Η γραπτή εξέταση του 2ου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ όπως ήδη γνωρίζουμε εκτός από εξέταση γνώσεων σε ερωτήσεις γενικού περιεχομένου οι οποίες θα προέρχονται από επτά θεματικές ενότητες, θα δοκιμαστούν και σε δεξιότητες ιδίως, δεξιότητες όπως ο επαγωγικός συλλογισμός όπου θα χορηγηθεί ερωτηματολόγιο μέσω της μεθόδου των προσαρμοστικών τεστ – CAT καθώς και σε ένα σύνολο σαφώς ορισμένων και παρατηρήσιμων εργασιακών συμπεριφορών που βασίζονται στο Ενιαίο Πλαίσιο Δεξιοτήτων του ν.4940/2022.
Η επιτυχία σε ένα τεστ επαγωγικού συλλογισμού απαιτεί συνδυασμό γνώσεων, εξάσκησης και στρατηγικής. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας:
Κατανοήστε το τεστ: Πριν από τη συμμετοχή σας στο τεστ, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη μορφή και τους τύπους των ερωτήσεων που περιλαμβάνονται. Αυτό θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε αποτελεσματικά και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας.
Αναλύστε τα μοτίβα: Κατά τη διεξαγωγή του τεστ, αφιερώστε χρόνο για να αναλύσετε τα μοτίβα στα σχήματα και τα σύμβολα που σας παρουσιάζονται. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τα κοινά σημεία μεταξύ των σχημάτων και των συμβόλων και αναζητήστε επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Για παράδειγμα, αναζητείστε μοτίβα στην κατεύθυνση των γραμμών, τον αριθμό των σχημάτων, το μέγεθος των σχημάτων, τη θέση των σχημάτων κ.ο.κ. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τους υποκείμενους κανόνες και τις σχέσεις που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία σχημάτων και των συμβόλων.
Χρησιμοποιείστε τεχνικές οπτικοποίησης: Η οπτικοποίηση των σχημάτων και των συμβόλων στο μυαλό σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις σχέσεις μεταξύ τους. Προσπαθήστε να φανταστείτε πως τα σχήματα και τα σύμβολα αλλάζουν και εξελίσσονται μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα υποκείμενα μοτίβα και να δημιουργήσετε τη σωστή απάντηση.
Εξαλείψτε τις λανθασμένες απαντήσεις: Αν δεν είστε σίγουροι για τη σωστή απάντηση, προσπαθήστε να εξαλείψετε τις απαντήσεις που είναι προφανώς λανθασμένες. Αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σας να μαντέψετε τη σωστή απάντηση και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε κοινές παγίδες και περισπασμούς που έχουν σχεδιαστεί για να σας μπερδέψουν.
Εξασκηθείτε: Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την απόδοσή σας στο τεστ επαγωγικού συλλογισμού είναι η εξάσκηση. Οι δοκιμασίες εξάσκησης μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικειωθείτε με τους τύπους των ερωτήσεων που περιλαμβάνονται στο τεστ και να αναπτύξετε την ικανότητά σας να αναγνωρίζετε μοτίβα και σχέσεις μεταξύ αφηρημένων σχημάτων και συμβόλων.
Ας δουλέψουμε παρακάτω σε πέντε (5) ερωτήσεις επαγωγικού συλλογισμού για να εξασκηθούμε:
ΕΡΩΤΗΣΗ 1η
Ποια εικόνα συνεχίζει την ακολουθία;
Πρώτος κανόνας: Σε κάθε βήμα, το σκιασμένο τετράγωνο κινείται 3 τετράγωνα δεξιόστροφα γύρω από την άκρη του σχήματος.
Δεύτερος κανόνας: Σε κάθε βήμα, η διαγράμμιση κινείται 1 τετράγωνο αριστερόστροφα γύρω από την άκρη του σχήματος, εξαφανίζεται πίσω από τη σκίαση όταν οι δύο συμπίπτουν.
Τρίτος κανόνας: Ο κύκλος (που ξεκινά πίσω από το σκιασμένο τετράγωνο στο σχήμα 1) κινείται 1 τετράγωνο από αριστερά προς τα δεξιά, ξεκινώντας πάλι από τα αριστερά του σχήματος όταν πέφτει μια σειρά κάτω.
Σωστή απάντηση & επεξήγηση: C (ο κύκλος πρέπει να βρίσκεται στη μεσαία σειρά στο τρίτο κουτάκι οπότε εξαλείφονται οι επιλογές Α και Ε, η διαγράμμιση βρίσκεται στην πρώτη στήλη στο δεύτερο κουτάκι αλλά έχει εξαφανιστεί πίσω από το σκιασμένο τετράγωνο οπότε εξαλείφεται η Β και η D και τέλος, το σκιασμένο τετράγωνο πρέπει να βρίσκεται 3 κουτάκια δεξιόστροφα μπροστά από τη διαγράμμιση)
ΕΡΩΤΗΣΗ 2η
Ποια εικόνα συνεχίζει την ακολουθία;
Πρώτος κανόνας: Το σχήμα που βρίσκεται στη μέση μειώνεται κατά μία γραμμή σε κάθε βήμα.
Δεύτερος κανόνας: Το σχήμα που βρίσκεται στην κορυφή αριστερά εναλλάσσεται είτε σε τρίγωνο είτε σε τετράγωνο.
Τρίτος κανόνας: Όταν τα δύο σχήματα που βρίσκονται μέσα σε κάθε εικόνα έχουν τον ίδιο αριθμό πλευρών τότε το τικ κάτω δεξιά γίνεται σταυρός ενώ όταν δεν έχουν τότε είναι τικ.
