X
Τρίτη, 8 Απριλίου, 2025
More

    Τέμπη: Αυτό είναι το κεφάλαιο για την πυρόσφαιρα που θα αφαιρεθεί από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ – Οι εξελίξεις και η προκαταρκτική μετά τις αποστάσεις της Πίζας και της Γάνδης

    Τέμπη: Αυτό είναι το κεφάλαιο για την πυρόσφαιρα που θα αφαιρεθεί από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ – Οι εξελίξεις και η προκαταρκτική μετά τις αποστάσεις της Πίζας και της Γάνδης

    Στην απόσυρση του κεφαλαίου για την πυρόσφαιρα από το πόρισμά του για την εθνική τραγωδία των Τεμπών θα προχωρήσει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του Οργανισμού, Χρήστος Παπαδημητρίου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη.

    Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις από την Επιτροπή όσον αφορά στο κομμάτι της πυρόσφαιρας, ενώ θα ζητηθεί να απαλειφθεί κάθε αναφορά στα Πανεπιστήμια της Πίζας και της Γάνδης και θα ζητηθεί να υπάρξει εκ νέου πιστοποίηση.

    Στο μεταξύ, ερωτήματα δημιουργούνται με βάση και τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Βασικό ερώτημα είναι γιατί η ΕΔΑΠΟ δεν έχει παραδώσει στον ανακριτή μέσω του ΕΟΔΑΣΑΑΜ τις προσομοιώσεις, που τελικά απέκλειαν τα έλαια σιλικόνης από τα πιθανά αίτια της πυρόσφαιρας. Η ΕΔΑΠΟ είναι η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών, βασικό μέλος της οποίας είναι ο μηχανολόγος και τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων Κώστας Λακαφώσης.

    Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, τις τελικές προσομοιώσεις που έκανε η ΕΔΑΠΟ δεν τις έχει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αν και τις έχει ζητήσει ο ίδιος με τρεις επιστολές αλλά ακόμα δεν τις έχει λάβει. Έχει παραδώσει όλο το υποστηρικτικό υλικό για την έρευνα στον εφέτη ανακριτή, αλλά όχι τις προσομοιώσεις.

    Την Κυριακή  (6/4) έγινε γνωστό ότι το Πανεπιστήμιο της Γάνδης διαφωνεί με τους ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους το ίδρυμα «κατέληξε σε ακριβή συμπεράσματα για τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη και συμπέρασμα στην ύπαρξη τουλάχιστον 3.5 τόνων παράνομου εύφλεκτου υγρού, που μεταφέρονταν στο πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας πάνω σε δεξαμενή διαστάσεων ενός επί δυόμισι μέτρων».

    Επίσης, το Πανεπιστήμιο της Πίζας, με επιστολή του, ζήτησε να τροποποιηθεί το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία των Τεμπών και συγκεκριμένα το κομμάτι που αφορά στα αίτια της πυρόσφαιρας, καλώντας τον Οργανισμό να μην γίνεται αναφορά στο ίδρυμα επειδή δεν υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ τους.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφέρθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την πιστοποίηση -από εξειδικευμένο ίδρυμα- των αποτελεσμάτων του πορίσματός του για τα αίτια της δημιουργίας της πυρόσφαιρας που προκλήθηκε μετά την σύγκρουση των δύο μοιραίων αμαξοστοιχιών. Όπως προκύπτει, από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου του Οργανισμού που έγιναν την 1η Απριλίου και την 4η Απριλίου, τη διαδικασία πιστοποίησης των αποτελεσμάτων της πυρόσφαιρας, θα αναλάβουν ο Δημόκριτος, όπως πρώτο το enikos.gr είχε αποκαλύψει, και τουλάχιστον άλλο ένα ίδρυμα.

    Μετά τις εξελίξεις αυτές η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη ζήτησε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το πόρισμα. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητεί να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες αξιόποινες πράξεις, όπως της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς, κατόπιν της διάψευσης εκ μέρους εκπροσώπων των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας για όσα τους αποδίδονται στο πόρισμα.

    Ζητεί επίσης να διερευνηθεί ποιο ρόλο διαδραμάτισε στη διατύπωση του συμπεράσματος για την πυρόσφαιρα η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών, Κώστας Λακαφώσης.

    Πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Το επίμαχο κεφάλαιο που θα αποσυρθεί

    Παρακάτω ακολουθεί μεταφρασμένο το επίμαχο κεφάλαιο για την πυρόσφαιρα, που πρόκειται να αποσυρθεί από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη:

    «Αναζητήθηκε εξωτερική επιστημονική συνδρομή, κυρίως σχετικά με τις πιθανές αιτίες και συνέπειες της πυρκαγιάς που ξέσπασε αμέσως μετά τη σύγκρουση. Στην ανάλυση αυτή συνέβαλαν οι ακόλουθοι φορείς: RI.SE Research Institutes of Sweden, Πανεπιστήμιο της Γάνδης (Βέλγιο), Πανεπιστήμιο της Πίζας (Ιταλία), RST Labs (Γερμανία), καθώς και ο Καθηγητής Χημικής Μηχανικής κ. Κωνσταντόπουλος.

    Γνώμες ειδικών και προσομοιώσεις 

    Με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες μέσω του βίντεο από 3 διαφορετικές κάμερες που έχουν καταγράψει το συμβάν ως το μοναδικό διαθέσιμο στοιχείο, επιχειρήθηκαν επίσης προσπάθειες υπολογισμού ή/και προσομοίωσης των πιθανών αιτιών της ανάφλεξης, της πυρόσφαιρας και των πυρκαγιών, μέσω αντίστροφης μηχανικής. Για αυτό, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ απευθυνόταν σε ιδρύματα με ειδική τεχνογνωσία σε θέματα ατυχημάτων, εκρήξεων και πυρκαγιών. Πέντε από αυτούς, από διάφορες χώρες, αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την έρευνα για συγκεκριμένους και νόμιμους λόγους. Ωστόσο, ήταν δυνατό για τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ να οργανώσει την απαραίτητη υποστήριξη όπως περιγράφεται παρακάτω.

    Πρώτον, το RI.SE, ένα κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο που συνεργάζεται με τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία και την κοινωνία ως κεντρικό τμήμα του σουηδικού συστήματος καινοτομίας, ανατέθηκε για ένα έργο αξιολόγησης διάρκειας 2 εβδομάδων σχετικά με τη δυνατότητα ανάφλεξης γνωστών υλικών και ουσιών στο τρένο. Το RI.SE παρείχε μια έκθεση που προσφέρει γνώμη σχετικά με την πιθανότητα διάσπασης υγρού ελαίου σιλικόνης σε σταγονίδια μεγεθών που κυμαίνονται από 0,5 έως 4 mm και αυτά τα σταγονίδια διασκορπίζονται σε μια περιοχή που θα ήταν σύμφωνη με τις παρατηρήσεις για το μέγεθος της πυρόσφαιρας και τα ευρήματα στο σημείο του ατυχήματος. Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, είναι δυνατό να υπάρξει διάσπαση του ελαίου πυριτίου με τέτοιο τρόπο ώστε σταγονίδια των αναφερόμενων μεγεθών να δημιουργηθούν και να διασκορπιστούν στην περιοχή. Έτσι, ο μηχανισμός της ανάφλεξης του ελαίου σιλικόνης και της δημιουργίας μιας πυρόσφαιρας θεωρείται θεωρητικά δυνατός σύμφωνα με αναφορές στη βιβλιογραφία.

    Επιπλέον, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ επικοινώνησε με τον κ. Κωνσταντόπουλο, Καθηγητή Χημικής Μηχανικής στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Αερολυμάτων & Σωματιδίων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ερωτήσεις σχετικά με την πιθανότητα σχηματισμού εύφλεκτου μείγματος αερολύματος ελαίου σιλικόνης ως άμεση αιτία της συντριβής. Ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος προσέφερε μια σύντομη τεχνική έκθεση για τα εν λόγω ζητήματα, δηλώνοντας ότι, δεδομένου του περίπου χρόνου 0,4 δευτερολέπτων για την αρχική ανάφλεξη και ανάπτυξη της πυρόσφαιρας, δεν υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος να υποδηλωθεί ότι μια τέτοια μεταφορά ενέργειας και ανάφλεξη και καύση ελαίου σιλικόνης θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί στο δεδομένο χρονικό πλαίσιο και ρυθμό ανάπτυξης της πυρόσφαιρας. Επιπλέον, ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος υπολόγισε την ποσότητα λευκής σκόνης (διοξείδιο της σιλικόνης, SiO2) που θα είχε σχηματιστεί μετά την καύση 2,4 μετρικών τόνων ελαίου PDMS, σε ποσότητα 1,94 μετρικών τόνων που σαφώς δεν υπήρχαν στο σημείο του ατυχήματος.

