Βουλή αμετανόητος, με μόνη έγνοια του τη διατήρηση της εξουσίας.

    Στον ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΚΙΡΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

    Μιλώντας στη Realnews, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χαρακτήρισε υποχρέωση της αντιπολίτευσης την πρόταση δυσπιστίας και κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι παραπλάνησε τον ελληνικό λαό για την τραγωδία των Τεμπών ώστε να κερδίσει τις εκλογές.

    Ήταν μια εβδομάδα με συνεχές σφυροκόπημα στην κυβέρνηση. Προανακριτική, προ ημερησίας συζήτηση και πρόταση δυσπιστίας. Ποια είναι τα «κέρδη» για την αντιπολίτευση; Θεωρείτε πως οι πολίτες έγιναν σοφότεροι;

    Αυτό που έγινε αυτή την εβδομάδα ήταν μόνο η αρχή. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Το θεσμικό και δημοκρατικό «σφυροκόπημα» θα συνεχιστεί, για να χυθεί άπλετο φως και να σταματήσει η συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών. Καταθέσαμε αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση για να απολογηθεί και να λογοδοτήσει ο κ. Μητσοτάκης. Προσπάθησε να την αποφύγει, καταστρατηγώντας τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά δεν τα κατάφερε.

    Η πρόταση δυσπιστίας ήταν αποτέλεσμα της εναρμόνισης της αντιπολίτευσης με την κοινωνία, που έχει ήδη απονομιμοποιήσει την κυβέρνηση. Δεν έγινε για να μετρήσουμε «κέρδη» και «ζημίες», αλλά ήταν δημοκρατική και συνταγματική μας υποχρέωση. Στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αμετανόητος. Τον ενδιαφέρει μόνο η καρέκλα του πρωθυπουργού. Αντιμετώπισε με αλαζονεία και υπεροψία τον ελληνικό λαό, χωρίς να δείχνει την παραμικρή διάθεση να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

    Εμείς μπορέσαμε να αποκαλύψουμε την άρνηση της κυβέρνησης να αποκαλυφθεί η αλήθεια, αλλά και να καταθέσουμε προτάσεις για να υπάρχουν ασφάλεια, κράτος δικαίου και αλλαγή πολιτικής στη χώρα μας. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να υπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο εξελέγη. Έχει ήδη καταρρεύσει στη συνείδηση της κοινωνίας. Και γι’ αυτό απαιτείται σύντομα πολιτική αλλαγή.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση υπερψήφισε την προανακριτική, σημειώνοντας, ωστόσο, πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Εσείς θεωρείτε πως μπορείτε να στοιχειοθετήσετε ποινικές ευθύνες του τέως υφυπουργού ή θα είναι μία ακόμη προανακριτική όπως οι άλλες;

    Η πρώτη προανακριτική πρέπει να επιτελέσει το έργο της και στο τέλος να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στον φυσικό δικαστή τους. Να αποδοθούν οι ευθύνες, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, και να αποκαλυφθεί ο εντολέας του μπαζώματος. Αν επιχειρήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. κουκούλωμα, όπως έκανε στην περίπτωση του Κώστα Καραμανλή, θα αντιμετωπίσει την οργή της κοινωνίας.

    Στην προανακριτική οι βουλευτές οφείλουν να ερευνήσουν όλα τα στοιχεία για την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος ελέγχοντας και άλλα πιθανά αδικήματα, όπως η προσβολή μνήμης νεκρού, η υπόθαλψη εγκληματία και η παρακώλυση Δικαιοσύνης και ό,τι άλλο αποκαλυφθεί.

    Και υπάρχει, επίσης, πρόσθετη συσχετιζόμενη δικογραφία για κακουργηματική απιστία και για άλλα πολιτικά πρόσωπα, διότι το μπάζωμα χρηματοδοτήθηκε με δημόσια κονδύλια. Είμαστε ξεκάθαροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι η φωνή της δικαιοσύνης, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας στην προανακριτική. Δεν θα επιτρέψουμε να κρυφτεί η αλήθεια.

    Χαρακτηρίζετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ενορχηστρωτή της συγκάλυψης». Θεωρείτε πως υπάρχει επιχείρηση συγκάλυψης; Και πρόκειται μόνο για την αποποίηση ευθυνών ή βλέπετε κάτι άλλο πίσω από τη στάση της κυβέρνησης;

    Ο πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί ότι παραπλάνησε και την κοινωνία και τη Δικαιοσύνη μιλώντας για «θεωρίες συνωμοσίας» για την πιθανότητα μεταφοράς εύφλεκτων υλικών στην εμπορική αμαξοστοιχία. Ισχυρίστηκε ότι το μπάζωμα έγινε δήθεν για «καλό σκοπό», ενώ το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ μιλά για καταστροφή σημαντικών πειστηρίων.

    Στην εξεταστική επιτροπή, η πλειοψηφία έκοψε μάρτυρες για να αποκρύψει την αλήθεια. Η Ν.Δ. αγνόησε, επίσης, τη δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέως για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών για τον κ. Καραμανλή. Πόσες πια αποδείξεις χρειάζονται για την επιχείρηση συγκάλυψης; Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης κέρδισαν τις εκλογές του 2023 γιατί παραπλάνησαν τον ελληνικό λαό για το έγκλημα των Τεμπών. Εκεί στόχευε η συγκάλυψη. Αυτή είναι η αιτιώδης σχέση που εξηγεί και φωτίζει τον δόλο της.

    Ζητάτε επιτακτικά να έρθει να καταθέσει στην προανακριτική ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί επιμένετε σε αυτό;

    Στη χώρα που όλα γίνονται «με εντολή Μητσοτάκη» το μπάζωμα έγινε μόνο του; Θα ήταν παραβίαση του θεσμικού πλαισίου αν δεν ζητούσαμε να έρθει ο κ. Μητσοτάκης στην προανακριτική να καταθέσει ως μάρτυρας.

