Στον ιδιωτικό τομέα, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ ή κατά 6,02% αφορά 575.000 εργαζομένους και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2025, που σημαίνει ότι θα δουν τη διαφορά στη μισθοδοσία του Απριλίου.
Ο κατώτατος μισθός 2025 διαμορφώνεται πλέον στα 880 ευρώ μεικτά, από 830 ευρώ που είναι τώρα, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Συνολικά από την αύξηση του κατώτατου μισθού ωφελούνται περίπου 1,6 εκατ. εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άνεργοι και ειδικές κατηγορίες, όπως οι μητέρες που λαμβάνουν για 9 μήνες παροχή ίση με τον κατώτατο μισθό, αλλά και γονείς που κάνουν χρήση της γονικής άδειας, η οποία αμείβεται με βάση τον εκάστοτε κατώτατο μισθό.
Στον ιδιωτικό τομέα, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ ή κατά 6,02% αφορά 575.000 εργαζομένους και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2025, που σημαίνει ότι θα δουν τη διαφορά στη μισθοδοσία του Απριλίου.
Το βασικό ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη αυξάνεται από τα 37,07 ευρώ στα 39,30 ευρώ.
Η μικτή αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από 1ης/4/2025 θα ανέλθει στα 50 ευρώ, αλλά η καθαρή αύξηση που θα μείνει στην τσέπη των εργαζομένων στο τέλος του Απριλίου θα είναι μικρότερη λόγω ασφαλιστικών και φορολογικών κρατήσεων. Για παράδειγμα:
- Ο μικτός κατώτατος μισθός των 880 ευρώ για έναν άγαμο εργαζόμενο χωρίς προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 763 ευρώ μετά τις ασφαλιστικές κρατήσεις και στα 743 ευρώ μετά τον φόρο, που είναι και η καθαρή αμοιβή του εργαζομένου. Επομένως από την αύξηση των 50 ευρώ, στην τσέπη του εργαζομένου θα μείνουν 34 ευρώ.
- Για έναν έγγαμο εργαζόμενο χωρίς προϋπηρεσία με ένα παιδί ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 752 ευρώ μετά τις ασφαλιστικές και φορολογικές κρατήσεις.
- Για έγγαμο εργαζόμενο χωρίς προϋπηρεσία με δύο παιδιά ο καθαρός κατώτατος διαμορφώνεται στα 762 ευρώ μετά τις ασφαλιστικές και φορολογικές κρατήσεις, που σημαίνει ότι η καθαρή αύξηση είναι 43 ευρώ (λόγω τέκνων που μειώνουν τη φορολογία).
Στα 540 ευρώ ανεβαίνει το επίδομα ανεργίας
Η αύξηση στον κατώτατο μισθό ανεβάζει το βασικό επίδομα ανεργίας από τα 509 ευρώ μηνιαίως στα 540 ευρώ από την 1η Απριλίου, ενώ αυξάνεται και το νέο επίδομα ανεργίας που θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον Απρίλιο και θα συνδέει το ποσό του επιδόματος με την προϋπηρεσία και τον μισθό που είχαν οι εργαζόμενοι πριν μείνουν άνεργοι. Το νέο επίδομα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 15.000 ανέργους και το ποσό θα κυμαίνεται από 687,75 ευρώ έως και 1.375,50 ευρώ για τους υψηλόμισθους με προϋπηρεσία άνω των 20 ετών. Το μέγιστο ποσό του επιδόματος θα καταβάλλεται μόνον για το πρώτο τρίμηνο και στη συνέχεια το επίδομα θα μειώνεται, καθώς η φιλοσοφία του νέου συστήματος είναι, πρώτον, να ενισχύονται περισσότερο οι άνεργοι που εργάστηκαν και πλήρωσαν εισφορές για περισσότερα χρόνια και, δεύτερον, να ενδιαφερθούν για γρήγορη επανένταξη στην απασχόληση, καθώς όσο καθυστερούν το επίδομα θα κατεβαίνει.
Δεδομένου ότι από την 1η Απριλίου 2025 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχεται σήμερα σε 830 ευρώ, θα αυξηθεί στα 880 ευρώ:
1) Ο εισαγωγικός βασικός μισθός στο Δημόσιο, που λαμβάνεται από νεοπροσληφθέντα υπάλληλο της κατηγορίας της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) και ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα 850 ευρώ, θα πρέπει κι αυτός από την 1η-4-2025 να ανέλθει στα 880 ευρώ, ώστε να είναι ίσος με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η-4-2025 ο εισαγωγικός βασικός μισθός στο Δημόσιο θα αυξηθεί κατά 30 ευρώ, προκειμένου να μην υπολείπεται του νέου κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα.
2) Η αύξηση των 30 ευρώ θα καταβληθεί οριζόντια και σε όλους τους άλλους βασικούς μισθούς σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και βαθμούς του Δημοσίου. Θα χορηγηθεί, δηλαδή, οριζόντια αύξηση 30 ευρώ σε όλους τους βασικούς μισθούς, τόσο των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων όσο των δημοσίων λειτουργών (ενστόλων, δικαστικών, ερευνητών, ιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών κ.λπ.) που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Την οριζόντια αυτή αύξηση θα λάβουν συνολικά 770.000 εργαζόμενοι του Δημοσίου.