    Παράλληλα, υπό την επίβλεψη της EDAPO, εκτελέστηκαν προσομοιώσεις υπολογιστικής δυναμικής ρευστών (CFD) σε μια προσπάθεια να αναδημιουργηθεί το συμβάν όπως καταγράφηκε από τις κάμερες χρησιμοποιώντας μόνο μαθηματικά μοντέλα υπολογιστή και τα εργαλεία οπτικοποίησης τους:

    – Το Fire Dynamics Simulator (FDS) είναι ένα μοντέλο CFD ροής ρευστού που καθοδηγείται από τη φωτιά. Το λογισμικό επιλύει αριθμητικά μια μορφή των εξισώσεων Navier-Stokes κατάλληλη για χαμηλή ταχύτητα, θερμικά καθοδηγούμενη ροή, με έμφαση στη μεταφορά καπνού και θερμότητας από πυρκαγιές.

    – Το Smokeview (SMV) είναι ένα πρόγραμμα οπτικοποίησης που χρησιμοποιείται για την εμφάνιση της εξόδου των προσομοιώσεων FDS και CFAST. Τα προηγμένα χαρακτηριστικά των μοντέλων CFD (όπως ο χειρισμός σύνθετων τρισδιάστατων γεωμετριών και περιβαλλόντων, η ανάλυση αντιδραστικής ή μη ροής συμπιεστών ή μη συμπιεστών ρευστών) είναι αποδεκτά και έγκυρα επιστημονικά εργαλεία για την υποστήριξη της αξιολόγησης δυναμικών συνεπειών στην προοπτική εφαρμογής σε προηγμένες μελέτες ασφάλειας που αφορούν πυρκαγιές και εκρήξεις. Αυτό επιβεβαιώθηκε από ειδικούς από τα πανεπιστήμια της Πίζας και της Γάνδης, με τα οποία ήρθαν σε επαφή κατόπιν σύστασης του TU Delft ως γνωστοί διεθνείς ειδικοί στον τομέα της CFD.

    Τόσο το Πανεπιστήμιο της Πίζας όσο και το Πανεπιστήμιο της Γάνδης προσέφεραν μια γνώμη σχετικά με την επιστημονική εγκυρότητα της ανάλυσης CFD για τη μοντελοποίηση των αναφλεγμονών. Επιπλέον, η ΕΟΔΑΣΑΑΜ ανέθεσε σύμβαση στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης για να επανεξετάσει τις εργασίες για την ανάλυση CFD του ατυχήματος στα Τέμπη, όπως είχε ήδη γίνει από την EDAPO. Αυτή η ανασκόπηση κατέληξε σε μια αναφορά που παρείχε μια τεχνική γνώμη σχετικά με την εγκυρότητα των μεταβλητών και των παραμέτρων για μοντελοποίηση που είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα στις προσομοιώσεις CFD, προκειμένου να αναπαραχθεί το γεγονός όπως καταγράφηκε από τις κάμερες με τα πιο ρεαλιστικά σενάρια.

    Η προσαρμογή ορισμένων από τις μεταβλητές και τις παραμέτρους οδήγησε σε ένα βελτιωμένο και πιο αξιόπιστο σύνολο προσομοιώσεων και αναλύσεων CFD, που οδήγησε στα ακόλουθα ευρήματα:

    α) Μεταξύ των διαφορετικών τύπων καυσίμων υδρογονανθράκων που δοκιμάστηκαν, διαπιστώθηκε ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ παρόμοια για πολλούς διαφορετικούς τύπους καυσίμων με παρόμοιες φυσικές ποσότητες, με πιο σημαντική παράμετρο τη μάζα του καυσίμου. Υγραέριο, καύσιμο βενζίνης, μείγμα νάφθας κ.λπ. ίδιας συνολικής μάζας παρέχουν σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα (παρόμοιο μέγεθος και διάρκεια πυρόσφαιρας) με πολύ μικρές μόνο διαφορές στο σχήμα της πυρόσφαιρας.