Σωστή απάντηση & επεξήγηση: Β (το σχήμα που βρίσκεται στη μέση στην εικόνα που ψάχνουμε έχει μόνο μία πλευρά οπότε εξαλείφονται οι επιλογές Α και D, επίσης, το σχήμα που βρίσκεται στην κορυφή αριστερά πρέπει τώρα να είναι τρίγωνο και όχι τετράγωνο οπότε εξαλείφεται και η επιλογή Ε και τέλος, τα δύο σχήματα που έχουν απομείνει δεν έχουν τον ίδιο αριθμό πλευρών οπότε εξαλείφεται και η επιλογή C)
ΕΡΩΤΗΣΗ 3η
Ποια εικόνα συνεχίζει την ακολουθία;
Πρώτος κανόνας: Το επίπεδο του υγρού μέσα στη δεξαμενή ανεβαίνει κατά μία σταθερή ποσότητα σε κάθε βήμα.
Δεύτερος κανόνας: Το υγρό εναλλάσσεται (όταν υπάρχει στη δεξαμενή) από λευκό σε μαύρο και αντίστροφα.
Τρίτος κανόνας: Η δεξαμενή έχει ένα στόμιο στα δεξιά, μετά δεν έχει κανένα στόμιο, μετά έχει ένα στα αριστερά, μετά έχει δύο στόμια, μετά ένα στόμιο στα δεξιά κ.ο.κ.
Σωστή απάντηση & επεξήγηση: A (το υγρό που βρίσκεται μέσα στην δεξαμενή και εναλλάσσεται από λευκό σε μαύρο ψάχνουμε μια επιλογή που θα είναι λευκό οπότε εξαλείφονται οι επιλογές C και Ε, κατόπιν, το στόμιο που πήγε δεξιά στην τελευταία εικόνα τώρα δεν θα έχει κανένα στόμιο οπότε εξαλείφεται η επιλογή Β και τέλος, το υγρό μέσα στη δεξαμενή που αυξάνεται κατά μία σταθερή ποσότητα δεν έχει ακόμα γεμίσει τη δεξαμενή οπότε εξαλείφεται και η D)
ΕΡΩΤΗΣΗ 4η
Ποια εικόνα συνεχίζει την ακολουθία;
Πρώτος κανόνας: Η πόρτα μετακινείται από τα δεξιά, στο κέντρο, αριστερά μετά κέντρο, πάντα σε ευθυγράμμιση που βρίσκεται ακριβώς από πάνω του, και στη συνέχεια το μοτίβο επαναλαμβάνεται.
Δεύτερος κανόνας: Αρχικά, μόνο τα παράθυρα του επάνω ορόφου είναι μολυβδούχα, στη συνέχεια μόνο τα παράθυρα του κάτω ορόφου είναι μολυβδούχα, στη συνέχεια όλα τα παράθυρα είναι μολυβδούχα. Αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται.
Τρίτος κανόνας: Ξεκινώντας από το κάτω δεξιό παράθυρο, μια φιγούρα υπάρχει στο παράθυρο και κινείται κατά 1 παράθυρο σε κάθε βήμα αριστερόστροφα.
Σωστή απάντηση & επεξήγηση: D (Η πόρτα πρέπει να βρίσκεται σύμφωνα με τον πρώτο κανόνα τέρμα δεξιά οπότε εξαλείφονται οι επιλογές Α και C, ύστερα, η φιγούρα στο παράθυρο που ανοίγει κάθε παράθυρο αριστερόστροφα πρέπει να βρίσκεται στο μέση του κάτω ορόφου οπότε εξαλείφεται και η επιλογή Β, ενώ τέλος, όλα τα παράθυρα πρέπει να είναι μολυβδούχα στην εικόνα που ψάχνουμε οπότε εξαλείφεται και η επιλογή Ε)
ΕΡΩΤΗΣΗ 5η
Ποια εικόνα συνεχίζει την ακολουθία;
Πρώτος κανόνας: Η διαγράμμιση με κλίση προς τα κάτω ακολουθεί το μοτίβο: πάνω αριστερά κύκλος, κάτω δεξιά κύκλος, κάτω αριστερά κύκλος, πάνω δεξιά κύκλος. Το μοτίβο αυτό επαναλαμβάνεται.
Δεύτερος κανόνας: Η διαγράμμιση με κλίση προς τα πάνω ακολουθεί το μοτίβο: πάνω δεξιά κύκλος, κάτω αριστερά κύκλος, κάτω δεξιά κύκλος. Το μοτίβο αυτό επαναλαμβάνεται.
Τρίτος κανόνας: Το τόξο δείχνει που θα είναι στο επόμενο βήμα ο μικρός κύκλος.
Σωστή απάντηση & επεξήγηση: Β (στην τελευταία εικόνα το τόξο δείχνει προς τα κάτω οπότε ψάχνουμε την εικόνα όπου ο μικρός λευκός κύκλος θα βρίσκεται στο κάτω μέρος της εικόνας οπότε εξαλείφονται οι επιλογές C και Ε, κατόπιν, ο κύκλος με την διαγράμμιση με κλίση προς τα κάτω στην τελευταία εικόνα βρίσκεται πάνω αριστερά οπότε σύμφωνα με το μοτίβο θα πρέπει να πάει κάτω δεξιά οπότε εξαλείφεται και η επιλογή D, τέλος, ο κύκλος με την διαγράμμιση με κλίση προς τα πάνω στην τελευταία εικόνα κάτω αριστερά οπότε στην εικόνα που ψάχνουμε θα πρέπει να είναι κάτω δεξιά οπότε εξαλείφεται και η επιλογή Α)