    Εκείνος ήταν θεσμικά ο εντολέας και ο πολιτικός προϊστάμενος του κ. Τριαντόπουλου. Υπάρχουν εξάλλου e-mails που αποδεικνύουν ότι ο κ. Σκέρτσος και ο κ. Γεραπετρίτης και γνώριζαν και ενημερώνονταν για το μπάζωμα και την πληρωμή του. Η προανακριτική θα αφορά όλο το επιτελικό κράτος, που λειτουργεί ως σκοτεινός μηχανισμός εξυπηρέτησης συμφερόντων και συγκάλυψης. Θα επιμείνουμε, λοιπόν, να έρθει ο κ. Μητσοτάκης με τους υπουργούς του και να αποκαλυφθεί η αλήθεια, όσο και αν τη φοβάται.

    Σκοπεύετε να ζητήσετε προανακριτικές και για άλλα κυβερνητικά πρόσωπα για το μπάζωμα στον χώρο της τραγωδίας;

    Για όποιο κυβερνητικό στέλεχος έρχεται δικογραφία στη Βουλή εμείς θα ζητάμε τη σύσταση προανακριτικής, με τον όρο να μην αμνηστευθεί κανείς και να οδηγηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον φυσικό δικαστή, ώστε να λάμψει η αλήθεια. Αυτό αφορά και τη δικογραφία για κακουργηματική απιστία για την πληρωμή του μπαζώματος. Οφείλουμε να ερευνηθούν όλες οι δικογραφίες, όλοι οι εμπλεκόμενοι, αλλά και να επισημάνουμε τη μεγάλη καθυστέρηση να έρθουν οι φάκελοι στη Βουλή.

    Η πρόταση δυσπιστίας πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να συμφωνήσετε με το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί η συμφωνία να είναι οδηγός για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων;

    Εμείς με τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας είχαμε συμφωνήσει να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας εδώ και έναν μήνα. Μόλις το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με αυτή τη θέση, χρειάστηκαν λίγες μόνο ώρες για να συνταχθεί το κείμενο της δυσπιστίας. Η κοινή κατάθεση πρότασης δυσπιστίας είναι θετικό βήμα. Οταν ο λαός με ενότητα στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση, δεν μπορούμε να μη δώσουμε απαντήσεις. Το μείζον ζητούμενο είναι να δώσουμε απαντήσεις στην κοινωνία για μια προοδευτική κυβερνητική διέξοδο. Για τον λόγο αυτόν, στόχος μας είναι η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ώστε να υπάρξει απάντηση στη δυστοπία που έχει φέρει ο κ. Μητσοτάκης. Εχουμε ιστορική ευθύνη και την έχω αναλάβει και προσωπικά.

    Ζητάτε το τελευταίο διάστημα από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές. Συμφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ οι κάλπες, όταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι στην πέμπτη θέση με μονοψήφιο ποσοστό;

    Ζητάμε να φύγει η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν εκλογές γιατί αυτό είναι απαίτηση και ανάγκη της κοινωνίας και της χώρας, δεν το σταθμίζουμε με μικροκομματικά ή δημοσκοπικά οφέλη. Η κοινωνία δεν εμπιστεύεται τον κ. Μητσοτάκη.

    Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Να είστε σίγουρος πως, μόλις στηθούν κάλπες, θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες δυναμικές και οι κοινωνικές συμμαχίες και ο λαός θα δώσει τη λύση.

    Σίγουρα δεν μπορεί να είστε ικανοποιημένος από τις χαμηλές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Τι πιστεύετε ότι φταίει;

    Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πέρασε πριν από έναν χρόνο μια πολύ δύσκολη περίοδο.

    Πλέον ανασυγκροτείται, διευρύνεται και ισχυροποιείται. Τα μηνύματα από την πολιτική εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Σταμάτησε η πτώση και είχαμε ήδη μια μικρή άνοδο τους τελευταίους τρεις μήνες.

    Από την άλλη, δεν πρέπει να υποτιμούμε και το συνολικό πρόβλημα αξιοπιστίας της πολιτικής και των θεσμών στη χώρα υπ’ ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος απαξιώνει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανελλιπώς τα τελευταία έξι χρόνια. Στο χέρι μας είναι να επαναφέρουμε την αξιοπιστία στην πολιτική και στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και να δείξουμε στην κοινωνία ότι εμείς είμαστε η φωνή της μέσα και έξω από τη Βουλή.

    Παρά το γεγονός ότι έχετε κάνει άνοιγμα στη Νέα Αριστερά για την επιστροφή των πρώην συντρόφων σας, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. Σκοπεύετε να συνεχίσετε το κάλεσμα προς τους «11» και πόσο θα τους περιμένετε;

    Η κοινή πρόταση δυσπιστίας με τη Νέα Αριστερά, αλλά κυρίως η ίδια η τριήμερη συζήτηση, έδειξε ότι υπάρχουν χώρος και δυνατότητες κοινής δράσης και συμπόρευσης.

    Το κάλεσμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι κοινωνική ανάγκη για την προοδευτική προοπτική του τόπου μας. Και είναι υποχρέωσή μας να απαντήσουμε σε αυτό το αίτημα της κοινωνίας και να δημιουργηθεί η απαραίτητη δυναμική. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., παράλληλα, είναι υποχρεωμένος να δυναμώσει, ώστε να συμβάλει σε προοδευτικές συνεργασίες, αφουγκραζόμενος τον κόσμο που μας λέει «βρείτε τα».

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