    β) Οι υπολογισμοί, με τα μαθηματικά μοντέλα CFD, δείχνουν ότι χρειάζονται περίπου 2500 κιλά γενικού καυσίμου υδρογονάνθρακα για να αναδημιουργηθούν τα 3 διακριτά στάδια (1000, 1200 και 300 κιλά αντίστοιχα) της έκρηξης, η πυρόσφαιρα και οι δευτερεύουσες πυρκαγιές «λίμνης» που καταγράφηκαν στα 3 βίντεο που καταγράφηκαν από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

    γ) Η διάρκεια της απελευθέρωσης καυσίμου κατά το στάδιο 2 (περίπου 4 δευτερόλεπτα) και το παρατηρούμενο αποτέλεσμα (το μέγεθος της πυρόσφαιρας αυξάνεται από 40 έως 80 μέτρα σε διάμετρο) υποδεικνύουν μια ποσότητα καυσίμου που υπολογίζεται σε περίπου 1200 kg από τις προσομοιώσεις CFD. Εάν αληθεύει, αυτό αποκλείει την πιθανότητα υγρού καυσίμου (ελαίου σιλικόνης από τον μετασχηματιστή ή άλλου υγρού καυσίμου από άγνωστη πηγή) να «πιτσίλισει» παντού στο βαγόνι του εστιατορίου, επειδή μια τέτοια ενέργεια δεν μπορούσε να συγκρατήσει και να απελευθερώσει 1000 kg καυσίμου για 4 δευτερόλεπτα. Η μόνη τέτοια δυνατότητα θα ήταν να εισέλθει το υγρό καύσιμο στο βαγόνι του εστιατορίου από τα σπασμένα παράθυρά του, αλλά οι 6 επιζώντες του βαγονιού του εστιατορίου δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ούτε έχουν τραυματισμούς εγκαυμάτων που να συνάδουν με 1000 κιλά καυσίμου που καίγονται από το εσωτερικό του καροτσιού τους.

    δ) Περαιτέρω εκτιμάται ότι ποσότητα 300 κιλών καυσίμου υδρογονάνθρακα μπορεί να ενεπλάκη στην πυρκαγιά #2 στη «λίμνη», καταστρέφοντας το βαγόνι του εστιατορίου, το οποίο συνέχισε να καίει για περισσότερες από 2 ώρες τρέφοντας επίσης λάδι σιλικόνης και τα υλικά των εσωτερικών εξαρτημάτων της άμαξας. Ωστόσο, δεν είναι δυνατός ο ακριβής υπολογισμός αυτής της ποσότητας λόγω του άγνωστου χρόνου δευτερογενούς ανάφλεξης των πρόσθετων καυσίμων που εμπλέκονται, κάτι που ισχύει και για την ποσότητα καυσίμου που κάηκε στην άλλη φωτιά τύπου «λίμνης».

    ε) Η εξέταση του βίντεο και της αντίστοιχης ανάλυσης CFD για το 2ο στάδιο του σημείου ανάφλεξης προς μια ενιαία πηγή για το 2ο στάδιο της ανάφλεξης. Αν και δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι το καύσιμο για το 1ο στάδιο της ανάφλεξης έχει την ίδια προέλευση με το καύσιμο για το 2ο στάδιο, είναι πολύ πιθανό και τα 3 στάδια του φαινομένου να καίνε την ίδια πηγή καυσίμου.

    Χρησιμοποιώντας τις παραδοχές του RI.SE (484), εκτελέστηκε μια επιπλέον προσομοίωση CFD χρησιμοποιώντας τη μικρότερη διάμετρο σταγονιδίων που αναφέρεται (0,5 mm) και πλήρη ψεκασμό ολόκληρης της μάζας του καυσίμου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τα ακόλουθα ευρήματα:

    – Το έλαιο σιλικόνης του τύπου που χρησιμοποιείται στους μετασχηματιστές ισχύος των ατμομηχανών δεν μπορούσε με κανέναν τρόπο να εκραγεί και να δημιουργήσει μια μεγάλη πυρόσφαιρα. Ακόμα κι αν προστέθηκαν μεγάλες πηγές θερμότητας και ανοιχτές φλόγες ως πιθανή πηγή ανάφλεξης και ακόμη και αν το λάδι σιλικόνης ψεκαζόταν με διάφορους τρόπους σε έναν τοίχο για να δημιουργηθεί διασπορά και μικρότερα σταγονίδια, το μόνο πιθανό αποτέλεσμα ήταν μια πολύ σύντομη ανάφλεξη 0,3-0,4 δευτερολέπτων που δεν διαδόθηκε στην υπόλοιπη ποσότητα του ελαίου.

    Αυτό επιβεβαιώνεται περαιτέρω από την εξέταση της εξωτερικής χύτευσης των τριών μετασχηματιστών, δείχνοντας ότι η ποσότητα ελαίου σιλικόνης που θα μπορούσε ενδεχομένως να διαφύγει κατά τα πρώτα 0,3-0,4 δευτερόλεπτα δεν θα ήταν αρκετή για τη μεγάλη πυρόσφαιρα που παρατηρήθηκε».

    Τι είπε ο Χρήστος Παπαδημητρίου στον Realfm 97,8

    Ο πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου μίλησε νωρίτερα σήμερα στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι αποσύρεται το κεφάλαιο για την πυρόσφαιρα.

    «Την επιστολή από το Πανεπιστήμιο της Πίζας την πήρα την Παρασκευή το μεσημέρι. Δεν πίστευα στα μάτια μου και συγκάλεσα αμέσως το Συμβούλιο» υποστήριξε ο πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

    Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, «έλαβα την επιστολή που έγραφε ότι ο καθηγητής Landucci είχε μια ιδιωτική αλληλογραφία με τον Ευρωπαίο εμπειρογνώμονα και δεν είχε δώσει την άδεια να συμπεριληφθεί στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ» και πρόσθεσε ότι «ζητήσαμε να απαλειφθεί κάθε αναφορά στο Πανεπιστήμιο της Πίζας».

    Σχετικά με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης τόνισε ότι «το “πρόβλημα Γάνδη” ανέκυψε κατά την παρουσίαση του πορίσματος. Στις 26 Φεβρουαρίου μου ήρθε ένα πόρισμα και βλέπω ότι το πόρισμα της Γάνδης μιλά για προσομοιώσεις που έλεγξαν και δεν ήταν δικές τους, αλλά της ΕΔΑΠΟ. Τα υπόλοιπα τα έμαθα χθες το βράδυ».

    Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «παραμονή της συνέντευξης για την παρουσίαση του πορίσματος μας είπαν ότι είναι άρτιο και προχωράμε. Γνωρίζω τότε ότι είναι διορθωμένο».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αφορά στη σιδηροδρομική ασφάλεια και η πυρόσφαιρα είναι ένα μικρό μέρος. Ο κ. Άκου είπε ότι όλα είναι μια χαρά στις 26 Φεβρουαρίου. Μάλιστα είχαμε ζητήσει να μη βγει το μέρος του πορίσματος που αφορά στην πυρόσφαιρα, χωρίς να υπάρχει πιστοποίηση από ανώτατο ίδρυμα, κάτι που απορρίφθηκε από τους τεχνικούς».

    «Θεώρησα χωρίς να είμαι ειδικός ότι το πόρισμα έχει σοβαρά προβλήματα στο κεφάλαιο της πυρόσφαιρας αλλά δεν ζητήθηκε να μη δημοσιοποιηθεί το κεφάλαιο. Θα ζητήσουμε εξηγήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.

    Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου το Συμβούλιο επρόκειτο να συνεδριάσει στις 9:30 και μεταξύ άλλων θα ζητηθούν εξηγήσεις από την Επιτροπή όσον αφορά στο κομμάτι της πυρόσφαιρας, ενώ θα ζητηθεί να απαλειφθεί κάθε αναφορά στα Πανεπιστήμια της Πίζας και της Γάνδης.

    Ο ίδιος επανέλαβε ότι «είχα διαφωνήσει με τον κ. Άκου για την ασαφή και γενική αναφορά στη σύμβαση 717 που κατ’ εμέ έπαιξε ουσιώδη ρόλο στον θάνατο των παιδιών. Αυτό δεν μπήκε στο πόρισμα. Είναι άποψή μου και δεν το πήρα ποτέ πίσω».

    Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημητρίου αποκάλυψε ότι «έχω δεχτεί απειλές προκειμένου να σταματήσω την έρευνα» διευκρινίζοντας ότι «δεν πρόκειται για εγχώριο παράγοντα». Σε ερώτηση για το τι είδους απειλές έχει δεχτεί, απάντησε ότι «θα χάσω τη δουλειά μου, το κατ’ ελάχιστον».

    Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «δεν έχω λάβει καμία επιστολή από την Γάνδη και ακόμα το Πανεπιστήμιο ζητεί την αμοιβή του».

    Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε επίσης ότι «η πιστοποίηση που έχουμε ήδη συμφωνήσει με τον Δημόκριτο σε αυτό το κομμάτι θα κρατήσει 5-6 μήνες. Από την πρώτη ημέρα και από την ημέρα παρουσίασης του πορίσματος, το πήρα πάνω μου ότι θα γίνει πιστοποίηση όχι σε ένα, όχι σε δύο αλλά σε τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα για το γεγονός ότι δεν ένιωθα σίγουρος για όλα αυτά που είχα ακούσει και χωρίς να γνωρίζω τότε αυτά για την Πίζα και την Γάνδη.

    Εκτός από την απάλειψη όλου του κεφαλαίου για την πυρόσφαιρα θα πρέπει να γίνουν τρεις πιστοποιήσεις από ανώτατα ιδρύματα, ένα εκ των οποίων το Δημόκριτος που έχει ήδη συμφωνηθεί, αλλά και από άλλα δύο. Με δική μου πρωτοβουλία έχω ήδη καλέσει καθηγητές από ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, να γίνει το συντομότερο δυνατό μία Επιτροπή από τα 3- 4 κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς είχαμε ήδη 4 αρνήσεις: από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, της Ζυρίχης, της Πίζας και της Γάνδης. Έχω αποταθεί σε αυτούς και αρνήθηκαν – το κάθε πανεπιστήμιο για τους δικούς του λόγους. Θεωρώ ότι τα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Πατρών και Θεσσαλίας κατ’ ελάχιστον και Πανεπιστήμιο Κρήτη- αν θέλει- πρέπει να δώσουν από έναν καθηγητή, ειδικό στο αντικείμενο και αυτή η Επιτροπή να βγάλει ένα πόρισμα, το οποίο εμείς θα προσαρτήσουμε στο πόρισμά μας, με κεφάλαιο αιτία πυρόσφαιρας που θα είναι το πόρισμά μας μαζί με το πόρισμα του Δημοκρίτου, χωρίς κανένα σχόλιο από εμάς, με απόλυτη διαφάνεια».

    Ακούστε το ηχητικό:

    Κυρανάκης: Να πάει στον εισαγγελέα ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αν τον απειλούν

    « Η δική μου αποστολή είναι να διασφαλίζω την ανεξαρτησία της Επιτροπής και οποιοδήποτε σχόλιο ή αξιολογική κρίση επί των θεμάτων που συζητούνται τις τελευταίες ημέρες μπορεί να θεωρηθεί παρέμβαση και δεν θέλω και δεν πρέπει να το κάνω» τόνισε αρχικά ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (7/4) για τα Τέμπη και τις εξελίξεις με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

    «Είναι δύσκολη η θέση μου γιατί ως εποπτεύων τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι αυστηρή για να διασφαλίσει το έργο μιας ανεξάρτητης επιτροπής» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, μιλώντας στο OPEN.

    Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε «ο διάλογος να γίνει επί όσων έχουν αναγραφεί στο πόρισμα» προσθέτοντας πως «είχα πει και το πιστεύω ότι το πόρισμα δεν είναι παίρνω ό, τι με βολεύει. Το κυριότερο κομμάτι του πορίσματος είναι οι λόγοι για τους οποίους συγκρούστηκαν τα τρένα και εμένα ο ρόλος μου είναι να μηδενίσουμε την πιθανότητα του εφιαλτικού σεναρίου, να μην ξανασυμβεί αυτό, να μην υπάρξει ξανά σύγκρουση τρένου στον ελληνικό σιδηρόδρομο».

    Ο κ. Κυρανάκης διάβασε, μάλιστα, το απόσπασμα από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα περί πυρόσφαιρας στο οποίο αναφέρεται πως «επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να καταλήξουμε με επιστημονικό τρόπο, δεσμεύεται ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ να συμβληθεί με ινστιτούτο εγνωσμένου κύρους που να πιστώσει την αξιοπιστία της επιστημονικής μεθόδου που έχει εισφέρει κάθε πραγματογνώμονας, παρόλα αυτά αποφασίσαμε να μην μεταθέσουμε την ημερομηνία έκδοσης του πορίσματος».

    Με αφορμή, δε, τις σημερινές δηλώσεις του Χρήστου Παπαδημητρίου από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ ότι απειλείται, απάντησε «φυσικά» στο ερώτημα αν θα πρέπει να πάει στον εισαγγελέα.

    Μαρινάκης για τον πρόεδρο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ: «Άπαντες αξιολογούνται»

    Στο θέμα που έχει ανακύψει αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δίστασαν να εργαλειοποιήσουν κάθε πιθανή και απίθανη θεωρία. Άλλο το τραγικό δυστύχημα και άλλο η θεωρία περί δήθεν συγκάλυψης» είπε αρχικά ο Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε πως «την ημέρα που παρουσίαζε το πόρισμα του ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο κ. Ανδρουλάκης στα πρώτα λεπτά της παρουσίασης, πριν καν ολοκληρωθεί, προανήγγειλε την πρόταση δυσπιστίας». «Η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί τον πόνο των ανθρώπων» συμπλήρωσε.

    «Πρέπει να διερευνηθεί κάθε πτυχή του για το πώς φτάσαμε να χαθούν 57 συνάνθρωποί μας» ανέφερε, τονίζοντας ότι είναι «είναι απαίτηση να υπάρξει δικαιοσύνη και αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη».

    «Μάλλον μιλάμε για συγκάλυψη της αλήθειας, μιλάμε για οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησης της αλήθειας. Η τελευταία που θα είχε συμφέρον να υπάρξουν οι παραδοχές αυτές θα ήταν η κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει δικαιοσύνη. «Δεν θα κάνουμε εμείς τους δικαστές, σκεφτείτε πόσα πράγματα βγήκαν εκ των υστέρων» σχολίασε.

    «Το κομμάτι που αμφισβητείται είναι του εύφλεκτου υλικού, της πυρόσφαιρας και του μπαζώματος. Όταν σε κατηγορούν για συγκάλυψη δεν ξεχνάς ούτε ποιοι σε έχουν συκοφαντήσει, ούτε ποιοι σε έχουν συκοφαντήσει. Θα κριθούν όλοι και όλα. Ας αφήσουμε έστω και τώρα να κάνει η δικαιοσύνη τη δουλειά της, το λέμε δύο χρόνια τώρα» είπε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    «Δεν θα αξιολογήσω εγώ τον επικεφαλής ενός ανεξάρτητου οργανισμού, είμαι εδώ να απαντώ για κάποια δεδομένα. Θα το κρίνουν οι αρμόδιοι. Άπαντες αξιολογούνται» απάντησε όταν ερωτήθηκε αν πρέπει να απομακρυνθεί ο κ. Παπαδημητρίου.

    «Το τι συνέβη στο πεδίο το κρίνει η δικαιοσύνη. Δεν θα το κρίνουν ούτε οι κυβερνώντες, ούτε οι αντιπολιτευόμενοι, ούτε οι δημοσιογράφοι. Η δικαιοσύνη θα κρίνει» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Οι τελευταίες εξελίξεις με επίκεντρο το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχουν προκαλέσει την αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. «Είναι σοκαριστικό ότι οι πολίτες παρακολουθούν ένα τεράστιο Βατερλώ της κυβέρνησης στο θέμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του αναφέρει ότι «ο διορισμένος πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ κ. Παπαδημητρίου για δεύτερη φορά παλινωδεί προφανώς πιεζόμενος όπως και ο ίδιος καταγγέλλει. Ποιοι τον πιέζουν για δεύτερη φορά;», ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος τονίζει σε ανάρτησή του ότι «εδώ μιλάμε για ανήκουστα γεγονότα που ούτε σε χούντες γίνονται!!!» σημειώνοντας πως «ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δια του φίλου του πρωθυπουργού αποσύρει το πόρισμα σχετικά με την πυρόσφαιρα!».

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